Посилений режим для медиків та онлайн-сервіси для містян: як проходить карантин в Чугуєві

02.04.2020 13:02 COVID-19
Уроки у прямому ефірі Instagram для школярів, запис до лікаря онлайн, пошиття медичних масок освітянами, дезінфекція багатоповерхівок, харчові набори для літніх людей – сьогодні в умовах національного карантину в Чугуєві надають онлайн-послуги, посилюють медичні заклади та допомагають соціально вразливим категоріям громадян.

Instagram для уроків

Другий тиждень у школах Чугуєва випробовують дистанційне навчання. Попри те, що у зв’язку з національним карантином діти не відвідують навчальні заклади, гуртки та інші масові заходи, освітній процес в місті продовжується в онлайн-режимі.

Як повідомили в міськраді, дистанційне навчання для закладів освіти Чугуєва – нове. Тому зараз педагоги напрацьовують свій формат роботи, аби школярі засвоювали програму та повернулися за парти без особливого дискомфорту.

Для цього вчителі самостійно обирають онлайн-програми для реалізації інтерактивного зв’язку з учнями через Viber, Skype, Instagram, блог вчителя на Youtube-каналі. Так, завдяки останньому чугуївські вчителі записують фрагменти уроків для учнів, де роз’яснюють новий матеріал.

Домашні завдання школярі отримують у Viber-групах, де, окрім завдання, мають можливість отримати роз’яснення з незрозумілих питань. А от для двостороннього живого спілкування чугуївські педагоги навіть застосовують прямий ефір у популярній серед молоді соцмережі Instagram.

Проводять в онлайні чугуївські вчителі й наради, батьківські збори, класні години та засідання атестаційних комісій. Приміром, педагоги Чугуївської ЗОШ №1 працюють у режимі відеозв’язку за допомогою програми Zoom. 

Маски шиють, послуги надають

А поки чугуївські вчителі продовжують дистанційно навчати школярів, інші освітяни міста почали шити маски для місцевих медиків, соцпрацівників та робітників комунальних підприємств, які, попри ситуацію, продовжують надавати містянам послуги. Як повідомили в Управлінні освіти Чугуївської міської ради, участь в акції з пошиття масок бере допоміжний персонал шкіл, вихователі та няні дитсадків, а також учителі трудового навчання.

Так, 25 березня працівники Клугино-Башкирівської школи, навчально-виховного закладу № 8, дитсадка № 12 і будинку дитячої та юнацької творчості передали до місцевого терцентру соціального обслуговування та міжрайонної філії Харківського обласного лабораторного центру 100 захисних масок, які пошили
власноруч.

Загалом до акції, яку в місті запустила мер Чугуєва Галина Мінаєва, долучилися працівники 14 освітніх закладів. А 27 березня другу партію масок від освітян отримали підопічні місцевого терцентру, працівники комунального підприємства міста та медики «швидкої».

– Дякую освітянам міста за підтримку акції з пошиття масок, за небайдужість та допомогу в непростій ситуації, підтримку своїх земляків. Щирих слів
подяки сьогодні заслуговують і наші соціальні працівники, які в умовах карантину продовжують надавати послуги підопічним соціального закладу, а також
тим чугуївцям, які за станом здоров’я, через поважний вік потребують допомоги у доставці продуктів та ліків, – зазначає міський голова Галина Мінаєва.

Також, аби допомогти літнім людям та непрацездатним жителям міста під час карантину, міська влада прийняла рішення забезпечити підопічних Територіального центру соціального обслуговування безкоштовними наборами продуктів харчування. Окрім цього, самотні літні люди, які перебувають на обліку в терцентрі, продовжують отримувати послуги, які їм надає відділення соціальної допомоги вдома.

Продовжують роботу, але у дистанційному режимі, й соціальні служби міста. Приміром, звернутися в управління соціального захисту городяни можуть
лише в екстрених випадках за попереднім записом. Спеціалісти надають консультації по телефону, а біля приймальні працює «кнопка виклику», за допомогою якої людина може залишити заявку, на яку відгукнуться фахівці.

– Незважаючи на введення у державі режиму надзвичайної ситуації, усі соціальні виплати, які отримують чугуївці, були нараховані та сплачені. Монетизовані субсидії та пільги мешканці міста отримали за минулий місяць на руки без збоїв та в повному обсязі, – розповіли в міськраді.

Читайте також: Разом проти коронавірусу: в Печенізькому районі створили фонд допомоги

Обладнання для лікарні

Зміцніти в рамках карантину в місті вирішили й медицину. За словами Галини Мінаєвої, в період карантину будь-які питання, що виникають в роботі медиків,
вирішуються міською владою позачергово і в пріоритетному порядку.

Так, мільйон гривень з міського бюджету отримає Чугуївська центральна районна лікарня на заходи для боротьби з коронавірусом. Відповідне рішення
чугуївські депутати прийняли на позачерговій сесії, яка відбулася 20 березня. 900 тисяч гривень спрямують на придбання апарата штучної вентиляції
легень, засобів індивідуального захисту, дезінфікувальних засобів для районної лікарні. Ще 100 тисяч гривень з бюджету міста отримає районна лікарня на
виготовлення (коригування) проектно-кошторисної документації реконструкції відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги з палатами
інтенсивної терапії, групами анестезіології, діагностичними палатами та ізолятором.

Посилюють режим роботи й сімейні лікарі Чугуєва. На сьогодні міський центр первинної медико-санітарної допомоги змінив графік своєї роботи й у
вихідні та святкові дні тут чергують медичні працівники, які, якщо буде термінова потреба, оглянуть, проконсультують та нададуть першу медичну допомогу хворим містянам.

Усі міські амбулаторії сімейної медицини забезпечили дезінфікувальними засобами для обробки рук, якими можуть скористатися відвідувачі. Також усі жителі найвіддаленішого району міста – Васильового Хутора, у яких підписані декларації з лікарями центру, були у телефонному режимі опитані медиками щодо стану
їх здоров’я.

На час карантину в Чугуєві створили дві мобільні медичні бригади сімейних лікарів та медичних сестер для нагляду та спостереження за городянами,
які перебувають у самоізоляції. Також медики міських амбулаторій ознайомлені з інструкціями про правила поведінки з потенційними хворими.

Лікар онлайн та дезінфекція

Аби уникнути скупчення людей у медзакладах міста, у міськраді нагадують про доступні онлайн-сервіси, якими можуть користуватися містяни. Приміром, щоб записатися на прийом до лікаря чи викликати його додому, виписати «доступні ліки», пацієнти Чугуївського міського центру первинної медико-санітарної допомоги можуть скористатися офіційним сайтом медзакладу, де є така функція.

Обравши необхідну опцію, пацієнт може записатися на прийом до сімейного лікаря. У розділі «План лікування» відображаються записи на прийом, повторні записи та виклики лікаря додому, а також усі направлення на медичні послуги та рецепти на придбання ліків, що були призначені під час прийому.

Окрім медичних закладів, дотації на протиепідемічні заходи отримали й міські комунальні підприємства, які надають житлово-комунальні послуги. Мова йде про виділення коштів на придбання пального для автотранспорту, який доставляє працівників сфери ЖКГ на роботу з навколишніх населених пунктів.

– Міське господарство не може зупинитися на карантин через те, що працівники не мають можливості дістатися на роботу, і мешканці мають отримувати всі комунальні послуги в повному обсязі, – додала Галина Мінаєва.

Також додатково з бюджету виділено 200 тисяч гривень на придбання засобів індивідуального захисту та засобів дезінфекції для забезпечення житлово комунальної сфери. На даний час співробітники ЖРЕП та відповідальні особи ОСББ здійснюють регулярну дезінфекцію ліфтів та вхідних груп спеціальними засобами. На всіх під’їздах багатоквартирних будинків розміщується інформація про заходи для попередження та профілактики коронавірусу.

– Особлива увага приділяється в місті в ці складні часи комунікації з бізнес-спільнотою. Підприємцям оперативно доведено вимоги постанов уряду, спрямовані на протидію поширенню коронавірусу, отже, суттєвих порушень карантинних заходів з боку чугуївських підприємців контролюючими органами не фіксується, – повідомили в міськраді.

Окрім цього, місцевий бізнес активно долучається до вирішення питання забезпечення медичних закладів та поліції засобами особистого захисту, надаючи їм благодійну допомогу.