Разом проти коронавірусу: в Печенізькому районі створили фонд допомоги

01.04.2020 16:45 COVID-19
Фото надано Печенізькою райрадою Фото надано Печенізькою райрадою
У непрості часи боротьби із загрозою поширення коронавірусної інфекції на Печеніжчині створили додатковий фонд «Разом проти коронавірусу». За рахунок коштів фонду забезпечили медиків району першочерговими засобами індивідуального захисту та дезінфікувальними розчинами. Також допомога надається і представникам інших професій, які безпосередньо контактують з людьми.

20 березня депутати районної ради – підприємці, бізнесмени та фермери Печенізького району – створили додатковий фонд «Разом проти коронавірусу». За час існування фонду надійшло благодійних внесків на суму близько 150 тисяч гривень, зокрема до цієї справи долучилися депутати Печенізької районної ради Борис Калиновський, Олександр Герман, Олексій Передеря, Максим Ніколаєнко, Микола Кормілець, Сергій Ківшар, Ігор Тимбота, Віктор Пшеничка, Сергій Піддубний та голова Печенізької райради Лариса Ярова.

– Сьогодні медики стоять на передовій боротьби з коронавірусною інфекцією. Тому для нашого району їх життя та здоров’я – одне з найважливіших завдань. Наразі ми закупили те, що є першочерговим для роботи лікарів і медичного персоналу в умовах пандемії – засоби індивідуального захисту та дезінфікувальні розчини. Також для фельдшерів швидкої допомоги придбано дві медичні сумки-укладки для надання невідкладної допомоги. Ми й надалі будемо сприяти медичним працівникам у тому, аби вони рятували людські життя та могли повноцінно виконувати свою роботу, – розповідає Лариса Ярова.

На даний час всі медики району повністю забезпечені необхідними засобами індивідуального захисту. Так, за рахунок коштів фонду станом на 25 березня було придбано півтори тисячі медичних масок різного ступеня захисту, 200 респіраторів, 18 захисних противірусних комбінезонів, 15 упаковок медичних рукавичок, 30 пар захисних окулярів, 30 літрів дезінфікувального розчину. Всі медичні засоби розподілені між КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Печенізького району», службою швидкої допомоги, терапевтичним відділенням № 2, фельдшерськими пунктами та амбулаторіями всіх населених пунктів району.

Як зазначає голова Печенізької районної ради, вона прагне, щоб до фонду залучалося якомога більше небайдужих людей з району.

– Спочатку ми запропонували долучитися до фонду депутатів районної ради, щоб показати власний приклад іншим. А 26 березня відбулася нарада з головами сільських і селищної рад району, під час якої ми розповіли їм про діяльність фонду та закликали звертатися до фермерів і підприємців, які є в кожному населеному пункті, аби вони теж долучалися до наповнення діючого фонду або створювали свій та купували все необхідне, – каже Лариса Ярова.

За підсумками наради голова Печенізької селищної ради Юрій Мариненко пообіцяв забезпечити медичними масками малозабезпечені сім’ї.

Читайте також: Харківська обласна інфекційна лікарня отримала захисні костюми та 10 тисяч респіраторів

Самі обирають необхідне

Звісно, дуже добре, що такий фонд у нас існує. Утім, ще й дуже важливі принципи його роботи. Всі медичні засоби, які потрібно придбати, обирають самі медики.

– Керівники медичних закладів району разом з відповідальним за діяльність фонду – депутатом районної ради Віктором Ляшком – обирають необхідні якісні медичні засоби та здійснюють закупівлю. З метою забезпечення прозорості надходження та використання коштів фонду у додатку Viber створено закриту групу з числа благодійників, які зробили свої внески до фонду, у групі постійно публікуються надходження коштів, звіти про використання, рахунки, накладні, фотоматеріали придбаних засобів. Усе максимально прозоро, питань немає, – підкреслює Лариса Ярова.

Крім цього, у зв’язку з оголошенням карантину та забороною пасажирських перевезень, районною радою було організовано підвезення необхідних медикаментів до фельдшерських пунктів та амбулаторій у всі населені пункти району згідно з графіком.

У кожному селі району люди не залишаються сам на сам із хворобою, всі необхідні медикаменти своєчасно потрапляють до тих, хто їх потребує. Лариса Ярова запевнила, що районна рада і надалі буде вживати всіх необхідних заходів та піклуватися про комфорт мешканців району під час дії карантинних заходів.

На підтримку закладів охорони здоров’я Печеніжчини з районного бюджету планується виділити 150 тисяч гривень.

– До районної ради звернувся керівник Центру первинної медико-санітарної допомоги Печенізького району Олександр Жадан з проханням надати допомогу в забезпеченні засобами захисту та дезінфікувальними розчинами. Враховуючи потреби медичних закладів району, найближчої сесії Печенізької районної ради з місцевого бюджету буде виділено 150 тисяч гривень. Утім одразу всі ці кошти навряд чи вдасться освоїти, оскільки на сьогодні не всі постачальники працюють за безготівковим розрахунком. У цій ситуації особливо важливо залучати позабюджетні кошти, – зазначає голова Печенізької райради. – Допомагати медикам спочатку було ініціативою фонду. Ми розуміли, що питання стоїть гостро, треба терміново закупати все необхідне, оскільки ціни змінюються, а кількість препаратів, засобів захисту і дезінфікувальних розчинів на ринку зменшується. Завдяки коштам фонду все було швидко закуплено, а найближчим часом буде використано й частину бюджетних коштів.

Лариса Ярова пояснює, що, навіть якщо вдалося б використати всі кошти, передбачені районним бюджетом, їх все одно не вистачило б, аби повністю забезпечити потреби медиків.

– З місцевого бюджету будуть виділені кошти на первинну ланку медицини, проте ще є вторинна ланка – служба швидкої медичної допомоги. За рахунок лише бюджетних коштів нам не вдалося б забезпечити всіх медиків району потрібною кількістю захисних засобів. І до того ж, наприклад, швидка допомога – це не зовсім наші повноваження, але враховуючи, що вона розташована на території нашого району і там працюють наші люди, які обслуговують наших земляків, звичайно, що вони теж повинні бути забезпечені всім необхідним. Тому цей додатковий фонд став дуже доречним, – підкреслює Лариса Ярова.

Допомога листоношам і соцпрацівникам

За словами Лариси Ярової, фонд не обмежується допомогою тільки медикам. В умовах дії карантинних заходів обслуговування громадян похилого віку набуває ще більш важливого значення, оскільки ця категорія громадян найбільш вразлива.

Сьогодні соціальні працівники та листоноші потребують додаткового захисту, адже безпосередньо спілкуються з людьми, які знаходяться у зоні ризику. Дбаючи про те, щоб їх робота залишалась й надалі безпечною, минулого тижня 18 працівників терцентру отримали засоби індивідуального захисту: захисні рукавички, медичні маски та дезінфікувальні розчини.

Такі ж засоби захисту отримали і листоноші району. Всі засоби індивідуального захисту були придбані за рахунок фонду «Разом проти коронавірусу».

За словами Лариси Ярової, у подальшому фонд забезпечуватиме засобами захисту та дезінфікувальними засобами працівників й інших сфер, які контактують з людьми.

– Під час спілкування з керівниками закладів освіти району дізналася, що жодних засобів захисту вони поки що не потребують, але не виключаємо можливості, що, коли закінчиться карантин, їх необхідно буде забезпечити дезінфікувальними засобами. Це потрібно для того, щоб перед тим, як відновити свою роботу, вони могли повністю провести дезінфекцію приміщень, – ділиться Лариса Ярова.

«Сьогодні головне наше завдання – захист людських життів! Тільки разом, об’єднавши наші зусилля, ми зможемо зменшити ризики та вистояти у цьому складному випробуванні», – наголосила голова райради.

Читайте також: У Харківській області дезінфікують транспортні зупинки — ВІДЕО

Автор: Савелій Мякушко