Ремонтували дороги, їдальні та сільські клуби: що змінилося в Оскільській громаді за 2020 рік

15.12.2020 17:02 Оскіл
Фото надано Оскільською ОТГ Фото надано Оскільською ОТГ
Незважаючи на те, що 2020 рік став складним у зв’язку з пандемією коронавірусу, Оскільська територіальна громада продовжила розвиватися. Зокрема, громаді завдяки перемозі в обласному конкурсі «Разом в майбутнє» вдалося відчутно покращити умови у двох шкільних їдальнях та бібліотеці. Також тут ремонтували сільські клуби та дороги, а місцева медицина отримала нове обладнання.

Упродовж 2020 року найбільшими успіхами Оскільської територіальної громади у сфері освіти були три проекти, реалізовані в рамках обласного конкурсу «Разом в майбутнє». Завдяки перемозі в цьому конкурсі громада відремонтувала дві шкільні їдальні та бібліотеку. Оскільський сільський голова Геннадій Загоруйко відзначає, що «Разом в майбутнє» – це дієвий механізм покращення життя громади.

– Оскільська сільська рада вдячна Харківській обласній раді за конкурс «Разом в майбутнє». Якщо б його не було, думаю, що наша бібліотека і наші шкільні їдальні не побачили того, що там є наразі. А якщо б і побачили, то набагато-набагато пізніше, – наголошує Геннадій Загоруйко.

Зробили на совість

Тож цьогоріч перевтілення відбулися в їдальнях Капитолівського та Студенокського ліцеїв. Там зробили ремонт і придбали нове обладнання. 

Проект у Капитолівці обійшовся у 245 тисяч 750 гривень, з яких половина грошей, 122 875 гривень, виділені з обласного бюджету, 110 тисяч 587 гривень – це кошти сільського бюджету, а решта, 12 тисяч 287 гривень, це внесок конкурсанта.

– Коли ми почали ремонтувати їдальню в Капитолівському ліцеї, побачили, що треба проводити ще додаткові роботи, які не були передбачені проектом. А це, звісно, потребує коштів. Ми вирішили зробити все на совість і виділили 110 тисяч 500 гривень із сільського бюджету, щоб повноцінно доробити цей ремонт.  Відкрили цей проект 15 грудня, – каже Оскільський сільський голова.

Як розповідає заступник начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Оскільської сільської ради Василь Владикін, у Капитолівському ліцеї капітальний ремонт їдальні не проводився з моменту будівництва начального закладу, а це кінець 80-х років минулого сторіччя.

– Залишалася стара плитка, яка кожного року просідала, її підклею­вали, латали як могли. Косметичні ремонти робили, втім потрібен був капітальний, оскільки харчування – це безпека дітей. Були також звернення батьків із цього питання, – говорить Василь Владикін. – І нам удалося втілити бажання дітей та їх батьків. До слова, наразі впроваджуються стандарти HACCP (система харчової безпеки), і з часом їм повинні будуть відповідати й шкільні їдальні. Тому ми тут зіграли на випередження і вже зараз зробили їдальні в Капитолівському та Студенокському ліцеях відповідно до цих норм.

Читайте також: Сучасне обладнання з’явилося у музейників, медиків та освітян на Харківщині

Схожа ситуація зі шкільною їдальнею, як у Капитолівці, була і в Студенку. Там проект обійшовся в 232 тисячі 500 гривень, з яких 116 тисяч 225 гривень виділені з обласного бюджету, 104 тисячі 600 гривень – із сільського, а 11 тисяч 625 гривень – це були гроші конкурсанта.

Крім їдалень, у громаді вдалося оновити й шкільні туалетні кімнати.

– Цьогоріч Кабінет Міністрів дозволив за залишки освітньої субвенції, що виникла за минулий рік, провести ремонти в туалетних кімнатах закладів освіти. Ми у всіх трьох наших ліцеях – в Осколі, Капитолівці і Студенку – провели поточний ремонт: замінили плитку, підвели нові комунікації, встановили нові унітази тощо. На кожен заклад пішло по 180–190 тисяч гривень, – зазначає Василь Владикін.

Комфортні й затишні умови

У 2020 році в громаді в рамках «Разом в майбутнє» вдалося реалізувати ще один важливий соціальний проект – ремонт приміщення бібліотеки в Оскільському сільському клубі.

– Ми захотіли відійти, так би мовити, від радянського стереотипу, що бібліотека – це книгосховище, заставлене стелажами. Звісно, відвідувачів мало було, хто ж захоче йти в бібліотеку, де все темно, старі меб­лі, нема ремонту, – каже Геннадій Загоруйко. – В об’єднаній громаді бібліотека повинна бути центром життєдіяльності, де люди збиратимуться з радістю і перебуватимуть у комфортних і затишних умовах. Тепер так і буде. Після завершення карантину бібліотека стане простором, де будуть проходити семінари, тренінги, різноманітні зустрічі тощо. Тут можна буде в затишних умовах посидіти в Інтернеті чи переглянути якийсь фільм. Наразі через карантин бібліотека працює тільки на видачу книг.

На реалізацію цього проекту пішло 281 тисяча 580 гривень. Відповідно до правил конкурсу, 140 тисяч 790 гривень виділили з обласного бюджету, 126 тисяч 711 гривень – з місцевого, а 14 тисяч 079 гривень вніс сам конкурсант. 

За ці гроші відремонтували приміщення бібліотеки, придбали меблі та бібліотечний інвентар, купили два ноутбуки та телевізор, є вай-фай, створили три зони в бібліотеці: «YouthZone», «InternetLand» та «CommunicationHub». Книжні полиці зроблені у вигляді літер, з яких складено слово «Читай».

Користь децентралізації

У році, що минає, керівництво громади не оминуло своєю увагою і культурні об’єкти громади. Так, у селі Яремівка Студенокського старостинського округу завершили капітальний ремонт сільського клубу. Минулого року там повністю утеплили фасад мінеральною ватою, замінили вікна та вхідні двері. У 2020 році повністю поремонтували покрівлю та провели внутрішні роботи: відремонтували актовий зал, коридор і кабінет завідувача клубу. На це пішло близько 550 тисяч гривень з місцевого бюджету.

– Це питання було дуже важливе, оскільки в Яремівці це єдине приміщення, де люди збираються всім селом. Усі масові заходи – свята, збори тощо – проходять саме там. І дуже важливо, щоб люди перебували в затишних і комфортних умовах, – наголошує Геннадій Загоруйко.

Капітально ремонтується сільський клуб і в самому Студенку. За словами заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Павла Чернова, ремонт у цьому клубі розпочали ще до приєднання Студенокської сільської ради до Оскільської громади.

– Ще до об’єднання зробили частину крівлі клубу, а щоб завершити, у них вже не вистачило коштів. І от цьогоріч роботи продовжилися. Ми вже замінили дерев’яні вікна на металопластикові, зробили косметичний ремонт з вирівнюванням стін в актовому залі. Треба завершити ремонт даху, втім це будемо вже робити наступного року. Орієнтовно завершимо все до літа 2021-го, – розповідає Павло Чернов.

Не треба їхати в Ізюм

Цього року викликом для Оскільської громади, як і для всього світу, стала пандемія коронавірусу. За словами керівниці КНП «Оскільська амбулаторія первинної медико-санітарної допомоги» (АПМСД) Світлани Суманець, наразі громада гідно тримає удар проти коронавірусу. На території громади функціонують шість медичних закладів, які підпорядковуються Оскільській АПМСД. Це амбулаторії в Осколі, Студенку, Капитолівці і Довгенькому, а також фельдшерські пункти в селах Комарівка та Бражківка.

– Наразі ми справляємося. Організували амбулаторну допомогу хворим на коронавірус, лікарі працюють на належному рівні. Скарг від людей, що когось не обслуговують, не отримували. Завдяки виділеним коштам із сільського бюджету ми забезпечені всім необхідним – щитками, масками, дезінфікувальними засобами тощо, – каже очільниця Оскільської АПМСД. – Також цьогоріч за кошти місцевого бюджету закупили медичне обладнання для удосконалення надання медичної допомоги населенню громади. Доукомплектовані всі чотири амбулаторії громади згідно з табелем оснащення, зокрема тонометрами, голкодиструкторами, тест-смужками для вимірювання цукру в крові тощо.

Головним досягненням медицини Оскільської громади у 2020 році, за словами Світлани Суманець, є перемога в проекті Харківської обласної ради «Первинна ефективна медицина в громаді».

– Ми придбали гематологічний аналізатор крові, аналізатор сечі і біохімічний аналізатор, які закупили коштом обласного та місцевого бюджетів. Це велике наше досягнення, оскільки раніше люди, щоб здати аналіз крові або сечі, їхали в Ізюм, а зараз усе буде на місцях, – наголошує Світлана Суманець. – Це значно полегшить життя місцевих жителів, оскільки вони будуть економити як час, так і гроші, що раніше витрачали на дорогу. Ми організовуємо роботу так, щоб людина змогла прийти у свою амбулаторію, здати аналізи і там же забрати результати.

Читайте також: Як медицину наблизити до сільського населення: майстер-клас від Коломацької громади

Освітлюється все село

Благоустрій громади теж не залишився поза увагою місцевої влади. У 2020 році було капітально відремонтовано дві дороги – по вулиці Боровій в Осколі і по вулиці Миру в Капитолівці.

– Дорога по вулиці Боровій була взагалі в неналежному стані. Там проводили газ і воду і в ході цих робіт повністю пошкодили полотно дороги. Асфальту майже не залишилося, практично неможливо було ходити та їздити машинам, – пояснює Геннадій Загоруйко. – З цього приводу до нас зверталися жителі, і ми цьогоріч зуміли втілити їх бажання. Зробили хорошу асфальтовану дорогу – 1184 квадратні метри. Стосовно цього ремонту було співфінансування: 320 тисяч гривень виділили з державного бюджету, а решта, практично 640 тисяч гривень, – це кошти сільської ради.

Депутати та громадяни зверталися до місцевої влади з проханням відремонтувати ще дорогу в Капитолівці по вулиці Миру. На цій вулиці розташовано п’ять багатоповерхівок, а також амбулаторія, пошта і зупинка.

– Це соціально значуще місце в Капитолівці. Цьогоріч ми там поремонтували 1696 квадратних метрів дороги, на що витратили 1 мільйон 78 тисяч гривень, – розповідає Павло Чернов.

Читайте також: На Первомайщині відремонтували міст уперше за півстоліття – ФОТО

У самому Осколі цього року майже завершили будівництво мережі вуличного освітлення.

– Будівництво мережі розпочалося ще до об’єднання громади – у 2017 році було побудовано сім трансформаторних підстанцій. І з 2018-го до 2020-го ми побудували ще 10, три з яких цьогоріч, і тепер освітлюється все село. В тих ліхтарях, які встановлювалися раніше, стоїть звичайна лампочка 30 Вт, а зараз уже ставили світлодіодні прожектори.

У 2020 році вдалося вирішити ще одне проблематичне питання громади. У Комарівському старостинському окрузі немає централізованого водопостачання. Воду люди набирали з колодязів, які були в не найкращому стані.

– Щоб люди в нормальних умовах могли набирати воду, ми встановили нові зруби на колодязях. Цьогоріч ми відремонтували вісім штук, на що з місцевого бюджету пішло 120 тисяч гривень, – зазначає Павло Чернов.

Багато коштів із сільського бюджету йде на соціальний захист місцевих жителів, а саме на територіальний центр обслуговування населення. В закладі працює три відділення – денного перебування, адресної допомоги та допомоги на дому.

– За цей рік, станом на 1 грудня 2020-го, з місцевого бюджету ми виділили 4 мільйони 619 тисяч 828 гривень на обслуговування населення. Ці всі гроші йдуть на зарплату працівників терцентру, де працює 45 людей.

І соціальні працівники обслуговують інвалідів, людей похилого віку та тих, хто потребує допомоги, – прибирають удома, готують їжу, допомагають по городу, рубають дрова, приносять ліки, – додає Павло Чернов.