Рік викликів і становлення: як змінилась Лозівська ОТГ у 2019-му

06.02.2020 12:02 Область Online
Фото: www.google.com/maps Фото: www.google.com/maps
Рекордні гроші на відновлення доріг, комунальні оновлення та ремонти в сільських школах і будинках культури – що змінилося в житті Лозівської об’єднаної територіальної громади за минулий рік і які проекти продовжать реалізувати у громаді 2020-го.

Крок до якісних доріг

Перелік головних подій за минулий рік у Лозівській ОТГ очолює об’їзна дорога навколо райцентру, яка стала першим будівництвом місцевої дорожньої мережі за всю історію незалежності України. Саме на цю дорогу лозівчани чекали більш ніж два десятки років, адже майже щодня через місто проїжджало близько 20 тисяч легкових авто і вантажівок. Шлях, який допоміг розвантажити місто від автомобільного трафіку, побудували за кошти обласного бюджету. Загалом будівництво обійшлося у 58 мільйонів гривень і стало справжнім подарунком для лозівчан до 150-річчя заснування міста та 76-ї річниці визволення району від нацистських загарбників.

Загалом минулого року на ремонт доріг в ОТГ спрямували рекордну суму коштів – майже 88 мільйонів гривень з обласного та державного бюджетів і майже 10 мільйонів гривень – з місцевого.

Фото: sigmatv.net.ua

Серед капітально відремонтованих об’єктів – дорога Лозова – Хлібне – Панютине й чотири мости в селах Катеринівка, Українське, Нова Іванівка та на автодорозі Лозова – Хлібне – Панютине.

Довгоочікуваною подією у сфері дорожніх відновлень був капітальний ремонт ділянки автодороги Мерефа – Павлоград, яка проходить селищем Панютине і селами Катеринівка, Герсеванівка та Нова Іванівка. Дорожні ремонти тривали в різних куточках громади. Так, у Лозовій капітально відремонтували вулиці Гвардійську та Покровську. У селі Олександрівка
Шатівського старостинського округу дорожнє покриття відновили на вулиці Зарічній, у Царедарівці однойменного старостинського округу – на вулиці Вишневій. Робота кипіла і в інших старостинських округах об’єднаної громади – в Яковлівці, Садовому та Мальцівському.

Окрім цього, минулого року в Лозівській ОТГ павлоградська компанія збудувала асфальтний завод, продукцію якого й далі планується постачати на ремонт доріг громади. Також з’явився ваговий комплекс, що дозволить відповідним підрозділам контролювати й не допускати рух перенавантаженого автотранспорту по автомобільних дорогах.


Ремонт доріг

У 2019 році на ремонт доріг спрямували майже 88 мільйонів гривень.

  • Будівництво об’їзної дороги навколо Лозової
  • Ремонт двох шляхопроводів та двох мостів
  • Збудовано ваговий комплекс
  • Капремонт доріг:

– Лозова – Хлібне – Панютине;
– Мерефа – Павлоград.

  • Капремонт на вулицях сіл:

– Олександрівка;
– Царедарівка;
– Яковлівка;
– Садове;
– Мальцівське.

  • Поточний ремонт доріг:

– Нова Іванівка – Орілька;
– під’їзд до села Мальцівське;
– Катеринівка – Садове;
– Панютине – Стара Володимирівка;
– внутрішньоквартальні дороги  та тротуари на 1, 3, 4, 5 мікрорайонах  Лозової;
– понад 30 вулиць у Лозовій;
– Панютине;
– Яковлівка;
– Чернігівське.


 Читайте також: Ще чотири об’єднані громади області визнано спроможними

Ремонт колектора – завдання номер один

Окрім дорожніх ремонтів, ще одним завданням у житлово-комунальній сфері для найбільшої ОТГ області стало розширення комунального господарства. Аби обслуговувати чималу територію громади, минулого року тут придбали новий сміттєвоз, автовишку, комбіновану дорожню машину, асфальтний коток, автогрейдер і трактор. Загалом за рахунок державного, обласного та міського бюджетів на купівлю техніки для комунальних підприємств громади, закладів освіти й культури спрямували понад 15 мільйонів гривень.

А щоб не допустити повторної аварійної ситуації на колекторі, яка сталася в Лозовій у квітні 2018 року (тоді за кілька днів трапилося сім обвалів Південного колектора, у результаті чого 45-тисячне населення кількох мікрорайонів на кілька днів залишилося без води), за кошти обласного бюджету у 2019 році виконувались роботи на найбільш проблемних об’єктах.
Близько 4,6 мільйона гривень було спрямовано на реконструкцію Південного самопливного каналізаційного колектора, ще 3,4 мільйона гривень – на реконструкцію водопроводу по проспекту Перемоги. Тривали роботи з ремонту каналізаційного колектора від житлового будинку № 54 (2-й мікрорайон) до житлового будинку № 5 (4-й мікрорайон), на який спрямували півмільйона гривень. Також минулоріч на території ОТГ оновили насосне обладнання для водопостачання сіл Павлівка Друга та Перемога.

Роботи в цьому напрямі, зокрема ремонт колектора, у громаді запланували продовжити й у 2020-му.

– Я розумію, що багатьом лозівчанам хотілось би більше ремонтів доріг і тротуарів. Звичайно, і ці роботи заплановано. І все ж завдання номер один – колектор, бо досвід минулих років показав, що від нього залежить стабільне функціонування міста і комфортне життя десятків тисяч людей нашої територіальної громади, – каже голова Лозівської ОТГ Сергій Зеленський. – Ту частину, яка йде вздовж четвертого мікрорайону вниз до Домахи, більш ніж 2,5 тисячі метрів ми замінили. Тепер потрібно замінити ще майже чотири кілометри – від Домахи до очисних споруд. На відновлення потрібні мільйони гривень. І якщо держава не підтримає, то навіть часткова заміна напірних труб з’їсть майже всі ресурси громади.

Фото: Харківська обласна рада

Сільські школи та культура

Низка перетворень у Лозівській ОТГ минулоріч торкнулася освітньої та культурної сфер. Сільські школи отримали інтерактивну та комп’ютерну техніку, спеціалізоване обладнання для нав-
чальних кабінетів. Окрім цього, у Панютинському ліцеї частково відремонтували дах і виконали капітальний ремонт їдальні, у Катеринівському ліцеї відремонтували покрівлю, а в дитсадку – харчоблок. Роботи тривали в Лозівській школі № 7, де триває реконструкція.

Довгоочікуваною подією запам’ятався 2019-й і вихованцям Лозівської дитячої художньої школи – там капітально відремонтували виставкову залу, яка понад 20 років залишалася зачиненою. Сьогодні тут працюють швидкісний Інтернет, якісне освітлення для виставок, тач-панель для 3D-моделювання та комп’ютерної графіки, створено всі умови для юних художників.

 


 

Освітні перетворення

  • Відкрито дитячу групу в селі Перемога (300 тисяч гривень)
  • Створено сім інклюзивних груп (420 тисяч гривень)
  • Обладнання, матеріали та меблі для Нової української школи (понад 1,9 мільйона гривень)
  • Капітальні ремонти покрівель (понад 1 мільйон гривень):

– Панютинський ліцей;
– Панютинський ЗДО № 1;
– Лозівський ДНЗ № 11.

  • Ремонти у харчоблоках (близько 1 мільйона гривень):

– Лозівський ДНЗ № 5;
– Панютинський ліцей;
– Катеринівський ліцей;
– Катеринівський ЗДО;
– Лозівський ДНЗ № 9;
– Хлібнянська філія Панютинського ліцею.

  • Осучаснення молодіжного хабу «Піксель» (1,5 мільйона гривень)


Ремонтів дочекалися й сільські заклади культури. Так, у Яковлівському клубі відремонтували глядацьку залу, у Катеринівському – капітально відремонтували приміщення будинку культури, а в Новій Іванівці відновили фойє. Ремонт танцювальної зали та двох гурткових кімнат відбувся в Садівському, твердопаливний котел установили в Царедарівському клубі. Окрім цього, сільські будинки культури отримали нову комп’ютерну, мультимедійну техніку, музичну апаратуру та звукопідсилювальне обладнання, а місцеві бібліотеки вперше за багато років оновили книжковий фонд. На новому рівні минулоріч почали проводити культурно-масові заходи й у Лозовій, для цього придбали вуличну сцену та музичну апаратуру.


Також у 2019 році в Лозівській ОТГ почали реалізацію великого проекту з ремонту великої зали та внутрішніх приміщень міського Палацу культури за кошти Державного фонду регіонального розвитку.

– Палац культури та парк «Перемога» – це головні осередки культурного відпочинку лозівчан, тому міська влада доклала багато зусиль, щоб ці місця мали гідний вигляд. У парку розвиваються кілька напрямів культурного та спортивного відпочинку. Це і майданчик з атракціонами, і комплексний спортивний майданчик, будується дитячий мотузковий парк, який, сподіваюся, завершимо цього року, – розповідає Сергій Зеленський.

Фото: Лозівська міськрада


 

Новий рівень культури

  • Капітальний ремонт виставкової зали в Лозівській дитячій художній школі (понад 1 мільйон гривень)
  • Капітальний ремонт міського Палацу культури (частина робіт – 9 мільйонів гривень)
  • Ремонти в сільських будинках культури (близько 2,3 мільйона гривень):

– Яковлівський;
– Царедарівський;
– Садівський;
– Новоіванівський;
– Мальцівський;
– Катеринівський.


 

Медичні ремонти

Окрім освіти та культури, зміни в Лозівській ОТГ відбувалися й у медицині. Зокрема, на стаціонарному корпусі Лозівської міської лікарні відновили покрівлю та відремонтували фізіотерапевтичне відділення поліклініки Лозівської центральної районної лікарні. Також у громаді з’явилося комп’ютерне обладнання для створення служби телемедичних послуг і апарат ультразвукової діагностики експертного класу для раннього виявлення онкологічних захворювань.

Окрім цього, у центральній районні лікарні відремонтували шість палат терапевтичного відділення, у Новоіванівському ФАПі утеплили фасад. Ремонтні роботи провели й ще в одному ФАПі ОТГ – у селі Тихопілля, а в амбулаторії села Єлизаветівка тепер працює нова система опалення.

Читайте такожУ пошуках сімейного лікаря: на Харківщині відбувся ярмарок вакансій