Щоб школу не закрили: у Красноградському НВК екстрено лагодять систему пожежної безпеки

05.04.2018 15:20 Область Online
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
З листопада минулого року й до недавнього часу красноградців непокоїли чутки про закриття місцевого навчально-виховного комплексу № 2. Приводом для цього стали порушення школою правил протипожежної безпеки.

Ще в кінці минулого року Красноградом пішли розмови про закриття школи, які поступово почали набували великого масштабу. Днями через соцмережі з такою інформацією звернулися люди до голови Харківської обласної ради Сергія Чернова. 3 квітня він відвідав Красноград, і НВК № 2 зокрема.

– Повідомлення про можливість закриття НВК у Краснограді не відповідає дійсності. Справді, було рішення суду першої інстанції у зв’язку з порушенням правил протипожежної безпеки, – розповів голова Харківської облради. – Після здійснення відповідної перевірки вказано на недоліки. Районна влада швидко відреагувала. Виділено понад півмільйона гривень, що дало змогу всі зауваження, які були у протипожежних приписах, усунути. Школа працює у звичному режимі. Тож ніякої паніки не повинно бути.

Від електрочайника до блискавкозахисту

А почалося все от із чого. Після того як у вересні минулого року в Одесі під час пожежі в одному з таборів відпочинку загинули троє дітей, Кабінет Міністрів України доручив Державній службі з надзвичайних ситуацій провести позапланові перевірки. Пожежники інспектували дошкільні та загальноосвітні заклади (саме на них у першу чергу зверталася увага), заклади охорони здоров’я, будинки для людей похилого віку.

На початку листопада 2017-го ці перевірки дійшли й до садків і шкіл Харківської області, зокрема й у Красноградському районі. Тамтешній навчально-виховний комплекс № 2 отримав від пожежників припис, який містив 14 пунктів щодо порушення протипожежної безпеки. З них більше половини – дрібниці, які можна було усунути в найстисліші терміни. Наприклад, інспектори знайшли електрочайник, який стояв у неналежному місці, виявили в кухні розетку з тріщиною. Крім цього, до школи були й важливіші нарікання – відсутність пожежної сигналізації, міжповерхових дверей з пристроями для самозачинення та систем блискавкозахисту й оповіщення.

За словами директора НВК № 2 Івана Шокодька, спочатку школі було дано два місяці, до середини січня 2018 року, на усунення всіх недоліків.

– Утім, через кілька днів після отримання припису красноградських рятувальників ГУ ДСНС у Харківській області подало позов до Харківського окружного адміністративного суду. У ньому було сказано: «У зв’язку з порушенням законодавства просимо припинити експлуатацію будівлі до усунення порушень». І цей позов було складено не на підставі припису, а на підставі опису виявлених порушень. Ще рятувальники попросили розглядати справу без участі сторін, на що ми написали заперечення, – розповів Іван Шокодько.

Швидке виправлення

Після того як почалася судова тяганина, школа відразу прийнялася усувати всі недоліки. Спочатку взялися за дрібні. А на усунення серйозних порушень депутати районної ради виділили близько півмільйона гривень: на встановлення протипожежної сигналізації, блискавкозахисту, системи сповіщення і міжповерхових дверей.

– Ми добре усвідомлювали, що закриття будівлі – це позбавлення права на навчання, хоч і тимчасове. А це близько 480 дітлахів. Плюс персонал і педагогічний склад. Тому докладали всіх зусиль на різних фронтах, щоб школа продовжувала функціонувати, – пояснив Іван Шокодько.

Суд поставився до відповідачів з розумінням і кілька разів переносив досудові розслідування.

– Судове засідання було призначено на 1 березня. 27 лютого я потрапив у стаціонар Красноградської районної лікарні, про що повідомив суду – і письмово, і усно. Представник Феміди вирішив, що це не є поважною причиною і провів судове засідання без мене, на що він має право. У результаті суд виніс рішення припинити експлуатацію будівлі до усунення всіх порушень. Рішення суду першої інстанції може бути оскаржене протягом одного місяця. Апеляцію ми подали 27 березня. Наразі всі пункти з припису ми виконали. Тільки залишилося повністю доробити систему блискавкозахисту, що ми закінчимо до кінця цього тижня, – розповів керівник НВК.

Зі всієї модернізації пожежної безпеки найбільш цікавою видається система сповіщення про пожежу. Школа розділена на 12 секторів, і в разі задимлення якоїсь із них на електронному табло пишеться, де саме виникла пожежа. Ця система має вигляд великого ящика, і він розташований у кабінетах директора, його заступників і в учительській. Як тільки десь спрацьовує датчик, це бачить черговий на пульті Красноградської ДСНС.

Коли починається евакуація, система повідомляє: «Пожежна тривога! Евакуація! Прошу покинути приміщення!» За словами директора НВК, вчителі знають, як діяти в таких ситуаціях. А наступного тижня у школі планують провести навчальну евакуацію, щоб ознайомитися з новою системою ближче. На думку Івана Шокодька, такий сповіщувач є тільки в 10–15 % шкіл області.

Аварії на колекторах – через рух ґрунту

Ще одна проблема, яка непокоїть останнім часом жителів Краснограда, – аварії на колекторах. За словами директора місцевого КП «Водоконал» Миколи Дубини, минулого місяця в десяти місцях райцентру сталися такі інциденти через те, що цьогоріч відбувається інтенсивний рух ґрунтів, що руйнують колектори, які використовуються понад 30 років. Під час аварії стоки на поверхню не вийшли. Утім, ця ситуація піднесла жителям будинків, розташованих біля колекторів, певні незручності – неприємний запах, перериті під’їзди, перекрита проїзна частина й повно багнюки. Усього в різних місцях було перекладено близько 350 метрів колекторів – залізобетонні замінили на пластикові. Також при візуальному огляді виявлено ще близько 400 метрів, які вимагають негайної заміни.

Найсвіжіша аварія трапилася в кінці березня на вулиці Горького. За словами керівника красноградського «Водоконалу», 3 квітня її ліквідували. Залишилося засипати траншею, на що знадобиться близько тижня.

– Виходитиму з ініціативою, щоб з обласного бюджету надійшла допомога міському та районному бюджетам на виконання робіт із заміни колекторів на пластикові. Загалом, у Краснограді потребує оновлення близько 6 км каналізаційних труб, – зазначив голова Харківської обласної ради. – Думаю, що цьогоріч зможемо освоїти кошти, у тому числі й обласні, замінивши два ключові комунікаційні об’єкти з шести наявних. Звісно, ці роботи потрібно виконати в повному обсязі. Виробники сучасних труб і матеріалів дають гарантію на 50 років. Це надасть певний запас міцності всій інфраструктурі.

Савелій Мякушко