У колишньому Балаклійському районі на Харківщині ділять комунальні підприємства

04.02.2021 08:31 Область Online
Балаклійська, Савинська і Донецька громади Харківської області досі не отримали в комунальну власність підприємства вже ліквідованого Балаклійського району, які мають забезпечувати життєдіяльність міст і сіл. Це питання затрималося в Ізюмській районній раді.

Сесія, яка не відбулася

Три комунальні підприємства, що були у спільній власності територіальних громад колишнього Балаклійського району, досі не передані у власність нових окремих громад. Ідеться про КП БРР «Балаклійський Житлокомунсервіс», «Балаклійські теплові мережі» та «Балаклійський водоканал».

Питання передачі майна зависло в Ізюмській районній раді, яка стала правонаступником колишньої Балаклійської райради та єдина має право розпоряджуватися цими підприємствами. Минула сесія райради 22 січня просто не відбулася через те, що не був затверджений порядок денний. З необхідних 22 голосів набралося 21.

Про проблему майна «Слобідському краю» розповів голова Балаклійської міської ради Іван Столбовий. За його словами, громада готова прийняти підприємства, але спочатку районна рада має розібратися з боргами, які в них накопичились.

Станом на 1 січня 2021 року заборгованість цих комунальних підприємств орієнтовно складала: «Балаклійські теплові мережі» – 80 мільйонів гривень, «Балаклійський водоканал» – 14 мільйонів гривень, а «Балаклійський Житлокомунсервіс» – 8 мільйонів гривень.

В Ізюмській районній раді стверджують, що законодавчих норм вони не порушують. Закон передбачає передачу майна і комунальних установ до 1 липня 2021 року. До того ж треба врахувати думку решти громад.

– У питаннях передачі комунального майна закон виписаний так, що конкретної формули чи алгоритму не визначено, – пояснив заступник голови Ізюмської районної ради Сергій Шутько. – Є така норма, що передається комунальне майно, яке забезпечує потреби новоствореної громади, але з урахуванням того, яким чином було створено це комунальне підприємство. Тобто Ізюмська районна рада, яка наділена повноваженнями про передачу комунального майна, повинна врахувати думку, інтереси і бажання всіх трьох громад, які створені на території колишнього Балаклійського району (це Балаклійська, Савинська і Донецька громади). Винятково з цих причин ми провели низку зустрічей з керівниками і населенням громад, і коли було готове виважене рішення, винесли його на пленарне засідання сесії.

Читайте також: Від 40 тисяч до 1,2 мільйона гривень: скільки заробляють районні бюджети Харківщини

Наступна сесія Ізюмської районної ради призначена на 9 лютого. На порядок денний, зокрема, винесено розгляд питання про передачу «Житлокомунсервісу» Балаклійській громаді. І там його готові прийняти, навіть з боргами. Адже це підприємство забезпечує благоустрій міста, обслуговує житловий фонд і займається освітленням. А 15 лютого збігає термін, коли Балаклійська міська рада може фінансувати це підприємство, і потрібно проводити тендер.

– Якщо підприємство залишиться районним, воно не зможе взяти участь у тендері, адже має заборгованість. Якщо ж нам передадуть підприємство, ми забираємо і техніку, і людей на нові комунальні підприємства, які перейшли до нас від сільських рад, і вони спокійно працюють далі, – розповів голова Балаклійської міськради Іван Столбовий.

Щодо подальшої долі комунального підприємства, в Балаклійській громаді також розглядають декілька варіантів: воно може обслуговувати житловий фонд, або техніку можуть надавати в суборенду іншим комунальним підприємствам. Щодо боргів, то міська рада готова звернутися до ДФС з проханням про реструктуризацію заборгованості або списання частини заборгованості. Крім того, у міськраді мають намір розібратися, які підрозділи підприємства збиткові, а які прибуткові, щоб вжити відповідних заходів для зменшення збитковості.

Поділити на всіх

А от щодо інших двох підприємств – водоканалу і тепломереж – ситуація складніша. За словами Сергія Шутька, питання передачі цих двох підприємств досі не вирішене, бо районна рада не отримала первісного документа – згоди голови Балаклійської міської ради про прийняття в комунальну власність. Натомість Іван Столбовий наголошує, що Балаклійська громада не може взяти на себе борги підприємств, які накопичувались там роками по трьох утворених громадах. Тож єдиним механізмом передачі майна є реорганізація цих підприємств з поділом не тільки майна, а й боргових зобов’язань.

– Ізюмська районна рада як правонаступник Балаклійської районної ради повинна провести розподіл боргів між трьома громадами, які обслуговують ці підприємства, – зауважив Іван Столбовий. – «Водоканал» обслуговує три громади: Балаклію, Савинці і Донець. Фахівці зробили розрахунки розподілу збитковості по цих трьох громадах з урахуванням витрат на енергоносії та кількості населення. Механізм може бути такий: реорганізація підприємства шляхом розподілу як майна, так і боргів. Тому слово за Ізюмською районною радою та громадами Донця і Савинців.

Щодо «Теплових мереж», то це підприємство обслуговує  бюджетні установи двох громад, а населення – тільки Балаклії. Тому більшу частину боргу Балаклійська громада готова взяти на себе, а решту треба розподілити між Савинцями і Донцем. Але цю роботу, за словами Івана Столбового, у районній раді не проводять.

Один квадратний метр на працівника

Окрема історія склалася з адміністративними будівлями Балаклійської міської ради. Наразі у комунальну власність міськраді передано дві будівлі: по пл. Ростовцева, 4 та приміщення на вул. Центральна, 16.

Будівля по пл. Ростовцева, 4 перебуває в аварійному стані, і місця для розміщення відділів управлінь міської ради там немає. А будівля по вул. Центральній, 16 у статутному фонді підприємства КП БРР «Балаклійський Житлокомунсервіс» та перебуває у податковій заставі, тому не може бути прийнята у власність громади.

Приміщення міської ради, за словами Івана Столбового, замале для розміщення відділів та управлінь, катастрофічно не вистачає меблів, оргтехніки та іншого обладнання для повноцінної роботи.

– Сьогодні ми знаходимося в одній будівлі міської ради. У моєму кабінеті разом зі мною перебувають три мої заступники, навпроти всі секретарі, у приймальні – чотири чи п’ять чоловік. Відділ культури міститься у бібліотеці, – зазначив Балаклійський міський голова. – Незважаючи на це, ми забезпечили роботу фінансового управління, управління соцзахисту, усіх структурних підрозділів. Провели сесію і розглянули всі важливі для громади питання.

За словами Івана Столбового, Балаклійська міська рада надала свою згоду на прийняття приміщення на вул. Жовтнева, 18, яке зараз займає колишня районна державна адміністрація. На думку очільника громади, це незаконно, адже Ізюмська районна рада не продовжила їм договори оренди. Тому громада міста очікує також на передачу цих приміщень.

Читайте також: На Харківщині податківець разом з дружиною відібрали будинок у чоловіка

– Правонаступником адміністративних будівель виступає Ізюмська районна рада, яка проводить реорганізацію колишніх районних рад, які наразі працюють у цих будівлях до 23 лютого. У цих адмінбудівлях розташована районна адміністрація, яка також у стані реорганізації шляхом приєднання до новоствореної Ізюмської РДА. Після проведення організаційних заходів з реорганізації районної ради і створення нової РДА адмінбудівля буде передана міському голові Балаклії в оренду з подальшою передачею в комунальну власність, – запевнив Сергій Шутько.

За його словами, після того, як звільняться працівники колишньої районної ради і буде затверджена структура віддалених робочих місць Ізюмської РДА, решта приміщень буде передана у комунальну власність Балаклійській територіальній громаді. Це відбудеться в кінці лютого – на початку березня.

Автор: Тамара Кіч