У Краснокутську збираються створити курорт європейського рівня

05.12.2018 15:45 Область Online
Фото: esp.md Фото: esp.md
Власний бренд екологічно чистої продукції, привабливість для туриста й навіть екстремально-розважальний парк – такі цілі на майбутнє визначив Краснокутськ. І хоча поки що ці плани залишають нереалізованими, селище вже розробило власну стратегію, яку нещодавно визнали на європейському рівні.

У 2017 році Краснокутськ став активним учасником Ініціативи Європейського Союзу «Мери за економічне зростання». У рамках даного проекту селищна рада майже рік працювала над розробкою Плану місцевого економічного розвитку. І після тривалих обговорень, детального планування та корегування в селищі заговорили про перші результати. Так, 22–23 листопада під час конференції «Муніципалітети за сталий розвиток», що проходила в Києві, План, у якому краснокутці представили власне стратегічне бачення майбутнього громади, визнавали на європейському рівні. Він став одним з найкращих серед інших планів усіх громад-підписантів Ініціативи ЄС «Мери за економічне зростання». До речі, підписантами Ініціативи є громади з шести країн Східного партнерства – Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови та України.

Під час офіційної церемонії нагородження голова групи підтримки України від Європейської комісії Пітер Вагнер сказав, що раніше навіть не чув про селище Краснокутськ. Адже серед міст, плани яких, як і наш, ввійшли до десятки кращих і отримали відмінну оцінку, були такі великі міста, як Івано-Франківськ і Бердянськ, – розповіла спеціаліст по роботі з інформацією та зв’язкам з громадськістю Краснокутської селищної ради Анастасія Бабенко.

Фото: Краснокутська селищна рада

А основою для розвитку селища у Краснокутську обрали традиційне для регіону садівництво та зелений туризм, потенціал якого, вважають у селищній раді, повною мірою ще не відкрито.
Так, на території селища розташована дослідна станція садівництва, де вирощують полуницю, малину, яблука. Цим займаються і багато місцевих жителів.

Найвідоміший об’єкт на території району – Краснокутський дендропарк. Окрім нього, тут розташовується Слобожанський національний природний парк. Улюбленим місцем для жителів району є озеро Вільшанка, що неподалік села Чернещина.

У нас є потенціал, і вже є туристичні маршрути. Але ми зіштовхнулися з проблемою, що туристам нікуди приїжджати. Для цього необхідна відповідна інфраструктура, яка б забезпечила людей комфортними умовами перебування – заклади харчування, проживання і так далі, – пояснив Краснокутський селищний голова Сергій Сусло.

Тому, за словами очільника селищної ради, це питання не раз обговорювали разом з депутатами та місцевими підприємцями, представниками малого і середнього бізнесу, а також активними жителями. Після обговорень громада вирішила розпочати зі стратегічного планування.

Це дасть робочі місця для наших жителів, адже в селі роботи немає. Тут відкриваються і можливості для малого та середнього бізнесу. Для нас це важливо, адже людина зможе зареєструватися, отримувати гроші та сплачувати податок, – додав селищний голова.

Тож зараз у селищі працюють над власним брендом: «Краснокутськ – екологічний курорт європейського рівня, комфортний для життя і відпочинку у будь-яку пору року». Найближчі кроки передбачають створення туристичних вказівників, місць для відпочинку. Дещо вже почали робити в рамках інших проектів. Приміром, завдяки обласному конкурсу міні-проектів «Разом в майбутнє» цього року в селищі капітально відремонтували громадські колодязі, які розташовані по центральним вулицям селища. Тому тут місцеві та туристи вже можуть набрати якісну воду.
Є така мрія – побудувати туристичний комплекс активного туризму. Поряд із селищем є яри, які можна використовувати для лижних спусків або канатної дороги, – додала Анастасія Бабенко.