У Печенізькому районі можуть закрити ліцей

22.07.2020 15:35 Область Online
22 липня у Печенігах місцеві жителів вийшли на акцію з вимогою зберегти місцевий ліцей. Єдиний опорний заклад у районі можуть закрити через відсутність справної системи протипожежної безпеки.

Сьогодні ліцей ім. Г. Семирадського у Печенігах — єдиний опорний освітній заклад у районі. Тут навчається 470 дітей. Окрім місцевих школярів, до ліцею підвозять учнів із трьох населених пунктів — П’ятницького, Кицівки та Приморського. Наприкінці минулого року ліцей опинився у списку закладів, де відбулася позапланова перевірка стану протипожежної й техногенної безпеки.

Нагадаємо, хвиля перевірок у дитсадках, школах, професійно-технічних закладах і закладах вищої освіти, гуртожитках, медичних установах та закладах соціального захисту населення пройшла після масштабної пожежі в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу. Загорання в цьому навчальному закладі сталося 4 грудня 2019 року. Внаслідок події загинуло 16 осіб та 32 постраждало. Після одеської трагедії Президент України Володимир Зеленський закликав Кабінет Міністрів та органи місцевої влади впродовж місяця детально перевірити стан протипожежної безпеки в установах з масовим перебуванням людей.

За словами директорки Печенізького ліцею Оксани Помиляйко, позапланова перевірка в їхньому ліцеї відбулася 17 грудня 2019 року. Після цього ДСНСники склали припис з 20 пунктів несправностей, які потрібно було виправити для його подальшої роботи. Серед завдань від пожежників — повне оновлення протипожежної системи та системи блискавкозахисту в закладі. На це, за підготовленим кошторисом директора, необхідно було понад 190 тисяч гривень.

— У січні я, як директор закладу, звернулася з цією проблемою до відділу освіти райдержадміністрації, оскільки вони є розпорядниками коштів. У лютому відділ освіти написав листа до районної ради, аби депутати розглянули це питання на сесії. Також я зверталася до районної ради особисто. Проте питання так і не було вирішено. Як результат — у березні я отримала адміністративний позов, а на початку квітня — ухвалу про відкриття спрощеного провадження, — розповіла Оксана Помиляйко.

За словами голови Печенізької райради Лариси Ярової, хоча рада є засновником цього закладу, але фактично не може самостійно розпоряджатися бюджетними коштами.

— Депутати районної ради обов’язково підтримали б виділення коштів на протипожежну безпеку для ліцею, але за законом це можливо після того, як фінансове управління адміністрації зробить висновок спроможності бюджету та надасть його на розгляд бюджетної комісії. Тому кілька разів ми зверталися до райдержадміністрації та фінансового управління з проханням розглянути фінансову можливість районного бюджету та виділити кошти на розробку проектно-кошторисної документації, — розповіла Лариса Ярова.

Також голова райради зазначила, що питання ліцею почали порушувати ще у січні. Саме тоді в райраді відбулося засідання, де обговорювали результати протипожежної перевірки.

— Тоді кожний керівник закладу освіти, культури, охорони здоров’я, терцентру, а також заступник голови районної держадміністрації, зокрема, фінансове управління, отримали доручення провести розрахунки потреб видатків бюджету і підготувати документи на усунення недоліків, про які йшлося в приписі пожежників та працівників Держпродспоживслужби, — розповіла Лариса Ярова.

Також керівники закладів отримали завдання провести аналіз ефективності використання бюджетних коштів та розглянути можливість вивільнення фінансів за рахунок не першочергових статей.

— Кінцевий термін сплив 1 квітня. Після чого ми нагадували усім вищезазначеним керівникам про необхідність інформування про результати роботи, але відповіді не було, — додала голова райради.

Крім того, райрада спрямувала лист до обласної ради з проханням знайти таку суму в обласному бюджеті. Звідти отримали рекомендації звернутися до департаментів цивільного захисту, а також науки і освіти обласної адміністрації з проханням включити ці заходи до програм.
— У травні звернулися з листами до департаментів, відповіді ще не отримали, — додала Лариса Ярова.

Читайте також: Обласні депутати зберуться на сесію онлайн

А поки Апеляційний суд переніс засідання, де будуть розглядати питання закриття ліцею, на 23 вересня. У району є час, аби вирішити проблему та не закривати заклад. Голова Печенізької райдержадміністрації Олександр Апостол каже, що ліцей збережуть.

— Це питання знаходиться під контролем. Не можу сказати, чому проблему не вирішили раніше і справа дійшла до суду, бо працюю півтора місяця на посаді. Але ми вже ініціювали повторну перевірку органами ДСНС, аби виокремити першочергові завдання. Після цього будемо шукати кошти на ці заходи, — додав голова РДА.

За його інформацією, за попередніми підрахунками, аби усунути недоліки, необхідно близько 400 тисяч гривень. Таких коштів у районному бюджеті немає, тому райдержадміністрація планує звертатися до області.