У Вовчанську – проблема з харчуванням у молодшій школі

28.11.2019 09:00 Область Online
Фото: volchlic2.klasna.com Фото: volchlic2.klasna.com
У школах Вовчанська безкоштовні обіди отримують тільки діти пільгових категорій, бо за це платить держава. Харчування всіх інших учнів молодшої школи зазвичай беруть на себе місцеві бюджети, проте у Вовчанську районна та міська рада не можуть визначити, хто за це має платити.

30 листопада 2017 року Вовчанська районна рада затвердила програму харчування учнів 1–4 класів загальноосвітніх навчальних закладів Вовчанського району на 2018–2020 роки. Відповідно до неї фінансування харчування має здійснюватися переважно за кошти місцевих бюджетів, а не районного.

Батько другокласниці Вовчанського ліцею № 2 Владислав Рєпін зазначає, що Вовчанська міська рада не прийняла на себе фінансові обов’язки із запропонованої Вовчанською районною радою програмою харчування для 1–4 класів. Як наслідок – усі діти, окрім пільговиків, харчуються за власний кошт.

– У лютому 2019 року, коли громадськість Вовчанська порушила питання щодо фінансування програми харчування учнів 1–4 класів, на сесії Вовчанської районної ради прийняли рішення про виділення близько 450 тисяч гривень на реалізацію програми. З березня до червня 2019 року всі учні 1–4 класів загальноосвітніх закладів міста отримували безкоштовний обід, – каже Владислав Рєпін.

З вересня 2019 року у школах міста безоплатним обідом забезпечили тільки дітей пільгових категорій. Громадські активісти зібрали підписи батьків, які виступають за безкоштовне харчування для всіх дітей, і подали звернення до Вовчанської районної ради з проханням розв’язати цю проблему.

У програмі економічного і соціального розвитку Вовчанського району на 2019 рік, яка розміщена на офіційному сайті Вовчанської РДА, зазначається, що фінансування заходів, передбачених «Програмою харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів Вовчанського району на 2018–2020 роки», здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів району – 3 мільйони 364 тисячі 400 гривень, та за рахунок коштів районного бюджету – 728 тисяч гривень.

Читайте також: Куп’янські школярі гріються на уроках електрообігрівачами

– Станом на 26 листопада діє міська програма харчування в чотирьох дошкільних навчальних закладах, підпорядкованих міській раді Вовчанська, за якою виділяється допомога пільговикам. Щорічно на це йде близько мільйона гривень з бюджету міста. Районні програми харчування передбачають різні джерела фінансування, за якими мають забезпечуватися всі учні 1–4 класів, – коментує «СК» міський голова Вовчанська Володимир Шевченко.

За словами міського голови, по можливості надається фінансова підтримка районному бюджету у вигляді виділення додаткових коштів на реалізацію програм. Проте станом на 26 листопада фінансування на програму харчування для учнів 1–4 класів з бюджету міста не планується.

– Сільські, селищні та міська рада на власний розсуд вирішують, оплачувати харчування дітей чи ні. Якщо певний орган відмовляється фінансувати програму, то порушення законодавства немає, – прокоментував 26 листопада для «СК» керівник відділу освіти Вовчанської районної державної адміністрації Андрій Бережний.

За інформацією Андрія Бережного, 12 грудня відбудеться сесія Вовчанської районної ради, на якій вирішуватиметься питання про подальше фінансування програми харчування.

– На початку року також фінансували школи Вовчанська за рахунок районного бюджету. Після того домовилися з міською радою, що з вересня вони візьмуть ці зобов’язання на себе. Але, як бачимо, відповідного рішення прийнято не було. Тому під час закладення районного бюджету на 2020 рік внесемо пункт про фінансування харчування 1–4 класів міста Вовчанськ, – зазначає голова Вовчанської районної ради Анатолій Степанець.

За словами голови райради, нині всі школярі 1–4 класів Вовчанського району обідають безкоштовно. Сільські та селищні ради покривають фінансові витрати на харчування дітей не пільгових категорій.

Читайте також: Новозбудовану амбулаторію відкрили в Харківській області

Автор: Карина Бондар