У зиму – без даху над головою. Погорільці з Дворічанського району досі чекають компенсації

03.12.2020 10:08 Область Online
Фото Суспільне.Харків Фото Суспільне.Харків
Без житла і без державної компенсації. Так досі живуть деякі погорільці з села Гороб’ївка Дворічанського району. Зараз вони ще сподіваються, що обласна рада нового скликання виділить їм ще один транш допомоги. А якщо не вийде – поїдуть у Київ до Президента.

«Жила як у Бога за пазухою»

Наталія Мостова до пожежі 2 вересня жила вельми забезпечено: крім будинку, мала чотири корови, 18 свиней, курей і пасіку. Були запаси меду та грошей на майбутнє. Як каже жінка, ні в чому не відчувала потреби, ні в кого ні про що не просила й навіть не знала, де розташовані райдержадміністрація та обласна рада. Жила із чоловіком та 83-річним батьком. Її донька з маленькою дитиною незадовго до пожежі виписалися й поїхали із села.

Коли вдень 2 вересня почалася пожежа, більшість її односельців були на роботі. В Наталії вдома залишився старенький батько.

– Коли почалася пожежа, горіло одразу все село, бо кругом ліс, а на землі суха трава, – розповідає Наталія Мостова. – Я батька до останнього не витягала з надією, що пожежні встигнуть урятувати будинок. Але коли вже почала горіти хата, я витягла батька з неї, а чоловік рятував худобу.

Люди викликали «швидку», але медики не могли доїхати до села через те, що все кругом палало. Коли «швидка» приїхала, подружжя погрузило батька уже без свідомості. Лікарі відкачали старенького, але невдовзі він помер, не перенісши стресу.

У Гороб’ївці згоріла худоба, погоріли хати, сараї, все майно і техніка. Загалом постраждало 34 домоволодіння. У Наталії Мостової так само: згорів повністю будинок, техніка, пасіка, а дві корови вчаділи.

Фото ГУ ДСНС у Харківській області

Під час свого візиту до погорілого села міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пообіцяв усім постраждалим державну компенсацію у розмірі до 300 тисяч гривень. Але чекати допомоги людям довелося довго.

 Поневіряння

21 жовтня Наталія Мостова разом із зятем уперше пікетували будівлю ХОДА: вони передали колективного листа від усіх постраждалих з проханням допомогти. Згодом кошти почали виділяти. 28 жовтня Кабмін ухвалив рішення про виділення 300 тисяч гривень кожному погорільцю. По 20 тисяч гривень на кожного виділила обласна рада, і ще 1 мільйон гривень було виділено з районного бюджету. Утім, кошти отримали не всі та не в повному обсязі.

Будинок Наталії, що згорів, був записаний на батька. Він заповів оселю доньці, але заповіт ще не набув чинності. В жінки на руках із документів є заповіт та оформлений догляд за старою людиною. Утім цих документів виявилося недостатньо для отримання компенсації від держави.

– У райдержадміністрації сказали, що усі постраждалі, в яких були документи на житло, написали заяви для отримання компенсації, а мій батько не написав, бо на той момент уже помер. Ці кошти, які були виділені, вважаються незатребуваними, а тому повертаються в держбюджет. У мене тепер питання – чого ж компенсація незатребувана, якщо я законна спадкоємиця, у мене заповіт є і догляд за літньою людиною оформлений? У чому я винна? – бідкається жінка.

 Залишилися з копійками

Заповіт набуде чинності через півроку, тобто у квітні 2021 року. А до цього часу подружжю треба десь перезимувати. Зараз Наталія Григорівна живе з чоловіком у літній кухні без опалення, готує їжу на старій печі.

Виділених з обласного бюджету 20 тисяч гривень вистачило на те, щоб лікувати батька, коли він ще був живим, а згодом поховати його. Ще 30 тисяч виділив район: на ці кошти погорільці купили корову, щоб прогодувати себе.

– Інші погорільці, в яких не було документів на житло, отримали від району по 80 тисяч гривень. Але за 80 тисяч зараз не купиш хату, у Дворічанському районі на це щонайменше 150 тисяч потрібно. Тим, в кого сараї погоріли, виділили по 15 тисяч. Малозабезпеченим сім’ям та родинам з дітьми волонтери допомогли купити нове житло. А четверо моїх односельців залишилися взагалі без даху над головою, – розповідає постраждала.

 Пікет під Будинком рад

Цього вівторка, 1 грудня, Наталія разом з односельцями знову приїхала під стіни Будинку рад у Харкові, щоб вимагати допомоги.

До учасників акції вийшла перша заступниця голови обладміністрації Тетяна Єгорова-Луценко. Вона підтвердила, що компенсації в повному обсязі отримали люди, які мали документи на житло. Це 11 погорільців із 25.

– Гроші від області отримали всі постраждалі, – говорить чиновниця. – Але частина з них не змогла отримати компенсацію від держави, оскільки, на жаль, не мають жодних правовстановлюючих документів на втрачене житло. Хочу запевнити, що ми не забули про людей. Сьогодні шукаємо можливості розв’язання проблеми.

Тетяна Єгорова-Луценко зустрілася з постраждалими. Фото ХОДА

За словами Тетяни Єгорової-Луценко, ХОДА ініціюватиме виділення додаткових коштів для постраждалих з обласного бюджету.

Тим часом, за словами Наталії Мостової, Гороб’ївка опустіла: половина села роз’їхалася, поїхали навіть люди, в яких уціліли хати. Медпункт, у якому жінка працювала, скоротили, і вона лишилася без роботи.

– У літній кухні хоч є де голову схилити, – каже Наталія. – Але ж холодно. Я іншим разом прокидаюся серед ночі і боюся вставати, знаючи, в якому страшному становищі опинилася.

Зараз жінка шукає інші можливості отримати житло. Готова навіть доглядати за старенькими людьми, аби тільки лишили їй хату. Та просить по допомогу волонтерів. А якщо знову нічого не доб’ється – поїде у Київ на Банкову. Тепер жінка знає, де усі потрібні кабінети.

Автор: Тамара Кіч

Теги: