Усі послуги в одній валізі: Харківщина отримала мобільні офіси

21.06.2018 18:06 Область Online
Фото: Дніпроград Фото: Дніпроград
Якщо ви не можете прийти та отримати послугу в місцевому ЦНАПі особисто, то ця послуга «приїде» до вас — саме таку місію покликані виконувати вісім нових мобільних офісів, які сьогодні отримала Харківська область.

Усе в одному кейсі

21 червня три області України — Харківська, Дніпропетровська та Запорізька — отримали 33 мобільні офіси для центрів надання адміністративних послуг від німецьких партнерів Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Завдяки такому оновленню працівники ЦНАПів, які працюють у районах та об’єднаних громадах, зможуть надавати послуги не тільки в офісі, а й на виїзді, у різних населених путах. Передбачається, що особливо мобільний офіс стане у пригоді жителям віддалених територій і людям похилого віку, які не можуть долати великі відстані. Отримати послуги, не відвідуючи самої установи, зможуть і люди з інвалідністю та громадяни, які перебувають на стаціонарному лікуванні, — до них спеціалісти ЦНАПу зможуть приїхати або прийти особисто, адже новий кейс містить усе необхідне.

Фото: Первомайська міська рада

Так, портативний офіс складається з кейса, який містить ноутбук, кольоровий принтер, сканер, портативний зчитувач ID-карток для перевірки особи людини, камеру для відеофіксації процесу обслуговування клієнтів і модем для доступу до мережі Інтернет.
На Харківщині володарями мобільних кейсів, за інформацією координатора проекту GIZ у Харківській області Олексія Лиски, стали три міські центри надання послуг: у Куп’янську, Ізюмі та Первомайському. Окрім цього, обладнання отримали три районні ЦНАПи: у Балаклійському, Лозівському та Дергачівському районах, та два — в об’єднаних громадах: Нововодолазькій і Старосалтівській.

— Узагалі ідею створення таких мобільних кейсів ми почерпнули під час візиту до Німеччини. Саме в цій країні на виїзді можна отримати навіть паспорт, — розповів координатор проекту.


 

Довідка "СК". Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH підтримує уряд Німеччини в досягненні цілей у сфері міжнародного співробітництва заради сталого розвитку. Пріоритетними напрямами німецької співпраці з Україною є: демократія, громадянське суспільство, державне управління, децентралізація, енергетика та сталий економічний розвиток.


Самі привеземо документ

При відборі обладнання для мобільних кейсів розробники врахували той факт, що найчастіше громадяни користуються такими послугами як реєстрація/зняття з реєстрації місця проживання особи, вклеювання в паспорт громадянина України фотокартки при досягненні 25- і 45-річного віку, соціальні послуги (пільги, допомоги), реєстрація нерухомості, послуги у сфері землекористування.

Саме такі послуги популярні й у ЦНАПі Балаклійського району, каже адміністратор відділу з питань надання адміністративних послуг Балаклійської райдержадміністрації Тетяна Герцева.
Сьогодні Центр надання адміністративних послуг, який було створено при Балаклійській РДА в жовтні 2014 року, обслуговує жителів 24 сільських і селищних рад і надає 35 видів послуг.

— У нас великий район, і, звичайно, усі маленькі села ми не зможемо об’їздити. Але можемо приїхати до густонаселеної селищної ради та прийняти людей, аби вони не їхали в район за документами, — обґрунтовує необхідність мобільних офісів Тетяна Герцева.

За її словами, селищні голови позитивно відгукнулися на пропозицію та навіть запропонували допомогти організувати робоче місце і транспорт. Планується, що спеціалісти ЦНАПу два рази на тиждень виїжджатимуть у селища та працюватимуть там.
— Наприклад, в один день приїдемо, аби прийняти заяву та необхідні документи. Далі передамо їх на виконання до відповідної служби, адже ми ж не суб’єкти надання послуг, а тільки приймаємо документи. А потім, залежно від строків виконання, приїдемо і привеземо людині документ, — описує схему адміністратор.
Також, за її словами, у співпраці з органами місцевого самоврядування у ЦНАПі розглядатимуть можливість виїзду у віддалені села.


 

Послуги на колесах
В Україні з’явиться десять мобільних «ЦНАПів на колесах». Про це повідомила керівник напряму з покращення якості надання адміністративних послуг для населення Програми Європейського Союзу «U-LEAD з Європою» Сусанна Делланс. За її інформацією, перший в Україні мобільний центр надання адміністративних послуг як пілотний проект міжнародної програми «U-LEAD з Європою» вже працює у Славутській ОТГ Хмельницької області.

Фото: Укрінформ

Це спеціальне авто, повністю облаштоване для двох адміністраторів і трьох відвідувачів, яке працює у форматі повноцінного ЦНАПу та надає 80 послуг у форматі «єдиного вікна» безпосередньо в селищах і селах.
На його основі має бути впроваджено аналоги в інших регіонах України. Вартість мобільного ЦНАПу становить 1,6 мільйона гривень, не менше 10 % цієї суми профінансувала громада.