В Ізюмі чекають на басейн, а в Дергачах — на ринг. Де на Харківщині побудують нові ФОКи

04.02.2020 13:00 Область Online
Колаж «СК» Колаж «СК»
Восени 2019 року в Ізюмі почали реалізовувати наймасштабніший со­ціальний проект за часів незалежності України – у місті реконструюють фізкультурно-оздоровчий комплекс «Донець» з облаштуванням басейну. Ще один спорткомплекс в області має цьогоріч відкритися в Дергачах – довгоочікуваний, адже тут працюватиме секція боксу, і дітям більше не доведеться їздити заради неї в Харків.

ФОК простоював

У 2020 році в Харківській області, й Україні в цілому, реа­лізується проект Президента з будівництва шкіл, дитячих садків і спортивних споруд. На Харківщині відповідно до цього проекту повинні завершити будівництво трьох фізкультурно-оздоровчих комплексів – у Краснокутську, Дергачах і Новопокровці Чугуївського району. Також заплановано реконструкцію ФОКу «Донець» в Ізюмі з облаштуванням басейну, який, за словами начальника Управління молоді, спорту та іміджевих проектів Ізюмської міської ради Максима Стрельника, практично не використовувався протягом останніх 30 років.

– ФОК «Донець» побудували в кінці 80-х років минулого століття. Це була інфраструктура одного із заводів, які в нас тоді функціонували. Спорткомплекс опалювався із заводу, але коли виробництво закрилося, то, відповідно, всі комунікації, і опалення зокрема, були відрізані, – згадує Максим Стрельник. – Загалом цей ФОК практично не використовувався. Взимку там зовсім не займалися через те, що холодно, а влітку – іноді. А в цього приміщення великий потенціал, найголовніше – у нас є потреба в його використанні, оскільки в місті не вистачає місць для занять спортом.

Зробити реконструкцію ФОКа, за словами Максима Стрельника, намагалися всі попередні місцеві органи влади. Проте просунутися в цьому питанні вдалося лише минулого року, коли цей проект з реконструкції комплексу з облаштуванням басейну внесли в перелік тих, що будуть фінансуватися Державним фондом регіонального розвитку.

– Для ізюмчан наявність басейну – це велика золота мрія, оскільки за радянських часів при одному з трьох заводів функціо­нував басейн. Там займалися плаванням, проходили змагання. І це все залишилося в пам’яті людей. І жителі знову хочуть, щоб у нас у місті був басейн. На запитання «Що вам треба в першу чергу?» практично кожен відповідає: «Басейн», – розповідає Максим Стрельник.

Будівельні роботи в спорткомплексі почалися восени 2019 року. Всього на цю реконструкцію знадобиться близько 37 мільйонів гривень, з яких 90 % виділено з держбюджету, решта 10 % – з місцевого. За кілька місяців 2019 року було освоєно 8 мільйонів гривень з держбюджету, на які виконано 30 % робіт.

– Можна сказати, що це не реконструкція, а будівництво з нуля, оскільки, крім паль, усе буде демонтовано і зведено заново – починаючи від фундаменту й закінчуючи дахом, – зазначає начальник Управління молоді, спорту та іміджевих проектів Ізюмської міськради. – Уже зараз ми побудували котельню, закупили туди німецькі твердопаливні котли на пелетах, повністю закрили питання з опаленням. Усі комунікації ми підготували, треба буде тільки виводити на басейн. Також покладено 12-мет­рові плити перекриття, оскільки згідно з проектом ми створюємо два поверхи: на першому буде 25-метровий басейн десь на п’ять доріжок з трибунами, а на другому – багатофункціональний майданчик для футболу, баскетболу та великого тенісу.

Читайте також: Сором, який стане гордістю. У Близнюках завершили реконструкцію дитячого садка – ФОТО

Програми реабілітації

Наразі, за словами Максима Стрельника, вже ведуться основ­ні ремонтні роботи в самому приміщенні ФОКу «Донець».

«Реанімація» ізюмского спорткомплексу обійдеться в близько 37 мільйонів гривень.

Фото надано Ізюмською міськрадою

– Зараз ведуться роботи за місцеві гроші. Тільки-но отримаємо державне фінансування, відразу почнемо заливати котлован під басейн і по повній програмі проводити всі проектні роботи. Також будемо утеплювати ФОК енергоощадними сендвіч-панелями і змінимо його кольорову гаму, оскільки спорткомплекс був сірий та іржавий. Плануємо, що до кінця 2020 року, якщо все буде нормально з фінансуванням, здамо об’єкт, – розповідає начальник Управління.

Насамперед спорткомплекс використовуватимуть різні дитячі секції, які функціонують у місцевій ДЮСШ. Утім, за словами Максима Стрельника, це буде не тільки спортивний об’єкт, а й оздоровчий. Передбачається, що буде створено програми для реабілітації ветеранів АТО, людей з інвалідністю – дорослих і дітей. Інші відвідувачі теж зможуть користуватися ФОКом – для них ці послуги будуть платними, проте обіцяють, що ціни будуть доступними для всіх.

– Наприклад, як до реконструкції, так і після неї вартість години гри в міні-футбол – 6 гривень, це найдешевша ціна по Харківській області, – зауважує Максим Стрельник. – Обов’язково доступ до ФОКу буде відкритий для всіх. Буде прийнято відповідну програму, з абсолютно демократичною ціною абонемента, і кожен зможе собі дозволити відвідування басейну.

Чиновник називає реконструкцію ФОКу наймасштабнішим соціальним проектом в Ізюмі за період незалежності України.

– Це дуже важливий соціальний проект не тільки для міста, а й для найближчих сусідів – Барвінківського, Балаклійського та Борівського районів, жителі яких теж можуть відвідувати ФОК. Звичайно, відкриттям новенького ФОКу ми популяризуємо здоровий спосіб життя серед усіх верств населення, – каже Максим Стрельник.

Крім плавання, футболу, баскетболу та великого тенісу, у спорткомплексі буде тренажерний зал і стіл для настільного тенісу.

Так виглядає проект ФОКу «Донець» після реконструкції.

Фото надано Ізюмською міськрадою

Читайте також: У Харківській області чекають на відкриття 19 сільських амбулаторій – ПЕРЕЛІК

Бокс буде «вдома»

Так само почалось у 2019 році будівництво ФОКу в Дергачах. Наразі там роботи наближаються до свого завершення. За словами заступниці голови Дергачівської районної ради Віри Стрілець, об’єкт готовий приблизно на 80 %.

– Внутрішні та зовнішні будівельні роботи майже завершено, залишилися останні штрихи. Заплановано, що на найближчій сесії обласної ради нам виділять 2 мільйони гривень, і додатково буде співфінансування з районного бюджету в розмірі 2,7 мільйона гривень. Ось ці гроші потрібні на благоустрій і завершення будівництва – є заборгованості перед будівельниками, до того ж залишилися деякі дрібні роботи, – пояснює Віра Стрілець. – Об’єкт плануємо прийняти у квітні. Після залишиться закупити все необхідне обладнання і меблі, на що з районного бюджету планується виділити десь 3 мільйони гривень. І якщо все буде нормально, то у вересні плануємо відкрити об’єкт.

У цьому комплексі можна буде займатися різними видами спорту – футболом, волейболом, баскетболом, великим тенісом, карате, проте найбільше місцевих жителів цікавить бокс.

– Найважливіше, що тепер у нас буде свій ринг, і боксом дітки зможуть займатися тут, а не їздити на секцію в Харків. Дуже часто мені телефонують батьки й цікавляться: «А чи справді в нас буде свій ринг?», – розповідає заступниця голови Дергачівської райради. – Іншими видами спорту дітки займаються по школах, але тут рівень тренувань буде на порядок вищим. Звісно, передусім, ФОК призначений для занять школярів, які будуть безкоштовними. Дл населення працюватиме фітнес і тренажерний зал. Ці послуги будуть платними.

Планується, що тренажерний зал в дергачівському спорткомплексі матиме такий вигляд.

Фото надано Дергачівською райрадою

Роком раніше – восени 2018-го – розпочалося зведення з нуля фізкультурно-оздоровчого комплексу в Краснокутську. За словами заступника Краснокутського селищного голови Миколи Качайла, наразі об’єкт готовий десь на 60 %.

– Залишилися певні і внутрішні, і зовнішні роботи. Плануємо, що цьогоріч комплекс побудуємо, проте коли запустимо його – ще питання. Проблема в тому, що потрібні кошти на внутрішнє наповнення (обладнання, меблі тощо), а наразі наш селищний бюджет такі витрати не потягне. Будемо шукати варіанти, щоб розв’язати цю проблему, залучивши державні або обласні кошти, – пояснив заступник селищного голови.

За його словами, у спорткомплексі спорудять монофункціональний спортивний майданчик, де можна буде грати у міні-футбол, баскетбол, волейбол тощо.

Ще один ФОК, згідно з президентським проектом, цьогоріч планують побудувати в селищі Новопокровка Чугуївського району. Утім, розповісти кореспонденту «СК», на якому етапі реалізація цього проекту, в Новопокровській селищній раді не змогли.