Усі служби в одній будівлі: у Старому Салтові об'єднали поліцію, амбулаторію і ЦНАП

12.02.2019 13:22 Область Online
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
ЦНАП Старосалтівської ОТГ переїхав у нове зручне приміщення. Тепер жителі громади зможуть отримати різноманітні довідки в центрі селища – на першому поверсі капітально відремонтованої адмінбудівлі. В цій же будівлі розташовані поліція і медична амбулаторія.

Свій Центр надання адмінпослуг з’явився у Старосалтівській об’єднаній громаді в січні 2017 року. За минулий рік ЦНАП надав понад 10 тисяч послуг. Для зручності жителів громади працює і мобільний офіс (завдяки програмі GIZ), тож за потреби співробітники Центру зможуть виїжджати й у віддалені села та надавати там адмінпослуги.

– Стратегічне завдання кожної об’єднаної громади – створити нормальні умови для надання послуг, підвищити їх якість, – зауважив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов під час візиту в Старий Салтів 7 лютого. – Сьогодні у вашому ЦНАПі надають 17 послуг, але це тільки початок. Так, найближчим часом буде введено послугу з реєстрації прав на рухоме та нерухоме майно, а також видача витягів з Державного земельного кадастру.

Фото: oblrada.kharkov.ua

Крім цього, у Центрі планують укласти угоду з районним відділенням Пенсійного фонду, щоб його представник хоча б раз на тиждень приїжджав до Старого Салтова, тоді жителям громади не доведеться їздити до Вовчанська.

А ще, як розповіла очільниця ЦНАПу Старосалтівської ОТГ Марина Нагорна, тут сподіваються отримати паспортну установку, що значно спростить отримання, заміну цього документа.
– Тоді до нас для отримання паспорта зможуть приїжджати люди зі всієї області, – каже Марина Нагорна.

Окрім ЦНАПу, в адмінбудівлі розташовані й Старосалтівська дільниця Вовчанського районного відділу поліції та амбулаторія загальної практики – сімейної медицини № 1. Тобто в одному місці сконцентровано всі служби з надання адміністративних, правових, медичних і соціальних послуг об’єднаної громади. Загальна площа будівлі складає 1500 квадратних метрів, її реконструкцію було розпочато у 2017 році. Загальна вартість проекту склала більш ніж 10 мільйонів гривень, з них понад 93 % – інфраструктурна субвенція з державного бюджету 2017–2018 років.

До речі, медики Старосалтівської ОТГ вже почали тестувати телемедицину, необхідне для цього обладнання встановлено – веб-камери великого розширення і кілька ЕКГ-апаратів, що можуть передавати інформацію через Інтернет.

– Коли в мене виникають якісь питання до вузького спеціаліста, то я зв’язуюся з ним через скайп. Зараз на зв’язку лікарі Вовчанської ЦРБ, розробляємо графіки взаємодії зі «вторинкою» та «третинкою», – показує новації в дії в. о. завідувача амбулаторії Марія Дрожжина.

В амбулаторії № 1 обслуговують не тільки населення Старого Салтова, а ще й прилеглих сіл, наразі вже укладено близько 3,5 тисячі декларацій.

– Ми закупили експрес-тести для діагностики гепатитів В та С, для виявлення інфаркту на ранніх стадіях та багато іншого. Також у нас з’явився аналізатор сечі. За 65 секунд можна отримати аналіз за 10 параметрами, – розповідає завідувачка Центру первинної медико-санітарної допомоги Карина Ліца.

Фото: Слобідський край

Об’єднана громада також розпочала будівництво нової амбулаторії, її планують здати в експлуатацію у другому кварталі 2019 року.

Під час своєї робочої поїздки у Старосалтівську ОТГ голова Харківської облради поспілкувався і з жителями громади. Під час цієї зустрічі йшлося про головні досягнення громади та проблемні питання, які сьогодні потребують вирішення. Серед основних проблем ОТГ – дороги, які потрібно ремонтувати, та майбутнє закриття в селищі відділення Ощадбанку.

– Такий діалог потрібен, аби зрозуміти, яка допомога необхідна об’єднаній громаді від обласної ради, – зазначає Сергій Чернов. – Старосалтівська громада, починаючи з 2017 року, за підтримки держави розпочала реалізовувати проекти розвитку і вже встигла багато зробити для своїх жителів. На вашому прикладі ще раз переконалися, що збільшення місцевих бюджетів, у тому числі їх власних доходів, дає громадам такі можливості, яких до реформи ніколи не мали громади. Це тільки початок реформи місцевого самоврядування. Процес децентралізації стає незворотним, але ми не можемо втрачати час, оскільки формування спроможних громад через об’єднання має бути завершено на території всієї країни до наступних місцевих виборів у 2020 році.


В тему

Під час поїздки в Старосалтівську ОТГ Сергій Чернов відвідав фермерську гордість громади – господарство «Юпітер», що з 2013 року працює в селі Хотімля. Тут впроваджують європейські стандарти якості продукції.

Окрім вироблення молока ґатунку «екстра», у господарстві створюється власна натуральна якісна продукція: сири м’які і тверді, сметана, йогурти.

 Фото: oblrada.kharkov.ua

– Спілкуючись із керівником фермерського господарства «Юпітер» Наталією Коваль, переконався, що для людей, закоханих у свою справу, не існує перешкод. Майже цілодобовий ветеринарний догляд, контрольовані корми, європейська технологія доїння в доїльній залі, навчений персонал, моментальне охолодження молока – це фактори, які впливають на отримання молока екстраґатунку, – зазначив голова облради. – Головне завдання влади – не заважати, а створювати умови для розвитку та підтримувати ініціативних людей, котрі спроможні бути успішними та поділитися своїми досягненнями з односельцями.

Минулого року ФГ «Юпітер» сплатило близько 554 тисячі гривень місцевих податків. За словами Сергія Чернова, наявність таких платників податків дає можливість розвивати інфраструктуру громади, поліпшувати умови життя селян, роботу шкіл і дитсадків.

Читайте також: Без черг та за новими стандартами: де на Харківщині планують відкрити дитсадки

Мирослава Кольцова