Харківським студентам показали ефективність децентралізації на практиці

16.04.2019 13:30 Область Online
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Свої теоретичні знання щодо можливостей децентралізації майбутні самоврядовці закріпили на практиці в Нововодолазькій ОТГ.

Не тільки почути, а й побачити на власні очі переваги децентралізації мали можливість студенти Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова, спеціальності «Публічне управління». 12 квітня майбутні самоврядовці разом зі своїм викладачем муніципального менеджменту, головою Харківської облради Сергієм Черновим побували в Нововодолазькій об’єднаній громаді.

– Ми з вами пройшли курс лекцій, які стосувалися реформи місцевого самоврядування. На прикладі Нововодолазької ОТГ ми подивимося, як це було впроваджено в життя, які досягнення сьогодні має громада завдяки реформі, – звернувся до студентів Сергій Чернов. – Ця громада переважно сільська, однак дуже ефективно використовує свій потенціал, щоб реалізувати інфраструктурні проекти, створити систему надання якісних адміністративних послуг, підняти рівень життя і створити умови для розвитку підприємництва.

За два роки існування Нововодолазька ОТГ відкрила ЦНАП, дитсадки та школи в селах, футбольні поля та дитячі майданчики, установлює вуличне освітлення, ремонтує дороги, безкоштовно вивозить сміття, відновила автопарк комунальної техніки та запустила соціальний транспорт і спеціалізоване таксі. Тут уміють не тільки наполегливо працювати, а й добре відпочивати. Свята в об’єднаній громаді яскраві та запам’ятовуються – випускний, «Весільний парад», «Парад близнюків», різноманітні фестивалі. «СК» доволі часто пише про життя в цій громаді.


 Довідка

Нововодолазька селищна об’єднана громада утворилась у січні 2017 року і стала п’ятою на території Харківської області. Громада складається із семи старостинських округів, до яких входять 23 населені пункти – близько 19 тисяч населення.


Від початку створення громади до її розвитку активно залучаються жителі. На основі прагнень населення й було складено стратегію розвитку ОТГ до 2025 року. В об’єднаній громаді успішно впроваджується проект Бюджет участі – на ініціативи жителів з бюджету ОТГ виділено 1,5 мільйона гривень. Тож у 2019 році у громаді з’являться сільські кінотеатри, нові майданчики та місця відпочинку.

– Ми йдемо поступово, оскільки люди визначили, що є пріоритетом, – пояснив голова Нововодолазької селищної ради Олександр Єсін. – Найважчим для реалізації був проект будівництва початкової школи з дитячим садком у селі Знам’янка. Дуже багато було критики стосовно цього. Мовляв, 20 дітей, 6 мільйонів гривень, діти, які поїхали до інших сіл, не повернуться до цієї школи тощо. Але сьогодні ми докуповуємо ліжка в дитячий садок, тому що багато охочих іти сюди.

У Новій Водолазі багато і продуктивно співпрацюють з різними закордонними партнерами та донорами. Завдяки такій роботі в ОТГ впроваджуються різноманітні енергоефективні програми, проекти, що спрямовані на розвиток бізнесу. Також Нововодолазька ОТГ – активний учасник обласного конкурсу міні-проектів «Разом в майбутнє», зокрема за напрямами розвитку культури і збереження духовної спадщини.

– У Новій Водолазі за два роки реалізовано велику кількість різних проектів. У людей з’явилася довіра до влади, жителі громади беруть безпосередню участь у реалізації багатьох проектів. Люди змінюють свою ментальність і точку зору, бо хочуть бути причетними до розвитку і життя своєї об’єднаної громади, – наголосив Сергій Чернов.

Очільник Харківської облради підкреслив, що в Нововодолазькій ОТГ зміни відбуваються відповідно до концепції реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади. Головна перевага – послуги максимально наближені до населення. З роботою ЦНАПу ознайомилися і студенти.

Нагадаємо, Нововодолазька ОТГ – перша об’єднана громада Харківщини, яка почала видавати ID-картки та біометричні паспорти. Офіційне відкриття ЦНАПу Нововодолазької об’єднаної громади відбулося 5 грудня 2017 року. Наразі Центр надає 86 послуг, але незабаром цей перелік буде розширено.

У Новій Водолазі видаватимуть ще й водійські посвідчення та реєструватимуть транспортні засоби. Заявку та гарантійний лист на придбання спеціалізованого обладнання вже направлено до МВС.
Ще однією локацією, яку відвідали харківські практиканти, став Інклюзивно-ресурсний центр.

– Я хотів показати студентам, що розвиватися можуть не тільки мегаполіси, а й такі території. У Новій Водолазі сьогодні доступна зовсім інша якість життя. Ми сьогодні в цьому переконалися, – зазначив Сергій Чернов. – Наше спільне завдання – залучати молодь і підготовлені кадри для розвитку таких територій.

Серед студентів-практикантів була й дівчина з Нововодолазького району. Вона зізналася, що після закінчення вишу хоче працювати не в Харкові, а в Нововодолазькій ОТГ.

– Мене вражає, як за останні кілька років розвивається Нововодолазька ОТГ. Хоч я і народилася у Старовірівці, і зараз там також створено об’єднану громаду, але в майбутньому працювати хочу в Новій Водолазі, – зазначила студентка ІІ курсу ХНУМГ ім. О. М. Бекетова Анастасія Зинов’єва.

Читайте також: Стартував проект, спрямований на розвиток громад Харківщини

Юлія Міронюк