Який вигляд мають головні новорічні ялинки Харківщини. Фото, відео, інфографіка

21.12.2018 09:00 Дворічна
Фото: komotoz.ru Фото: komotoz.ru
Більшість районних центрів Харківщини цього року на своїх площах установили штучні ялинки, висотою від 5,5 до 12 метрів. У кількох райцентрах є і справжні дерева – зрізані та набірні. А деякі міста та селища святково вбрали живі ялинки, що зростають. До речі, саме такою є найвища (після харківської) новорічна красуня області – у Дворічній.

Шоу на відкритті

Два роки тому в Барвінковому започаткували традицію – наряджати живу ялинку, яку дарують самі жителі міста. За словами заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Наталії Рижової, городянам припало до душі це нововведення.

– У деяких жителів міста у дворі ростуть великі ялинки. У 2016 році власники такого дерева звернулися до мера з пропозицією нарядити їх живу ялинку. І от уже

третій рік ми дотримуємося цієї традиції, – ділиться Наталія Рижова. – Після того як нам уперше подарували ялинку, люди почали самі приходити й говорити, що теж можуть безкоштовно надати деревце. У нас навіть конкуренція невелика є. Минулоріч нам пропонували дві ялинки. Взяли в тих, хто запропонував раніше, а других попросили залишити її на святкування наступного року, тобто вже цього. Й у 2018-му теж приходили люди та казали, що є можливість подарувати ялинку, ми попросили її залишити до зустрічі 2020 року.

Цьогоріч на прикрашання ялинки, висота якої 10 метрів, з міського бюджету було виділено близько 20 тисяч гривень – на купівлю світлодіодних гірлянд, великих кульок, іграшок тощо. Урочисте відкриття барвінківської зеленої красуні заплановано на 21 грудня о 16.30.

– У день відкриття ялинки передбачено розважальну програму. Вона завжди в нас була, проте до цього її готував районний Будинок культури, однак зараз уперше вирішили запросити аніматорів з Харкова. Буде насичена шоу-програма – шоу ілюзіоністів, мильні бульбашки тощо. Також гостям свята пропонуватимуться безкоштовні чай, кава, цукерки тощо. На всю цю програму ми витратили 18 тисяч гривень, – розповідає Наталія Рижова.

Фото надано Барвінківською міською радою

Традиційні сувенірні кульки

У Близнюках, як і в Барвінковому, теж є свої традиції, започатковані того ж 2016-го. Там для святкування Нового року Близнюківська селищна рада закуповує 500 сувенірних кульок з вітальним написом.

Що стосується головного атрибута Нового року – ялинки, то вона в Близнюках штучна, висотою п’ять з половиною метрів. Відкриватимуть зелену красуню 21 грудня о 16.00.

За словами голови селищної ради Геннадія Короля, масові гуляння проводитимуться і на відкритті ялинки, і безпосередньо в новорічну ніч.

– У ніч з 31 грудні на 1 січня всі, хто має бажання, можуть прийти в центр селища до ялинки, де на них чекатимуть безкоштовні чай і кава, музика, феєрверк тощо, – каже Геннадій Король.

Також штучна набірна ялинка буде головною окрасою святкування Нового року у Валках. Там установлять десятиметрове «дерево», куплене у 2012 році. Цього року іграшок не докуповували, оскільки всі вони в доброму стані. Родзинкою валківської ялинки цьогоріч стане світлодіодний проектор, який має прикрасити територію біля головної красуні райцентру.

Найвища – у Дворічній

Найвища ялинка нашої області, за винятком харківської, розташована у Дворічній. Там новорічна красуня – живе дерево висотою 13,5 метра. За словами голови Дворічанської селищної ради Фархада Магомедова, живу ялинку, що росте, у райцентрі прикрашають уже п’ятий рік.

Цьогоріч оновили ялинкові прикраси – закупили гірлянди та великі іграшки, які крутяться і світяться вночі. У новорічну ніч для молоді передбачено розважальну програму з дискотекою.

Фото надано Дворічанською селищною радою

Дворічанську ялинку урочисто відкрили 19 грудня, на День святого Миколая.

У Великому Бурлуці, як і у Дворічній, наряджають живу зростаючу ялинку, але вона нижча – 10 метрів. Живу ялинку в цьому райцентрі використовують уже другий рік, до цього ставили набірну зі зрізаних дерев. Також, за словами голови Великобурлуцької селищної ради

Фото: velykoburluk-rda.kh.gov.ua

Віктора Терещенка, другий рік у їх райцентрі проводиться конкурс дитячих іграшок, що перетворився на місцеву фішку.

– Ми вже другий рік поспіль проводимо дитячий конкурс на кращу іграшку. Малюки за допомогою своїх батьків роблять іграшки. Тогоріч на конкурс подали 15 іграшок, зараз уже близько 30. Переможці визначаються в різних номінаціях, а творіння всіх конкурсантів вішаються на головну ялинку райцентру, – розповідає Віктор Терещенко

Живу зростаючу ялинку наряджають і в Коломаку. Її висота – 6 метрів, урочисте відкриття з культурною програмою планують на 28 грудня. За словами заступника Коломацького селищного голови Ольги Леващук, перед відкриттям ялинки відбудеться фінал «Сільського караоке».

– Цього року в нас було започатковано програму «Караоке по всіх сільрадах району». І перед відкриттям ялинки відбудеться фінал цього конкурсу, за підсумками якого буде обрано кращого співака Коломацького району. Цей захід проходить за принципом відомої програми «Караоке на Майдані», – ділиться планами Ольга Леващук.

У гостях у Діда Мороза

У Вовчанську головною ялинкою міста буде 12-метрове штучне дерево, куплене у 2016 році. За словами міського голови Володимира Шевченка, відкриття в минулі роки було 19 грудня, але зараз через воєнний стан його перенесено на десяту ранку 27 грудня.

– Два роки тому ми придбали збірний будиночок Діда Мороза, який встановлювався поблизу ялинки. Цьогоріч ми вирішили зайнятися предметним наповненням його інтер’єру – купили сундук, трон тощо, усе зроблено в ретростилі. Якщо раніше діточки бавилися навколо цього будиночка, то тепер вони можуть зайти всередину, розповісти віршик чи заспівати пісеньку Діду Морозу, за що отримають подаруночок. У цього будиночку буде певний графік прийому малечі, – розповідає мер Вовчанська.

Штучна ялинка прикрашатиме центр Краснокутська, деревце було куплено минулого року. За словами Краснокутського селищного голови Сергія Сусла, про таку ялинку громада мріяла давно.

– Ми давно хотіли красиву штучну ялинку, довго мріяли про неї. Раніше була набірна жива, утім вона мала якийсь кострубатий вигляд. У 2017-му виділили із селищного бюджету гроші й купили десятиметрову каркасну штучну ялинку з різнокольоровими гірляндами, сніжинками, кульками тощо. Ялинка з прикрасами обійшлася в близько 300 тисяч гривень, – згадує Сергій Сусло. – Люди дуже зраділи такій обновці і сказали, що в нас уже – як у Харкові.

За словами Краснокутського селищного голови, цьогоріч буде закуплено 10 комплектів миготливих блискучих гірлянд, які обійдуться у 20 тисяч гривень. Ялинку урочисто відкриють 28 грудня, і стоятиме вона десь до Водохреща, 19 січня.

Читайте також: На Новий рік у Харкові зміниться розклад руху громадського транспорту

Конкурс іграшок і світлодіодний фонтан

27 грудня урочисто відкриють ялинку у Змієві – штучну, висотою 12 метрів. За словами Зміївського міського голови Петра Кучкова, цього року головну красуню міста вирішили зробити трохи вищою.

– Ми щороку придумуємо щось нове, і от цього року вирішили ялинку подовжити. Минулого року вона була дев’ятиметровою, а в цьому вирішили доварити каркас і докупили штучну хвою. Так ялинка стала в нас 12-метровою. Також цього року ми змінимо вбрання ялинки. Якщо минулого року її оздоблювали фабричними прикрасами, то в цьому візьмемо поробки діток з нашого Центру дитячої та юнацької творчості, – розповідає мер Змієва.

Серйозно подбали про прикраси своєї 10-метрової штучної ялинки і в Ізюмі, як і про наведення ладу на прилеглій території.

– Цього року ми придбали одинадцять світлодіодних бурульок (загальна вартість 7,1 тисячі гривень), десять світлодіодних кульок (7,5 тисячі гривень) і красиву огорожу для ялинки (30,2 тисячі гривень). А головною родзинкою цих новорічних свят стане світлодіодний фонтан, установлений неподалік від ялинки. Він обійшовся у 115,3 тисячі гривень, – каже заступник директора КП «Благоустрій міста Ізюма» Олег Косенко.

Фото: city-izyum.gov.ua

Ялинку відкрили 19 грудня, і простоїть вона десь до 15 січня.

Головною новорічною красунею Чугуєва буде 12-метрова штучна збірна ялинка, куплена у 2016 році. Урочисте відкриття ялинки також було 19 грудня. Безпосередньо в новорічну ніч для жителів райцентру підготували конкурсно-розважальну програму «Новорічна феєрія», яка розпочнеться о 00.30.

Фото надано Чугуївською міською радою

Найвища ялинка України

У Харкові на площі Свободи встановлено найвищу ялинку в Україні. Її висота сягає 40 метрів. Відкриття головної ялинки міста відбудеться 26 грудня (початок – о 17.00). А 31 грудня харків’ян запрошують на площу для зустрічі Нового року. Святкова програма триватиме з 23.00 до 2.00 1 січня.