Згадати все: топ-10 подій Харківської області у 2018 році

27.12.2018 13:00 Область Online
Фото:СК Фото:СК
За цей рік у нашому краї сталися сотні подій – як добрих, так і не надто. Ми ж обрали десятку наймасштабніших перетворень, порятунків, вражень, рекордів, несподіванок, які, за версією «СК», найбільш закарбувалися в календарі 2018-го.

Ініціатива року

Цього року стартував масштабний проект розвитку освітлення населених пунктів області «Енергія світла», ініційований головою Харківської облдержадміністрації Юлією Світличною. За час його дії вуличне освітлення з’явилося на 322 вулицях у 142 населених пунктах області. У цілому було встановлено близько 2300 освітлювальних приладів і прокладено 70 км електромереж.  При реалізації програми «Енергія світла» використовувалися енергоощадні технології, що дозволяють економити гроші під час експлуатації.

На минулій сесії Харківська облрада розширила проект до обласної програми і продовжила його на 2019–2021 роки. На кап­ремонти, реконструкції та будівництва об’єктів зовнішнього освітлення, ремонт електричних мереж зон загального користування, а також вхідних груп у 2500 під’їздах багатоквартирних житлових будинків усіх форм власності наступного року закладено 55 мільйонів гривень.


Конкурс року

Сьомий рік на Харківщині проходить обласний конкурс міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє». У 2018-му в 26 районах області було реалізовано 237 міні-проектів, які стали переможцями конкурсу, на загальну суму приблизно 2 мільйони гривень. Завдяки ним у селах та містечках розвивалася інфраструктура: покращувався стан ФАПів, шкіл і дитсадків, утілювалися ідеї з розвитку місцевих історичних та культурних пам’яток, з благоустрою. 

Уже в грудні стали відомими переможні міні-проекти, які буде реалізовано у 2019 році. Можливість втілити свої проекти отримали ініціативні групи з 24 районів, 6 міст обласного значення та 14 об’єднаних громад. Загалом, за даними голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, на конкурс цьогоріч надійшло 603 заявки, але переможцями стали 299 проектів на загальну суму в понад 80 мільйонів гривень.


Дорога року

На погляд редакції, це автошлях регіонального значення Р-46 Харків – Богодухів – Охтирка, на «відкриття» якого приїз­див Президент України Петро Порошенко. За напрямок, який поєднує Харківську та Сумську області і є найінтенсивнішим у регіоні, узялися ще два роки тому, а повністю завершили оновлення на початку жовтня 2018-го. Протягом цього року на автошляху повністю відновили покриття, уклавши два нові шари асфальту та відновивши основу в тих місцях, де вона була пошкодженою. На дорозі також зробили нові автобусні заїзди, встановили павільйони на зупинках і бар’єрне огородження, нанесли нову розмітку. Вартість головного дорожнього будівницт­ва року по харківській ділянці, а це 81,7 км (у тому числі один міст) склала 762,6 мільйона гривень.

Загалом за результатами року дорожники Харківщини відремонтували 228,8 км доріг державного значення. Для порівняння – це приблизно в 14 разів більше, ніж чотири роки тому. А ще цього року було створено державне підприємст­во «Дороги Харківщини» та частково відремонтовано 80 місцевих доріг.


Ремонт року

Головним «культурним» будівництвом року в області стали відновлювальні роботи в Харківській обласній філармонії.

У закладі відновили інтер’єр  великої зали, зали-фойє та основного вестибюля, зберігши автентичність стилю, зокрема ліпнини на стінах, і додали сучасності, як-от 3D-панно. Також у філармонії повністю поклали новий дубовий паркет, установили світлозвукове обладнання сцени, крісла та дивани, підвісили дві 30-кілограмові кришталеві люстри. А ще реконструювали фасад касової зали. Серед особливостей відновленої старої зали філармонії – «мобільна» оркестрова яма, яку зможуть піднімати й опускати, а також «мушля», що фокусує звук.

У закладі анонсують, що перший концерт в оновленій філармонії має відбутися на початку наступного року.

Нагадаємо, філармонічний комплекс почали відновлювати ще два роки тому, коли було оновлено органну залу на 500 місць.

Велика ж зала філармонії розрахована на 777 місць. Разом з камерною залою на 100 місць у цілому комплекс зможе вміщати 1500 відвідувачів одночасно. Гроші на будівельні роботи було виділено з обласного та державного бюджетів.


Посуха року

Серпень 2018-го в Харківській області видався рекордно засушливим. Синоптики Харківського регіонального центру з гідрометеорології навіть заявили про погодний рекорд – востаннє подібну посуху в нашому краї фіксували 169 років тому. У липні середня кількість опадів в області склала 0,08 мм, а найбільше дощило у Великобурлуцькому та Коломацькому районах, де випало всього 0,8 мм опадів. Така погода вдарила по слобожанських сільгоспниках. Та, попри це, регіон зібрав урожай. За даними директора Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Олександра Нездюра, цього року край недобрав порівняно з минулим роком 500 000 т пшениці. Проте при потребі області у 345 000 т пшениці всього маємо – 1,1 млн т тільки продовольчої пшениці. Недостачу з урожаю Харківщина перекрила за рахунок кукурудзи й соняшнику. Область посіла друге місце серед областей з валового збору зерно-бобових культур, пшениці, перше місце – за показником збору соняшнику й гороху.


Рекорди року

Крім погодних рекордів, цього року Харківщина дивувала й іншими унікальними досягненнями. Так, у Краснокутську 31 серпня (під час святкування 95-річчя району) виклали найбільшу карту району з яблук. Для встановлення рекорду використали 28,5 тисячі цього смачного фрукта – стільки ж, скільки жителів району.

Того ж місяця свій художній рекорд установили й чугуїв­ці. У день народження видатного земляка, художника Іллі Рєпіна, у Чугуєві зафіксовано (національним проектом Книги рекордів України) наймасовішу художню виставку під відкритим небом – 271 картина від 16 митців з п’яти країн.

Вражав цей рік і сімейними рекордами. У листопаді до Книги рекордів України внесла місто Барвінкове родина Троянів – мама Інна і три її сини, Владислав, Вадим і Богдан. Учотирьох вони за годину підняли 10-кілограмову штангу рекордну кількість разів – 2324.

Підготувався до рекорду й Харків, звівши цього року найвищу у країні новорічну ялинку – 40,5 метра.

Читайте також: Як сім’я з Барвінкового рекорд України встановлювала. Фото, відео


Подарунок року

Цього вересня по всій країні, і на Харківщині теж, запрацювала, мабуть, наймиліша соціальна допомога року – «пакунок малюка». Із 17 вересня всі породіллі регіону, виписуючись із пологового будинку, почали отримувати пакунок. Бебі-бокс містить у собі 25 необхідних речей для новонароджених. Це одноразові підгузки, одноразові вологі серветки, набір пелюшок. Також у наборі речей найпершої потреби – одяг для немовляти, термомет­ри для води та для тіла, ножиці манікюрні дитячі з тупими наконечниками, шампунь, крем тощо. Ще безкоштовний пакунок містить дві ковдри, матрац, рушник і розвиваючу іграшку.

Врахувавши статистику народжуваності в області, до кінця року мами Харківщини та їх дітки мають отримати 7033 пакунки.


Оголошення року

Ним, безумовно, стало введення на території Харківщини та ще дев’ятьох областей, а також в Азово-Керченській акваторії воєнного стану. Сталося це після чергового акту збройної агресії проти кораб­лів Військово-Морських Сил Збройних Сил України з боку РФ, що відбувся 25 листопада в районі Керченської протоки. Була загроза широкомасштабного вторгнення в Україну збройних сил РФ на тлі окупації АР Крим і Донецької та Луганської областей. Воєнний стан тривав 30 днів – із 26 листопада по 26 грудня. Особливих змін у зв’язку з цим у повсякденному житті слобожан не відбулося. Щоправда, в області посилили охорону правопорядку. Пересування громадян не обмежувалося, жодних масових заходів не скасовувалося, комендантська година не вводилася тощо.

По темі: У Харківській області завершився воєнний стан


Об’єднання року

Цього року на Харківщині додалося ще п’ять ОТГ.

У квітні – Циркунівська сільська об’єднана територіальна громада (дві ради, 9102 населення), Старовірівська сільська об’єднана територіальна громада (три ради, 5952 населення), Пісочинська селищна об’єднана територіальна громада (три ради, 25 070 населення), Великобурлуцька селищна об’єднана територіальна громада (дві ради, 7657 населення). У серпні утворилася Лозівська міська об’єднана територіальна громада (18 рад, 79 500 населення). Таким чином, сьогодні на Харківщині маємо 17 ОТГ, які покривають 16,27 % площі області. До слова, на 23 грудня в Україні було призначено перші вибори в 45 ОТГ і додаткові вибори – у семи ОТГ, на Харківщині це вибори до селищних рад Зачепилівської ОТГ та Пісочинської ОТГ. Однак у зв’язку з введенням воєнного стану виборчий процес призупинився на невизначений час.


Роздержавлення року

Цього року завершується процес зміни форми власності державних засобів масової інформації. Нагадаємо, у 2016-му набув чинності Закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Реформування проходило у два етапи: перший – протягом одного року з дня набуття чинності цим Законом, а другий – протягом наступних двох років. Тобто до кінця 2018-го в Україні не має залишитися державних і комунальних ЗМІ.

На Харківщині, за даними секретаря Національної спілки журналістів України Костянтина Григоренка, реформувалися 27 друкованих видань з 30 зареєстрованих. Щоправда, з низкою ЗМІ виникли труднощі. Так, досі невідома доля газети «Харьковские известия». Також не завершено роздержавлення «районки» «Вісник Куп’янщини». Колектив міської газети «Новини Чугуєва» прийняв рішення про припинення своєї роботи, а «Вісті Дергачівщини» припинили вихід через нестачу фінансування.

Цей рік став знаковим і для нас – «Слобідський край» за свою понад 100-річну історію уперше кардинально змінив форму власності. Із комунального підприємства ми перетворилися на товариство з обмеженою відповідальністю. Власниками видання тепер у рівних долях є 20 співзасновників.

 

Автор: Тетяна Лісна