Жіночій раді все під силу: 24 роки тому в Мерефі об’єдналися активістки

Спецпроєкт
26.05.2020 13:05 Область Online
Фото: 24 канал Фото: 24 канал
На території Мереф’янської об’єднаної громади проживає майже 25 тисяч людей, із них – близько 15 тисяч жінок і 10 тисяч чоловіків. Жінки в громаді завжди займали активну позицію. У скрутні 90-ті 360 найпрогресивніших представниць освіти, економіки та політики об’єднали свої сили задля розвитку міста і створили Жіночу раду.

Офіційний день народження Мереф’янської жіночої ради – 26 березня 1996 року. Основна її діяльність спрямована на задоволення соціальних, культурних інтересів та потреб дітей, молоді, жінок і людей похилого віку. Від самого першого дня цей дорадчий орган Мереф’янської міської ради очолює Раїса Угненко.

– Ми об’єдналися в непрості часи. І мали багато напрямів роботи. Доводилося допомагати жінкам і дітям, що потерпали від насильства в родині або просто опинилися в скрутній ситуації. У 90-ті роки для деяких родин навіть пелюшки було складно придбати. Якщо зараз у місті 6–8 покинутих дітей, то тоді ця цифра складала 36–38 дітлахів. Щоб допомогти малечі, доводилося знаходити спільну мову з усіма, навіть із бізнесменами в малинових піджаках, – розповідає Раїса Угненко.

Від самого першого дня Жіночу раду очолює Раїса Угненко

За її словами, протягом цих понад 20 років на прохання Жіночої ради завжди відгукувалися. – Навіть якщо сьогодні хтось казав «ні», я приходила завтра, – каже Раїса Угненко.

Читайте також: Науковиця Анна Соіна стала першою харків’янкою, яка подалася в річну експедицію в Антарктику

Навчилися писати проєкти

Сьогодні більшість гострих проблем вирішує нещодавно створений у громаді Центр соціальних послуг. А Жіноча рада зосередилася на створенні сприятливих умов для подальшого розвитку гендерного руху, продовжує опікуватися питаннями соціального захисту жінок і дітей, сімей, охорони здоров’я, материнства і дитинства.

Щоб лобіювати створення реальних можливостей у громаді для реалізації жінок, активні мереф’янки співпрацюють з іншими жіночими організаціями України.

Сьогодні у складі Жіночої ради Мереф’янської громади налічується понад 4000 членкинь. У голови ради є кілька заступниць. Так, за медичний напрям роботи відповідає Наталія Бондаренко, пенсійними питаннями опікується Людмила Хихля. Вся протокольна робота і сфера культури – у відповідальності секретаря ради Валентини Лисенко. Антоніна Бессонова опікується закладами освіти. Тамара Ковтун та Світлана Білоус – жінками, які займаються бізнесом. За роботу з багатодітними родинами та матерями-одиначками відповідає Алла Скрипченко.

– Наразі найчастіше до нас звертаються жінки, яким потрібна матеріальна допомога. Комусь необхідна допомога з влаштування дитини в дитячий садок (це ще до карантину). Переселенцям допомагаємо шукати житло в нашій громаді, – зазначає пані Раїса.

Окрім цього, Жіноча рада веде активну просвітницьку роботу, організовує тренінги та семінари в місті, та й самі членкині постійно навчаються. Так, кілька років тому опанували вміння писати проєкти. І неодноразово їх проєктні заявки ставали переможцями міського конкурсу Бюджету участі, обласного конкурсу мініпроєктів «Разом в майбутнє». Зокрема, було реалізовано вісім мініпроєктів у сфері освіти. А ще завдяки ініціативності жінок громада стала затишнішою, з’явилося багато місць для відпочинку.

Наприклад, завдяки активності та наполегливості членкині Жіночої ради Валентини Долгої в Мереф’янській ОТГ з’явилося ошатне озеро. Ще кілька років тому це була занедбана водойма. А сьогодні озерце почищене, там встановлено плити та посіяна трава, щоб ґрунт не зсувався. На берегах водойми встановлено ліхтарі. До ініціативи пані Валентини приєдналися підприємці, допомагала міська рада, а виграні у конкурсі кошти пішли на благоустрій цієї території.

До речі, минулоріч Валентину Долгу міська рада визначила переможницею номінації «Людина року», як і завідувачку пологового відділення Мереф’янської ЦРЛ Наталію Біленьку. А переможницею в номінації «Гордість міста» стала Алла Скрипченко.


Довідка
Опитування, яке проводилося в Мереф’янській ОТГ, показало, що саме жінки є більш активними та небайдужими до проблем, які існують на території громади. Крім того, результати діяльності Жіночої ради зменшили соціальну напругу та підвищили рівень довіри до влади. Люди почали розуміти, що рівень життя в їх громаді залежить, насамперед, від них самих.


Читайте також: Медсестра Віталій, або Професія, в якій досі немає чоловічого роду

Всеукраїнське визнання

Завдяки діяльності Жіночої ради у 2018 році Мереф’янська ОТГ стала призером всеукраїнського конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування», організатором якого є Міністерство розвитку громад та територій у співпраці з Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні», посівши третє місце.

– Жіноча рада тісно співпрацює з Мереф’янською міською радою, Молодіжною радою, громадськими організаціями, органами самоорганізації населення, об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків, – зазначає начальниця відділу міжнародних відносин та проектно-інвестиційної діяльності Виконавчого комітету Мереф’янської міської ради Катерина Кобець. – Участь у вищезгаданому конкурсі Мінрегіону та Ради Європи – це можливість поділитися досягненням громади на всеукраїнському рівні. Це промоція та обмін досвідом. Потім до нас за консультаціями зверталися представники інших громад України.

Окрім цього, Мереф’янська міська рада з 2016 року є підписантом загальноєвропейської ініціативи «Угода мерів». Це найбільший у світі рух за збереження клімату і енергії на місцевому рівні. Європейська ініціатива «Угода мерів» об’єднує тисячі місцевих органів влади, які добровільно взяли на себе зобов’язання з досягнення кліматичних і енергетичних цілей ЄС.

Громада взяла на себе добровільні зобов’язання перевершити цілі, визначені ЄС до 2030 року, зменшуючи викиди CO2 на своїй території щонайменше на 40 % і сприяючи таким чином розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя. Жіноча рада спільно з Молодіжною радою взяли на себе частину роботи і розпочали впроваджувати ідеї з енергоефективності. Це переважно була інформаційно-просвітницька діяльність. Організовували кінопоказ для малечі про альтернативні джерела енергії у міському кіноцентрі «Спутник». Наступним заходом став велопробіг, у якому взяло участь понад 300 осіб. Члени Жіночої ради спільно з молоддю розробили стенди для інформаційної кампанії «Галерея енергоефективності», що розташували у приміщенні Мереф’янської міськради. Головною метою було поінформувати місцевих жителів про сучасні способи ощадного й ефективного використання енергії.

Читайте також: (Не)твій вид спорту: як харківські хокеїстки і синхроніст руйнують гендерні стереотипи

Читайте також: Підполковниця Оксана Іванець: Жінка на службі – не «берегиня домашнього вогнища»

А завдяки ініціативі Тетяни Кайдашової в громаді найближчим часом має з’явитися молодіжний центр на базі Мереф’янської міської бібліотеки.

– У нас є програма реформування бібліотечних послуг. Вона передбачає надавання кількох нових послуг: бібліоняня, академія третього віку і молодіжний центр, – розповідає Катерина Кобець.

За словами чиновниці, усі цільові міські програми є гендерночутливими. Вони містять індикатори щодо залучення жінок і чоловіків, кому і в якій кількості надаються послуги. Водночас у громаді реалізовуються три гендерні проєкти: два – в межах Академії жіночого лідерства, ще один – у межах студії жіночого лідерства харківського Центру гендерної культури. Він передбачає проведення трьох академій для жінок (лідерства, підприємництва, управління проєктами). Ці академії будуть відбуватися влітку.

– Коли писали заявки, то планували, що всі заходи будуть у режимі офлайн, але карантин вніс свої корективи, Академія лідерства, школа депутатства відбуватимуться у режимі онлайн. Підприємництво й управління проєктами заплановані на липень-серпень, сподіваємося, що це будуть уже живі зустрічі. Участь у всіх цих заходах для жінок безкоштовна, – підкреслює Катерина Кобець.

До речі, у цих школах прагнуть взяти участь і членкині Жіночої ради.

Фото: Фейсбук/АннаФедорченко

– Мені 71 рік, і мені цікаві різноманітні навчання. Не знаю, чи нададуть нам таку можливість у цьому році, бо в деяких заявках вказується, що захід – для молодих жінок. У минулому році сім наших представниць успішно закінчили Академію жіночого лідерства. Будемо і в цьому році подаватися на навчання, – наголошує Раїса Угненко.

Загалом очільниця Жіночої ради дуже тішиться, що у сучасної молоді є багато можливостей для розвитку і реалізації. Коли вона починала активну громадську діяльність, в Україні не було стільки корисних програм.

– Ми розвивалися за рахунок власного досвіду, – підкреслює пані Раїса.

Водночас, за її словами, сьогодні змінилася і кількість жінок у владі.

– У Мереф’янській міській раді працює близько 300 людей, 90 % із них – це жінки. До того ж 4 жінки працюють заступницями міського голови (всього 7 заступників). Це – мої учениці, які працювали, коли я була заступницею очільника міста. В ті часи серед трьох заступників мера була тільки одна жінка, всі інші – чоловіки. Коли я виходила на пенсію, то в мене залишалося п’ять невідгуляних відпусток, – з посмішкою згадує Раїса Угненко.

Наразі багато членкинь Жіночої ради є депутатками¸ беруть участь у роботі громадських організацій, обіймають керівні посади тощо. До речі, сама Раїса Угненко – депутатка Харківської районної ради.

Юлія Шматченко, кореспондентка


 Матеріал створено в межах проєкту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», що реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром за підтримки Української медійної програми, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується Міжнародною організацією Internews