Жителі Балаклійського району можуть безкоштовно перевірити своє здоров'я

10.12.2019 10:30 Область Online
У Балаклійському районі Саргіса Арутюняна знають як передового аграрія і мецената. Його фермерське господарство «Андріївське 2017», яке орендує земельні паї у мешканців селищ Андріївка, Донець та сіл Пришиб і Мілова, працює сумлінно, вчасно розраховується з орендодавцями, а ще бере на себе соціальну відповідальність за все, що відбувається у цих населених пунктах.

Нові дитячі майданчики, розчищення доріг, підвіз мешканців між населеними пунктами, подарунки до свят для дітей і представників золотого віку. Цю роботу агрофірма проводить систематично, і про це в районі добре знають. В кінці листопада і на початку грудня, за ініціативою родини Арутюнян, мешканці двох великих селищ Андріївка і Донець мали змогу залучитися до безкоштовного проекту «Медицина Харківщини для людей».

Проект, в ході якого мешканці сільської місцевості мають змогу пройти обстеження і отримати консультацію профільних фахівців медиків, стартував улітку 2015 року. Його організатором виступає Благодійний фонд соціального розвитку Харківської області. Дні роботи в Андріївці та Донці виявилися насиченими і плідними як для лікарів, так і для жителів селищ. За день лікарі приймали до 80 людей. А разом надали більше 1300 медичних послуг і консультацій.

«Ми маємо велику проблему, а саме недобудований міст, який з’єднує два селища. Через це у нас ускладнене транспортне сполучення, і потрапити до районної лікарні не всі можуть вчасно. Коли б не благодійний медогляд, люди дізналися б про свої проблеми набагато пізніше, коли захворювання уже набуло б важкої форми. А так близько 350 мешканців Андріївки, Донця, довколишніх селищ виявили проблеми своєчасно, і зараз будуть визначатися з лікуванням разом з нашими місцевими фахівцями», – поясняю Саргіс Арутюнян.

Проблеми місцевих медичних закладів, лікарів, що там працюють, і пацієнтів Саргісу Айкарамовичу теж добре відомі. Цього року його агрофірма надавала допомогу сільським амбулаторіям і ФАПам, а також виділила кошти для лікування трьох онкохворих. Бо керівник агропідприємства вважає, що здоров’я людей, які живуть з ним поруч, вартує також дорого, як і повага цих людей.

Майже в усіх мешканців Андріївки і Донця є своє господарство, яке вимагає догляду і уваги, тому піклуватися про здоров’я їм частенько ніколи. Тому, обираючи час для приїзду медбригад, Саргіс Арутюнян визначив – кінець листопада – початок грудня. Врожай вже в коморі, можна і час для огляду знайти. Оскільки лікарі самі приїхали в села, люди поквапилися скористатися цією можливістю і все-таки потрапити на прийом. Тим більше, що медики привезли із собою сучасну апаратуру – можна було здати кров на цукор, зробити кардіограму, пройти ультразвукове обстеження. Результат видавався відразу, за кожним проведеним оглядом ішла вичерпна консультація.

«Такі медогляди в селах дуже потрібні. Ми чесно не очікували такого напливу людей, але чітка і організована робота колег з Харкова була побудована так, що жодному з пацієнтів не відмовили. Це велика допомога нам, сімейним лікарям із сільської медицини. Тепер, коли у людей на руках є обстеження, ми будемо уточнювати діагноз і призначати лікування», – розповідає сімейний лікар Ірина Шморгун.

У Донець і Андріївку бригади медиків приїздили у повному складі: невропатолог, лікар ультразвукової діагностики, кардіолог, окуліст і гінеколог, а ще фахівець, що проводив експрес-аналізи, щоб визначити рівень цукру у крові. Лікарі виїзної медичної бригади ніколи не відмовляють, якщо їх просять оглянути лежачого або безпорадного пацієнта вдома. Так було і цього разу. Після основного прийому завітали до тих, хто сам прийти не зміг, але потребував допомоги. Люди, які потрапили на прийом, висловили подяку за організацію цих медоглядів.

«Лікарі дуже добрі, дуже уважні, хороші. Їм потрібно тільки виписати вдячність», – ділиться враженнями мешканка села Андріївка Тетяна Яковлева.

«Вирішив обстежуватися, тому що це безкоштовно, тому що це для людей. Дай бог здоров’я усім, хто організував цю справу. Я задоволений усіма лікарями. Рекомендацій буду дотримуватися, ліки обов’язково куплю», – обіцяє мешканець селища Донець Володимир Михайлович.

За словами Саргіса Арутюняна, оскільки візити медичних бригад викликали великий інтерес у людей, він та його родина буде сприяти тому, щоб навесні виїзди лікарів поновилися. Бо для цього керівника агрофірми робота з населенням носить не тимчасовий, а постійний характер, і йому важливо, що жителі не залишались наодинці зі своїми проблемами, а мали підтримку і допомогу. А ще у планах у аграріямецената покращувати умови у ФАПах і сприяти тому, щоб рівень медицини у селах був не гіршим, ніж у містах.

Читайте також: Анаіт Арутюнян: Село живе, поки в ньому сміються діти

Автор: Савелій Мякушко