Чемпіонат Харківської області з футболу: лідер оступився в Первомайському

17.09.2019 10:00 Спорт
Фото: fcud-hnuvs.com.ua Фото: fcud-hnuvs.com.ua
У минулі вихідні завершився передостанній тур чемпіонату Харківщини з футболу. Цього разу знову сталася сенсація у Вищій лізі – лідер першості, харківський «Універ-Динамо», несподівано оступився в Первомайському, «розписавши» нічию з однойменним клубом.

«Відійшли від своєї гри»

Минулої суботи, 14 вересня, відбулися матчі передостаннього, 17-го, туру чемпіонату Харківської області з футболу. Претенденти на чемпіонство – харківський «Універ-Динамо» і «Вовчанськ» – у цьому турі грали на виїзді проти первомайських команд. Команда з обласного центру зустрічалася з «Первомайським», який створив більш іменитому колективу масу проблем.

Як повідомляє прес-служба харківського клубу, господарі постійно пресингували суперника та просто «сушили» гру, не даючи «біло-синім» можливості проводити комбінаційні дії. Втім господарі не забували створювати загрозу біля ворожих воріт. У першому таймі первомайці мали дві чудові нагоди, щоб забити, але в обох випадках блискуча реакція воротаря Ігоря Швайченка не дозволила господарям повести в рахунку.

Моментів біля воріт первомайців було небагато, й удари харків’ян були або заблоковані захисниками, або невлучними. У середині тайму гравець гостей Віталій Ольховський виходив віч-на-віч з голкіпером ФК «Первомайський» Романом Путренком, але один із захисників господарів наздогнав динамівця і не дав йому пробити. Перший на підборі опинився Олександр Черченко. Він прокинув м’яч собі під удар, але впав після контакту із суперником – головний арбітр зустрічі Микита Кофанов проігнорував цей епізод і дозволив далі продовжувати гру. Згодом динамівці створили ще один класний момент. Після кутового у виконанні Івана Омеляненка Віталій Ольховський з лінії воротарського майданчика вдало підставив голову, втім м’яч влучив у поперечину.

Після перерви харків’яни продовжували атакувати в надії забити такий потрібний їм м’яч.

І слушна можливість вивести динамівців уперед була у Владислава Зайчука. Він з меж штрафного майданчика потужно «стріляв» у ближній кут, втім влучив у стійку. Останні десять хвилин зустрічі динамівці, не маючи можливості за рахунок коротких передач дістатися воротарських володінь Путренка, організували справжній штурм. Остання найреальніша нагода принести перемогу динамівцям була у Сергія Лавренова. Після подачі з правого флангу він з лінії воротарського майданчика пробивав головою, але поцілив точно в руки воротаря первомайців – 0:0.

Головний тренер «Універ-Динамо» Сергій Сизихін після гри сказав, що на полі такого ґатунку складно демонструвати комбінаційний футбол, який постійно відточується на тренуваннях харків’ян.

– Поле не дозволяло грати у футбол, якість поля вирівняла дві команди, тому ми абсолютно відійшли від своєї гри. На перший план вийшла боротьба і єдиноборства, – сказав Сергій Сизихін.

Повернулися на третє місце

А ось гра в Первомайському для конкурента харків’ян «Вовчанська» склалася набагато легше. Як повідомляє прес-служба вовчанського клубу, матч проти «Квадро» «вовки» почали активно і вже на 8-й хвилині вийшли вперед завдяки точному удару Івана Мряченка в дальній нижній кут – 0:1.

А в середині тайму «вовки» подвоїли перевагу. Дмитро Батусов виконав простріл, на який відгукнувся все той же Мряченко, 0:2. «Квадро» не хотів здаватися без бою і ще до перерви відіграв один м’яч – на 38-й хвилині Ілля Фрунташ реалізував пенальті.

У другому таймі гості повністю контролювали гру й у підсумку довели справу до розгромної перемоги. На 56-й хвилині після подачі з кутового дальню штангу замкнув Ігор Суханінський, а через п’ять хвилин він же оформив дубль, замкнувши передачу Батусова з флангу, – 1:4.

Таким чином, після матчів у Первомайському маємо такі показники на верхівці турнірної таблиці. Харківський «Універ-Динамо» продовжує лідирувати у першості з 37 очками, втім «Вовчанськ» скоротив відставання від нього усього до трьох залікових пунктів, маючи на дві гри менше, ніж динамівці.

Після минулих вихідних на третє місце повернувся «Зміїв». У цьому турі підопічні Сергія Пасічника в рідних стінах приймали «Енергетик» з Солоницівки Дергачівського району. Господарі активно розпочали звітну зустріч – відкривши рахунок уже на третій хвилині, забив Владислав Давискиба. Втім на 25-й хвилині гості зрівняли рахунок, відзначився Роман Шафоростов. Після перерви господарі продовжували шукати свій шанс біля ворожих воріт, і на 65-й хвилині все-таки домоглися свого. Забити другий м’яч «городян» вдалося Антону Чаплику, який і встановив остаточний рахунок у зустрічі – 2:1.

Конкурент зміївчан у боротьбі за бронзові медалі «Лозова-Панютине» теж міг вигравати і зберегти за собою третю сходинку, втім підопічні Сергія Лученцова упустили перемогу в Валках. Лозівчани добре розпочали виїзний матч проти валківського «Маяка», відкривши рахунок на 14-й хвилині. На старті другого тайму їм вдалося подвоїти свою перевагу, чим вони значно підвищили свої шанси. Але все змінилося в середині заключної половини гри, коли протягом п’яти хвилин, з 65 по 70, гравець «Маяка» Олександр Собко оформив дубль. У час, що залишився, команди переможний м’яч забити так і не змогли – 2:2.

Таким чином, перед заключним туром лозівчани відстають від «Змієва» на два очки, у якого в запасі є ще перенесений домашній поєдинок із «Вовчанськом».

Золочівська «Солідарність», яка не могла виграти в 15 турах, здобуває другу перемогу поспіль. Золочівці в рідних стінах святкували мінімальний успіх у матчі з харківською «Ареною» – 1:0.

Сенсація в Шевченковому

У Першій лізі, також як і Вищій, після цього туру сталися зміни на верхівці турнірної таблиці. Куп’янський «Металург», який перед минулими вихідними йшов на другому місці, на виїзді зустрічався з останньою, дев’ятою, командою першості ФК «Шевченкове». Думалося, що «Металург» без особливих проблем обіграє аутсайдера чемпіонату, який до цього тільки в трьох іграх набирав очки. Втім шевченківці були іншої думки і сенсаційно відібрали залікові бали у куп’янчан, зігравши 0:0.

Таким подарунком долі не міг не скористатися конкурент «металургів» у боротьбі за другу сходинку, ізюмський «Крем’янець». Він на виїзді зустрічався також із командою з нижньої частини таблиці, сахновщинським «Колосом», який іде на передостанньому, восьмому, місці. Втім спочатку для ізюмчан все складалося не так легко. В середині тайму сахновщинці відкрили рахунок, але доволі швидко гості його зрівняли.

У другій половині матчу гравці «Крем’янця» активніше заграли в атаці, і вже на 54-й хвилині вперше в матчі вийшли вперед. А в кінцівці зустрічі ізюмські гравці подвоїли перевагу і у підсумку виграли 3:1.

Завдяки власній перемозі і нічиїй «Металурга», «Крем’янець» піднявся на другу сходинку, обганяючи куп’янчан на один заліковий бал.

У Донці Балаклійського району зустрічалися сусіди по турнірній таблиці, які мали однакову кількість балів (по 19), – тамошній «Газовик», що йшов на четвертому місці, приймав балаклійський «Цементник», який розташовувався на позицію нижче. Це балаклійське дербі вийшло цікавим, а вольову перемогу здобули представники райцентру – 1:2. Завдяки цій перемозі «Цементник» обійшов конкурента й вийшов на четверте місце.

Також вольову перемогу здобув слобожанський «Енергетик» зі Зміївського району, який у рідних стінах приймав «Дворічну». Господарі пропустили вже на четвертій хвилині з пенальті і, мінімально програючи 0:1, пішли на перерву. У другому таймі слобожанці зібралися і в підсумку відсвяткували перемогу 3:1.

Читайте також: Красноградці здобули історичне чемпіонство обласної першості з футболу