Красноградці здобули історичне чемпіонство обласної першості з футболу

10.09.2019 10:30 Спорт
Фото: Олександр Шатохін Фото: Олександр Шатохін
7 вересня за два тури до кінця першості визначився чемпіон Першої ліги чемпіонату Харківської області з футболу. Ним став красноградський «Колос», що вперше завоював золоті медалі обласної першості за всю історію місцевого футболу, яка бере початок з 1938 року.

Наблизилися впритул

Минулої суботи відбулися матчі чергового, 16-го, туру чемпіонату Харківської області з футболу. Центральний матч у Вищій лізі відбувся в Лозовій – до тамтешньої «Лозової-Панютине», яка йде на четвертому місці, приїхала третя команда першості, ФК «Зміїв». Перед цією зустріччю команди розділяло чотири очки, тому господарям для продовження боротьби за бронзу потрібна була винятково перемога, тоді як зміївчан у цьому протистоянні влаштовувала і нічия.

Лозівчани цю важливу для себе зустріч розпочали аж ніяк не гостинно. Господарі зі стартовим свистком почали агресивно атакувати й високо пресингувати суперника, що дало результат уже на 4-й хвилині. Михайло Шатрава подав кутовий, гравця господарів Олександра Шеншина залишили без нагляду, і він з лінії воротарського майданчика точним ударом головою відкрив рахунок у матчі – 1:0. Після цього господарі почали грати від оборони, віддавши ініціативу супернику. Зміївчани створювали моменти біля воріт господарів, однак отримати якийсь зиск з них у підопічних Сергія Пасічника не вийшло. Більше того, у кінцівці матчу, на 87-й хвилині, Микола Боровик подвоїв перевагу партнерів, тим самим установивши остаточний рахунок у матчі – 2:0.

Головний тренер лозівчан Сергій Лученцов сказав, що цю перемогу вважає цілком заслуженою.

– Ця гра показала, що ми чогось варті – і в плані фізичному, і в плані моральному, – підкреслив наставник «Лозової-Панютине». – Я особливо не налаштовував хлопців, вони самі прекрасно розуміли важливість гри. І я задоволений і грою, і результатом. Ми активно почали матч, забили швидкий гол, після чого свідомо почали грати другим номером, по результату.

Зараз лозівчан і зміївчан розділяє всього один заліковий бал, тому підопічні Сергія Лученцова битимуться до останнього.

– У нас залишилося три гри. Зараз серйозно думаємо і налаштовуємося на найближчі дві з них – на домашню з «Вовчанськом» і на виїзну з валківським «Маяком». Нам треба добре зіграти саме ці матчі й заробити очки, щоб продовжити боротьбу за бронзові медалі, – розповів фахівець.

З «Вовчанськом» лозівчани зіграють сьогодні, 10 вересня, вдома. Матч з «вовками», за словами Сергія Лученцова, викликав серйозний ажіотаж у місцевих поціновувачів футболу – на цю гру очікується близько 600 уболівальників.

Головний тренер «Змієва» Сергій Пасічник назвав кілька причин поразки в Лозовій.

– Перед цією грою в нас були серйозні кадрові проблеми. Четверо гравців стартового складу пропускали гру через травми, а двоє не змогли вирватися з особистих причин, – пояснив Сергій Пасічник. – Хлопці, які вийшли у старті, належним чином не налаштувалися на гру. Думаю, футболісти не зважили на слова, які їм говорили в роздягальні перед грою. Плюс підвела реалізація, оскільки моменти, щоб забити, у нас були. І от ці всі проблеми в комплексі негативно й позначилися на результаті.

Взяли реванш

Чергові перемоги в минулі вихідні здобули борці за перше місце – харківський «Універ-Динамо» та «Вовчанськ». Харків’яни в рідних стінах приймали валківський «Маяк» і взяли реванш за розгромну поразку в першому колі (0:3). Підопічні Сергія Сизихіна з перших хвилин матчу взяли м’яч під свій контроль, однак рахунок у поєдинку їм вдалося відкрити тільки на 37-й хвилині. Денис Гнилицький, якого вивели віч-на-віч з воротарем суперника, впевнено відкрив рахунок у матчі – 1:0. Подвоїти перевагу динамівцям вдалося лише після перерви. На 60-й хвилині Гнилицький оформив дубль. А на 79-й хвилині остаточний рахунок у матчі встановив Федір Сивоконь, який з меж штрафного точно пробив у дальній кут, – 3:0.

Фото: facebook.com/fcud.hnuvs

Упевнену перемогу в цьому турі здобув і «Вовчанськ», який у рідних стінах приймав ФК «Первомайський». Як повідомляє прес-служба вовчанського клубу, «вовки» впевнено почали цей поєдинок, а ігровим процесом зсередини керував їх головний тренер Андрій Березовчук, який вийшов у стартовому складі. У першій половині зустрічі «вовки» створили кілька непоганих моментів, однак реалізувати їх не змогли. Проте в кінці першого тайму господарі домоглися свого зав­дяки точному удару зі штрафного у виконанні Олексія Покосенка – 1:0.

Після перерви команда-лідер продовжила контролювати хід гри, забивши ще двічі. Подвоїв перевагу партнерів Олександр Тарасенко, який реалізував вихід сам на сам, а довів рахунок до розгромного Костянтин Рудь. Гості в цьому матчі спромоглися тільки на один точний «постріл». Гравець гостей Олександр Чуніховський не зумів реалізувати пенальті – голкіпер «Вовчанська» Сергій Шаповал упорався з цим ударом, проте першим на добиванні виявився Олександр Лисенко, який і встановив остаточний рахунок у матчі, 3:1.

Таким чином, після цього туру харківський «Універ-Динамо» зберігає шестиочковий відрив від «Вовчанська», який має на три матчі менше, ніж динамівці.

Дебютна перемога

Першу перемогу в сезоні нарешті здобула золочівська «Солідарність». Вона в рідних стінах обіграла первомайський «Квад­ро» 2:0, забивши по голу в кожному з таймів. На 38-й хвилині після прострілу з флангу точно з району одинадцятиметрової позначки пробив Павло Зайцев, 1:0. А подвоїли перевагу господарі ближче до кінцівки матчу, і в цьому голі також активну участь узяв Зайцев. На 77-й хвилині Павло під кутом вийшов на рандеву з голкіпером суперника і пробив у дальній кут – воротар не спромігся зафіксувати м’яч і відбив перед собою, а першим на добиванні виявився Кеннеді Угбоая, 2:0.

Після гри головний тренер «Солідарності» Анатолій Чуяс був задоволений і грою, і результатом.

– Грою підопічних задоволений, оскільки команда в суперника дійсно непогана. Крім голів, у нас ще були моменти, щоб забити. Небезпечно пробивали Томпсон і Зайцев. Однак і в суперника було кілька можливостей, щоб засмутити нашого воротаря. Вважаю, що гра була приблизно рівною, проте нам більше пощастило з реалізацією моментів, – вважає Анатолій Чуяс.

У ще одному матчі цього туру зустрічалися харківська «Арена» і солоницівський «Енергетик» з Дергачівського району, які сильнішого так і не виявили – 1:1.

Ажіотаж у Краснограді

7 вересня увійшло в історію красноградського футболу – саме минулої суботи тамтешній «Колос» уперше став переможцем чемпіонату Харківської області серед команд Першої ліги. Однак цю знакову перемогу красноградці вибороли не так, як хотілося б. Річ у тому, що їх суперник «Газовик» з Донця Балаклійського району напередодні гри, 6 вересня, відправив у Федерацію футболу Харківської області лист стосовно того, що не зможе приїхати на цей матч через «святкування професійного свята працівників нафтової та газової промисловості та день смт Донець 7 вересня 2019 року».

У листі також ішлося про те, що керівництво команди «Колос» відмовилося переносити гру на іншу дату.

Як розповів «СК» представник ФК «Газовик» Олександр Буданцев, вони протягом усього минулого тижня намагалися домовитися з красноградцями щодо перенесення гри.

– Із 2 по 6 вересня ми кожного дня телефонували в Красноградську райдержадміністрацію з проханням перенести матч. Вони кожного дня відкладали вирішення цього питання, і в результаті напередодні гри, 6 вересня, відповіли нам відмовою, – розповів Олександр Буданцев. – Ми також запропонували «Колосу» зіграти в наступні вихідні, 14 вересня, коли вони пропускають тур. Ми вже домовилися зі своїм суперником, балаклійським «Цементником», про перенесення матчу на інший день, але й цей варіант красноградцям не підійшов. Також на початку чемпіонату, за місяць до нашої першої гри з «Колосом», ми запропонували першу гру зіграти в них, а другу – у нас, але вони відмовилися.

Головний тренер «Колоса» Олександр Шатохін виклав своє бачення ситуації, яка склалася.

– Якби вони перед стартом чемпіонату запропонували нам спочатку зіграти в Краснограді, а потім у Донці, то ми б погодилися без проблем, – пояснив Олександр Шатохін. – Також вони нам пропонували зіграти 14 вересня. Я говорив: якщо домовляться з «Цементником», ми згодні, але балаклійці відповіли відмовою. Ще вони пропонували цей матч зіграти в них удома, але я відмовився, оскільки в Краснограді цей матч викликав великий ажіотаж. Багато вболівальників збиралися прийти, і нелогічно було переносити матч на іншу дату чи в інший населений пункт. Глядачі, які прийшли на стадіон, навіть сиділи до 17.30 (матч повинен був початися о 17.00) і очікували, що матч все-таки відбудеться, не вірячи, що «Газовик» не приїде.

За словами Олександра Шатохіна, технічна перемога смак від чемпіонства, звичайно, зіпсувала.

– За нас уболівала вся область, навіть суперники. Хотілося виграти золоті медалі в бою, – розповів тренер красноградців. – Я підготувався, щоб влаштувати гарне святкування, знаючи, що багато вболівальників прийде, але, на жаль, матч не відбувся. Але ми все одно потрапили в історію – вперше в історії красноградского футболу, яка бере початок з 1938 року, виграли золоті медалі обласної першості.

Закінчити без поразок

Олександр Шатохін каже, що команді за цей сезон за п’ятибальною системою можна поставити тверду п’ятірку. Найбільше фахівець у цьому чемпіо­наті задоволений ставленням гравців, завдяки якому й вдалося виграти.

Фото: Олександр Шатохін

– Спочатку було завдання потрапити в трійку. Ми закінчили перше коло як лідер, а апетит приходить під час гри, тому потім мета була вже тільки одна – чемпіонство. У міжсезонні команда посилилася якісними гравцями, – пригадав Олександр Шатохін. – Команді фінансово дуже допомагали голова Харківської обласної ради Сергій Чернов і депутат Красноградської районної ради Олександр Домнич. От завдяки їх підтримці нам і вдалося домогтися такого знакового досягнення для всього Красноградського району. Ще приємно, що ці люди не тільки грошима допомагали, а й морально підтримували нас по ходу всього сезону – після кожного матчу телефонували мені, цікавилися нашими справами і теж горіли метою, щоб Красноград виграв чемпіонат.

Незважаючи на те, що остання зустріч з «Цементником» не має для «Колоса» ніякого турнірного значення, він все одно виходитиме на гру в повній бойовій готовності.

– У нас завдання – закінчити сезон без поразок. Тому в матчі проти «Цементника» вийде найсильніший склад, – зауважив Олександр Шатохін.

Важливу перемогу в минулі вихідні здобув куп’янський «Металург», який у рідних стінах приймав слобожанський «Енергетик» зі Зміївського району. «Металурги» виграли 3:1, завдяки чому обійшли ізюмський «Крем’янець» і піднялися на друге місце.

Розгромну перемогу в 16-му турі здобула «Дворічна», яка вдома обіграла сахновщинський «Колос» – 5:2. У ще одному матчі була зафіксована нульова нічия – балаклійський «Цементник» і «Шевченкове» обійшлися без забитих м’ячів.

Читайте також: Чемпіонат Харківщини з футболу: Валки повторили досягнення Лозової