Найбільший тріумф: як футболісти з Дворічанського району виграли Кубок чемпіонів області

12.11.2020 14:33 Спорт
Фото: hoff.org.ua Фото: hoff.org.ua
Футбольна команда із села Колодязне Дворічанського району «Факел» проявила неймовірний характер у фіналі Кубка чемпіонів Харківської області. Цей колектив по ходу двох матчів поступався «Балаклії», але таки зумів виграти найголовніший турнір за майже 60-річну історію свого клубу.

Форс-мажор у дорозі

Свій шлях у цьогорічному розіграші Кубка чемпіонів серед команд – переможців районних і міських змагань «Факел» розпочав з чвертьфінальних матчів проти «Маяка» із села Гроза Шевченківського району. Перший поєдинок команда з Колодязного виграла 2:1, а у матчі-відповіді розійшлася миром 0:0. У півфіналі «Факел» одержав дві перемоги над «Зорею» із села Шипувате Великобурлуцького району – 3:2 на виїзді і 4:0 вдома.

Вихід у фінал став для команди з Дворічанщини третім за чотирирічну історію цього турніру. У 2017 році вона за сумою двох матчів програла «Маяку» з Глибокого Харківського району, а наступного року поступилася «Атлетіку» з Борщівки, що на Балаклійщині. У 2019 році «Факел» вилетів на стадії півфіналу, і от зараз знову взяв участь у вирішальних матчах турніру. У фіналі йому протистояв ФК «Балаклія», на чиєму полі і відбувся перший матч.

За 15 хвилин до кінця колодязнянці програвали 1:4, однак якимось неймовірним чином зуміли звести поєдинок до нічиєї – 4:4. Три з чотирьох голів «Факела» забив Олександр Холодков. Усі ці м’ячі він провів з пенальті.

Такий неймовірний камбек (відіграш чи перемога команди, яка програвала по ходу поєдинку) ще більше заслуговує поваги, якщо зважити на те, що весь цей матч команда з Дворічанщини провела вдесятьох і без замін. Чому так сталося, розповів чинний голова Колодязненської сільської ради Олександр Перепелиця, який повністю займається формуванням команди – він і тренер, і адміністратор, і спонсор. До, речі, переважно команду фінансує сільська рада, також допомагає сільськогосподарське підприємства ТОВ «Дворічанське-Агро», яким керує Юрій Скиба.

– Дорогою в Балаклію у наших гравців зламалася машина, через що вони не змогли потрапити на матч. Та незважаючи на цей форс-мажор, команда проявила характер і з честю вийшла з цього скрутного становища. Ефектним вийшов четвертий рятівний гол нашої команди у виконанні Едуарда Ключка. Він пройшов півполя, обігравши чотирьох опонентів, і забив такий потрібний для нас гол, – згадує Олександр Перепелиця.

Читайте також: Футболіст з Харкова дебютував за національну збірну України

Підводила реалізація

Матч-відповідь у Колодязному також видався драматичним. За словами Олександра Перепилиці, його команда вийшла на цей поєдинок напівосновним складом – тренер не міг розраховувати на п’ятьох основних футболістів. Попри це, господарі у першому таймі більше володіли ініціативою, створювали моменти, але голи забивав суперник.

– Перший м’яч там «наварили» захисники, помилки припустилися в центрі оборони. А другий м’яч, як кажуть у футболі, «дурень». Воротар помилився на виході, м’яч потрапив у спину їх гравця, від якого відлетів у ворота – 0:2, – розповідає головний тренер команди з Дворічанщини.

Після цього «Балаклія» стала грати за рахунком, рідко виходячи навіть у контратаки. А от «Факел» активізувався на повну і створював один момент за іншим. Скоротити відставання в рахунку міг Юрій Петренко, втім його «постріл» прийняла на себе поперечина. Убійний момент, аби забити, мав Євгеній Азаров. Він прийняв м’яч на лінії воротарського майданчика, йому ніхто не заважав як слід пробити, але Азаров примудрився запустити м’яч вище воріт. Шанс відзначитися змарнував і Ключко. Едуард «вистрілив» з кількох метрів – м’яч ковзнув по поперечині і пішов за межі поля. Маючи ігрову перевагу, «Факел» пішов на відпочинок, програючи 0:2.

– У перерві ми казали, що гра ладиться. Потрібно тільки більше зосередженості і концентрації для того, щоб ми змогли реалізувати перевагу, яку маємо. У підсумку ми заспокоїлися і з надіями дивилися на другий тайм, тим паче, що в першій грі ми зуміли уникнути поразки, програючи 1:4, – ділиться головний тренер «Факела».

Читайте також: «Металіст 1925» перервав триматчеву безвиграшну серію

Відігралися у меншості

Після перерви господарі продовжували створювати небезпеку біля воріт суперника, але м’яч ніяк не потрапляв у ціль. «Розчаклувати» ворота суперника «Факелу» вдалося на 61-й хвилині, відзначився Олександр Холодков.

За 20 хвилин до кінця поєдинку справи господарів значно погіршилися. Червону картку за неспортивну поведінку отримав нападник «Факела» Євгеній Азаров. Як каже Олександр Перепелиця, видалення було абсолютно справедливим.

Без огляду на чисельну меншість, господарі продовжували атакувати, а суперник відсиджувався в обороні. Вся боротьба проходила на половині поля «Балаклії», і на 83-й хвилині команда, що відставала, відновила паритет у матчі.

– Ми заробили штрафний удар біля центрального кола. Сергій Комісаров виконав довгу передачу в карний майданчик суперника, їх воротар невпевнено зіграв на виході, чим сповна скористався Холодков, який ударом головою зрівняв рахунок – 2:2. За час, що залишився, ми мали дві стовідсоткові можливості забити, щоб не було питань щодо переможця. Зокрема, аналогічний шедевр, як у «Балаклії», навіть краще, міг створити Едуард Ключко. Він пройшов три четверті поля, майже від своєї штрафної площадки, обіграв 4–5 осіб, але, на жаль, перед ударом м’яч підскочив, і він пробив вище, – зауважує Олександр Перепелиця.

Гості, яких такий рахунок уже не влаштовував, спробували піти на фінальний штурм, утім, за словами Олександра Перепелиці, зробити це їм не вдалося.

Балаклійці мали лише один напівмомент, аби забити потрібний третій м’яч. Вони заробили небезпечний штрафний практично на лівому куті карного майданчика. Пішов простріл на дальню стійку, м’яч пройшов через усю штрафну, але ніхто із суперників не зумів «замкнути» цей постріл.

Читайте також: Перші матчі – за господарями: як стартував Кубок Харківської області з футболу

«У нас справжня команда»

2:2 – «Факел» й у другому матчі фіналу зумів відігратися, поступаючись по ходу поєдинку, що дозволило команді виграти Кубок чемпіонів.

– Грою, може, не зовсім задоволений, оскільки багато створювали моментів, однак реалізація дуже підводила, – зазначає Олександр Перепелиця. – Домашній матч був 7 листопада, у Всесвітній день чоловіків, і символічно, що ми зуміли проявити справжній чоловічий характер, навіть попри всі обставини, що складалися проти нас. Саме завдяки характеру та силі волі ми в обох матчах і зуміли домогтися позитивного результату. У нас справжня команда, у своєму кращому прояві цього слова. Хлопці один за одного стоять як на полі, так і поза ним. Ніколи не пройдуть повз сімейних проблем чи інших труднощів будь-кого з партнерів по команді.

За його словами, все ж головним героєм фінальних матчів є Олександр Холодков.

– Він приєднався до нас тільки перед першим фіналом, оскільки був заявлений за валківський «Маяк». Звісно, він зробив вагомий внесок у цей успіх, – каже головний тренер «Факела».

Читайте також: Визначилися півфіналісти Кубка Харківської області з футболу

Знакова подія для Дворічанщини

Олександр Перепелиця називає перемогу в Кубку чемпіонів головним успіхом в історії команди, якій наступного року виповниться 60 років.

Хоча колектив в останні роки виграв багато різних трофеїв. Наприклад, «Факел» з 2009-го по 2018-й кожного року, крім 2011-го, вигравав чемпіонат Дворічанського району. Останні два роки цей турнір не проводиться через брак команд. У ці роки КЗ «Спорт для всіх» організував турніри, на які приїжджали команди з різних районів Харківської області.

Крім цього, команда представляє Дворічанський район і у футзалі. Зокрема, минулого року «Факел» став бронзовим призером у Вищій лізі «Металіст-ліги».

– Перемога в Кубку чемпіонів – це, звичайно, знакова подія не тільки для села, а й для футболу Дворічанського району в цілому. Загалом цей тріумф – велике досягнення в культурно-спортивній сфері всього району в 21-му столітті, – запевняє Олександр Перепелиця.

Він каже, що за цей успіх ТОВ «Дворічанське-Агро» обіцяє купити команді спортивні костюми.

– Якщо вони і в майбутньому нас підтримуватимуть фінансово, то ми, можливо, наступного року заявимося в Першу лігу чемпіонату Харківщини з футболу. Наразі команда ще ніколи не брала участі в обласній першості, – ділиться планами на майбутнє Олександр Перепелиця.

Читайте також: Харків’янки вибороли медалі чемпіонату Європи з бадмінтону

Автор: Савелій Мякушко