Підготовка до літа розпочата. В області стартувала зимова першість з футболу

01.02.2018 12:30 Спорт
Фото: metalist1925.com Фото: metalist1925.com
У минулі вихідні, 27–28 січня, стартував традиційний зимовий чемпіонат Харківської області з футболу. Практично в усіх команд головне завдання на цей турнір – переглянути новачків, укомплектувати склад і добре підготуватися до літньої першості.

Цього року на зимовий чемпіонат заявилося 20 команд, що представляють райони та міста нашої області. Змагання проходитиме в два етапи. Спочатку  команди, розділені на дві групи –  А і В, по 10 команд, зіграють в одне коло між собою, а потім по дві кращі виходять у півфінали (перша з А зіграє з другою з В, друга з А поміряється силами з першою з В). Переможці півфінальних поєдинків виборюють звання «Чемпіон зимового чемпіонату Харківської області з футболу сезону 2018 року», а команди – учасники півфінальних ігор розігрують третє місце. Всі ігри цієї першості проводитимуться на чотирьох стадіонах зі штучним покриттям: ОСК «Металіст», ДЮСШ «СХІД», стадіон «Арена» та стадіон Харківського національного університету внутрішніх справ.

Зимову першість у групі А відкривали ФК «Зміїв» і харківська «Арена» U-17. Юний колектив з Першої столиці дав серйозний бій більш досвідченому суперникові. У першому таймі зміївчани відкрили рахунок, на що своїм голом після перерви відповіли номінальні гості. Утім, зачепитися бодай за нічию харків’янам не вдалося – на 71-й хвилині «Зміїв» знову вийшов уперед і більше відігратися супернику не дозволив. «Універ-Динамо ХНУВС» у дебютному турі відзначився найбільшим погромом у своїй групі. Його гравці «розібрали на запчастини» «УФК-Олімпік» U17 – 7:0. З однаковим рахунком, 4:1, свої матчі виграли «Люботин» і «Лозова-Панютине» – у «Цементника» та «НИВИ» відповідно.

Півфіналіст торішньої зимової першості, первомайський «Квадро», також успішно почав цей турнір. Підопічні Олександра Почтаря доволі впевнено розправилися з «Роганню». Перемогу команді з райцентру приніс дубль Морозюка, який він оформив наприкінці першого тайму. За словами головного тренера «Квадро» Олександра Почтаря, його команда, як і багато інших, у цьому турнірі переглядає для себе посилення на найближчий літній чемпіонат області.

– Головна мета на зиму – комплектація складу та награвання його. Цього року кістяк команди залишився, утім, два-три провідні гравці покинули команду. І зараз ми шукаємо їм заміну, саме через ці матчі. У грі проти «Рогані» було задіяно шість новачків, які на тлі цього суперника показали себе добре. Але всі  показують себе у важких і серйозних іграх із хорошими суперником, ось там і будемо робити висновки, – зауважив коуч «Квадро».

У групі В стартовий тур також пройшов без нічиїх. Одна з найсильніших команд Харківської області, «Вовчанськ», минулої суботи, 27 січня, просто познущалася над зміївським «Олімпіком». Команда Андрія Березовчука ще в першому таймі «відвантажила» у ворота бідолашного суперника дев’ять м’ячів, а після антракту відзначилася ще трьома – 12:0. Теж розгромно, але трохи скромніше, переміг і солоницівський «Енергетик» – 10:0. Практично половину голів своєї команди забив Хамза, якому для цього каре знадобилося всього 11 хвилин. ФК «Первомайський» теж вдало увійшов у новий сезон. Команда з райцентру впевнено розібралася з харківським «Анкаром» – 4:1. «УФК-Олімпік» U-19 добряче пройшовся по ізюмському «Крем’янцю» – 6:1. Такий же рахунок було зафіксовано і в поєдинку між «Металіст Юніор» та «Енергетик-Центренерго» смт Слобожанське Зміївського району.

За словами тренера «Енергетик-Центренерго» В’ячеслава Рильцова, на підсумкову розгромну поразку вплинула червона картка.

– До 20-ї хвилини грали доволі непогано, а на 21-й хвилині наша команда отримала подвійне покарання від головного арбітра зустрічі Дмитра Кривушкіна – пенальті та вилучення Курзенкова. Можна було й не вилучати, все ж таки зимова  першість, команди тільки вкочуються в сезон, трохи прикро було. Утім, результат у таких матчах відходить на другий план, адже головна мета – перегляд новачків і підготовка до літнього сезону, – сказав В’ячеслав Рильцов.

Тренер колективу зі Слобожанського відзначив і противника, сказавши, що харків’яни показали дуже добру форму й без проблем могли посісти високі місця в літньому чемпіонаті області.

Савелій Мякушко