Визначилися півфіналісти Кубка Харківської області з футболу

09.11.2020 18:25 Спорт
Фото зі сторінки Харківської обласної асоціації футболу у Facebook Фото зі сторінки Харківської обласної асоціації футболу у Facebook
7 листопада пройшли три матчі-відповіді чвертьфіналу Кубка Харківської області з футболу. Ніхто з колективів, які програли матч тижневої давності, не зміг пройти далі. Більш того, з команд-господарів тільки балаклійському «Цементнику» вдалося взяти реванш. А ось куп'янський «Металург», у якого були непогані шанси на путівку в півфінал, несподівано програв 0:7.

Недооцінка суперника

Минулої суботи в цьогорічному розіграші Кубку Харківської області з футболу пам'яті М.Уграїцького стартував чинний переможець турніру – харківський «Авангард». Він у рамках першого матчу чвертьфіналу вдома грав із харківською «Ареною». Обидві команди виступали в минулому чемпіонаті області у Вищій лізі, які закінчили в різних полюсах турнірної таблиці. «Авангард» свій перший сезон у чемпіонаті Харківщини зумів закінчити на другому місці, в той час як «Арена» зайняла останнє, десяте, місце, вигравши всього одну гру, і то це була технічна перемога 3:0 над солоницівським «Енергетиком» з Дергачівського району. В обох матчах чемпіонату «Авангард» комфортно обігравав «Арену» – 3:1 на виїзді і 3:0 вдома.

Передбачалося, що і в цьому матчі буде подібний рахунок і «Авангард» вирішить долю путівки в півфінал у першому матчі, проте гравці «Арени» всупереч очікуванням дали серйозний бій віце-чемпіону області. «Авангард» відзначився «швидким голом», що давало всі передумови на розгром суперника і навіть, можливо, в першому таймі. Однак цього не сталося. «Арена» пішла на перерву з мінімальним відставанням в рахунку, а в другому таймі зусиллями Дмитра Буташова зуміла зрівняти рахунок. Але втримати нічию їм не вдалося. За 15 хвилин до кінця матчу «Авангард» забив другий гол. Його автором став Євген Бондаренко, який і встановив кінцевий рахунок в матчі – 2:1.

– Здобути переконливу перемогу завадило два фактори – стан поля (пройшов дощ і стало трошки слизько) і недооцінка суперника, – підкреслив головний тренер «Авангарда» Роман Мельник у коментарі кореспонденту «СК». – Забили швидкий гол і рано повірили в перемогу. Гравці подумали, що «шапками закидають» суперника і все. Крім голів забитих зі штрафних у нас були напівмоменти, а так, щоб мали багато стовідсоткових моментів, такого не було. У команди-суперниці теж не було безлічі моментів. Один момент був і вони реалізували його. «Арена», звичайно, здивувала, і в першу чергу самовіддачею, вона була на вищому рівні: старалися, боролися, бігали, лягали під кожен м'яч.

Матч-відповідь відбудеться в найближчі вихідні, 14 листопада.

Читайте також: Харківський «Металіст 1925» не зміг виграти третій матч поспіль

Виконали завдання

Минулої суботи в Кубку були зіграні й три чвертьфінальні матчі-відповіді. Чинний чемпіон області і фіналіст минулого розіграшу Кубка «Універ-Динамо» на виїзді зустрічався з ізюмським «Крем'янцем». Господарі дали бій грізному супернику, мінімально поступившись 1:2.

Тепер за вихід у фінал «динамівці» посперечаються з первомайським «Квадро», який не без нервів пройшов до півфіналу.

«Квадро» в першому матчі вдома розгромив балаклійський «Цементник» 5:2, який посів друге місце в цьогорічному розіграші Першої ліги. Незважаючи на скрутне становище перед матчем-відповіддю, балаклійці не збиралися здаватися, хоча події для них почали розвиватися не краще чином. На 35-хвилині гості відкрили рахунок в матчі, а це означало, що господарям для проходу далі треба забивати чотири голи. Вони швидко взялися за виконання цього завдання і буквально за хвилину після пропущеного м’яча відновили паритет у матчі. При нічиїй 1:1 команди пішли на перерву.

Початок другого тайму залишився за господарями, які на 60-й хвилині вели 3:1. За півгодини їм треба було забивати всього один гол і не пропускати. Ускладнити життя балаклійцям на 70-й хвилині міг гравець гостей Станіслав Кузнєцов, але він не реалізував пенальті – воротар господарів Дмитро Зима впорався з ударом суперника. Однак зусилля Дмитра не змогли винагородити необхідним четвертим м'ячем. Рахунок так і залишився 3:1, а за сумою двох матчів із загальним рахунком 6:5 перемогу здобув «Квадро».

Головний тренер «Цементника» Денис Дяченко сказав, що перед цим матчем команда зіткнулася з серйозними кадровими проблемами – п’ятеро гравців були травмовані, і в грі проти «Квадро» на заміні перебувало лише дві людини.

– Ми після незабитого суперником пенальті мали дві досить непогані можливості забити, але підвела реалізація. Звичайно, я грою абсолютно задоволений. Усі виклалися по повній, претензій ні до кого взагалі немає. На цей матч виходили з метою і показати добру гру, і просто виграти –  саме такою була задача від керівництва клубу, – розповідає Денис Дяченко.

Читайте також: Харків'яни здобули золоту та бронзову медалі чемпіонату світу з шашок

«Трагедії не робимо»

Найкращі шанси на підсумковий успіх після першої гри були у чинного чемпіона Першої ліги – куп'янського «Металурга». У матчі тижневої давності ця команда мінімально поступилася на виїзді солоницівському «Енергетику» 2:3. Очікувалося, що матч повинен бути бойовим, як і перший, але ні. Господарі несподівано поступилися з непристойним рахунком 0:7.

Головний тренер куп'янчан Олег Лаута розповів причини такої крупної поразки.

– Розслаблення і ігровий спад – саме тому такий рахунок і вийшов, хоча поразки 0:7 не заслуговували, – вважає Олег Лаута. – Ми на перших хвилинах поєдинку мали дві чудові можливості забити, але не змогли. Після чого отримали два голи. У перерві поговорили про помилки, які робимо, у другому таймі їх начебто не допускали. Але десь у середині тайму через неспортивну поведінку наш захисник отримав червону картку. Полізли вперед, хотіли хоч гол престижу забити, за що і поплатилися п'ятьма м’ячами.

Олег Лаута каже, що ніхто не робить трагедію з цієї поразки.

– Так, звичайно, ми виходили на цей поєдинок виключно з метою пройти далі. Гра і рахунок у першому матчі залишали хороші шанси на підсумковий успіх. Ми зробили висновки і рухаємося далі. Плануємо наступного року заявлятися на чемпіонат області у Вищу лігу, а перед цим пройти генеральну репетицію у вигляді участі в зимовій першості, якщо вона, звичайно, відбудеться, – розповідає головний тренер куп’янчан.

У півфіналі первомайський «Квадро» зустрінеться з переможцем пари «Авангард» – «Арена».

Читайте також: Бронзові медалі – у зміївчан: як завершилася обласна першість з футболу

Автор: Савелій Мякушко