Харків – Львів – Київ. Уся історія перенесення матчу «Шахтар» – «Ліон»

12.12.2018 14:30 Спорт
Фото: shakhtar.com Фото: shakhtar.com
12 грудня донецький «Шахтар» проведе найважливіший матч сезону, проти французького «Ліона». Українцям для досягнення бажаного – виходу в плей-оф Ліги чемпіонів – потрібна винятково перемога. Цей поєдинок мав відбутися в Харкові на ОСК «Металіст», але свої корективи вніс воєнний стан.

26 листопада було введено воєнний стан у деяких областях України, включаючи Харківську. В облдержадміністрації тоді запевнили, що життя населення регіону в цей період, а саме протягом 30 днів, жодним чином не зміниться, якщо не буде наземної агресії з боку Російської Федерації. Говорили, що і всі масові заходи, заплановані на грудень, не будуть скасовувати чи переносити. Зокрема, йшлося про те, що матч 6-го туру Ліги чемпіонів між донецьким «Шахтарем» і «Ліоном» (Франція), який було заплановано на ОСК «Металіст» на 12 грудня, пройде без змін. Проте все перегралося.

Першим дзвіночком до скасування матчу «Шахтаря» і «Ліона» в Харкові стало перенесення поєдинку між полтавською «Ворсклою» та лондонським «Арсеналом» у рамках 5-го туру Ліги Європи. Ця зустріч мала відбутися 29 листопада, а воєнний стан в Україні ввели трьома днями раніше. Спочатку повідомлялося, що матч, як і планувалося, пройде в Полтаві, де воєнний стан введено не було, – але його було введено в Харкові, куди мав прилетіти лондонський клуб, а вже звідти на автобусі дістатися до Полтави. І в результаті УЄФА прийняла рішення перенести цю гру в Київ.

На цей час доля матчу «Шахтар» – «Ліон» була невідомою. У ЗМІ з’явилася маса чуток, мовляв, матч з Харкова перенесуть у Львів чи Київ, але офіційного підтвердження цієї інформації ні від УЄФА, ні від ФФУ, ні від «Шахтаря» не було. Як тільки стало відомо, що в Україні, і на Харківщині зокрема, вводиться воєнний стан, президент «Ліона» Жан-Мішель Ола сказав, що його команда не хоче летіти до Харкова.

– Розповім вам секрет. Ми попросили УЄФА уважно вивчити те, що відбувається. Україна в кризі і, на жаль, продовжує страждати. Принаймні ми не хочемо їхати до Харкова. Це не тому, що нам щось не подобається, там дуже хороші люди. Але зараз існує великий ризик. Крім того, важко знайти літак, який би захотів летіти в Україну. Будемо спілкуватися з УЄФА, щоб вирішити питання безпеки і провести хороший матч з «Шахтарем». Усе залежить від них, – пояснив Жан-Мішель Ола.

«Не хочемо знову бачити танки»

А на початку зими, 3 грудня, уже стало відомо, що матч «Шахтар» – «Ліон» не буде зіграно в Харкові. Про це на прес-конференції заявив заступник генерального секретаря УЄФА Джорджіо Маркетті.

– Виконком УЄФА прийняв рішення про проведення матчів у проблемних містах України. Ні один матч УЄФА не може проходити на стадіонах міст, де діє воєнний стан. Це пов’язано і з Харковом, – повідомив Джорджіо Маркетті.

Після цього відкритим залишалося лише одне питання – де саме проводитиметься матч. Резервним стадіоном у «гірників» є «Арена Львів», і думалося, що саме це місто прийме україно-французьке протистояння. Але в результаті матч перенесли в Київ, про що 4 грудня повідомив офіційний сайт «Шахтаря».

Президент «Ліона» Жан-Мішель Ола сказав, що організує виїзд в Україну для своїх уболівальників.

– Ми організуємо поїздку для вболівальників до Києва. Вони нам потрібні для досягнення результату. У 2014 році в Одесі були танки перед стадіоном, і ми не хочемо знову це пережити, – сказав Жан-Мішель Ола.

Головний тренер «Шахтаря» Паулу Фонсека розповів, що не в захваті від перенесення матчу з Харкова.

– У поєдинках з «Хоффенхаймом» і «Манчестер Сіті» у нас була фантастична підтримка на ОСК «Металіст». Шкодуємо, що матч перенесено, – поділився враженнями португальський спеціаліст. – Це незручність для тих наших уболівальників, які планували відвідати гру в Харкові. Однак ми докладемо максимум зусиль, щоб Ліга чемпіонів повернулася на ОСК «Металіст» наступного року.

На «ткачів» – у доброму гуморі

Щодо самого поєдинку, то цей майбутній матч можна сміливо назвати для «Шахтаря» грою сезону. У 5-му турі Ліги чемпіонів «гірники» виграли в німецького «Хоффенхайма» (3:2), а «Ліон» розписав мирову з англійським «Манчестер Сіті» (2:2). Команда з туманного Альбіону достроково вийшла в наступний раунд, а от другу путівку в плей-оф ЛЧ в очному протистоянні саме розіграють «Шахтар» і «Ліон». Для досягнення бажаного «гірникам» треба тільки перемагати, тоді як французів влаштує і нічия.

До лігочемпіонівського матчу команда Паулу Фонсеки підходить у доброму гуморі. В останньому матчі року в рамках чемпіонату України, який відбувся 7 грудня, «гірники» в Маріуполі розгромили однойменний колектив (0:3). Таким чином, чинний чемпіон країни закінчив рік на першому місці в Українській Прем’єр-лізі, випереджаючи друге київське «Динамо» на сім очок.

У «Ліона», у свою чергу, справи на внутрішній арені йдуть на порядок гірше. 5 грудня «ткачі» вдома в рамках 16-го туру чемпіонату Франції зустрічалися з «Ренном», якому несподівано поступилися 0:2. Матч 17-го туру «Ліон» мав провести минулих вихідних, 8 грудня, але його гру проти «Тулузи» перенесли через протести у Франції, пов’язані з підвищенням цін на пальне, а також проти політики реформ президента Еммануеля Макрона.

Таким чином, після 16 зіграних матчів «Ліон» розташувався на четвертому місці, набравши 28 залікових балів.

Як повернути гроші за квитки

«Гірники» попросили вибачення в харківських уболівальників за незручності, викликані перенесенням матчу до Києва, і розповіли, як можна повернути кошти за квитки в різних ситуаціях:

  • Якщо ви купили квиток у касах ОСК «Металіст» — гроші вже можна повернути, починаючи з 5 грудня. Ви приносите заповнену заяву в касу стадіону, і касир оформить акт про видачу коштів. При собі необхідно мати паспорт і квиток, а також платіжну картку (в разі, якщо нею була здійснена оплата). Процедура здійснюється тільки особисто.
  • Якщо ви купили квиток на офіційному сайті донеччан або через додаток Shakhtar Tickets, можна повернути гроші через каси ОСК «Металіст» або відправивши заяву за адресою [email protected]. Кошти будуть повернуті на картку протягом 14 днів.
  • Якщо ви купили квиток на інших інтернет-ресурсах або в роздрібній мережі, повернути гроші можна тільки там, де відбувалася покупка. Попередні варіанти для вас не спрацюють.
  • Якщо ви придбали квитки в студентському клубі чи школі, звертайтеся до координаторів, у яких придбали квитки. Звернення до кас чи на електронну пошту вам не допоможе.

 Читайте також: Футбол для всіх – перевірте свої знання про гру мільйонів