Як екс-гравці «Металіста 1925» піднімають сільський клуб у Харківській області

30.01.2020 14:00 Спорт
Фото надано футбольним клубом «Альфа» Фото надано футбольним клубом «Альфа»
Кваліфіковані гравці, повноцінний тренувальний процес і професійний інвентар – далеко не кожна аматорська футбольна команда України має подібне. Але всім цим може похвалитися «Альфа» із села Олександрівка, яка стала найкращою командою Золочівського району у 2019 році, вигравши всі внутрішні змагання.

«Жовто-синє» підсилення

Футбольний клуб «Альфа» з Олександрівки Золочівського району є ровесником незалежної України – у 1991 році колектив створив голова місцевого фермерського господарства «Альфа» Віктор Бєлінський, а першим тренером команди став Віктор Котілевський. Він очолював клуб до 2012-го. За цей час команда особливих зірок з неба не хапала, проте ставала призером чемпіонату Золочівського району. Потім у Віктора Бєлінського, який є президентом клубу, виникли розбіжності з Федерацією футболу Золочівського району, через що команда припинила своє існування.

У 2017 році місцеві футболісти Олексій Молочний та Євген Масалітін виявили бажання відродити «Альфу», що повністю підтримав Віктор Бєлінський. Під їх орудою в тому ж 2017-му олександрівці вперше у своїй історії виграли районний чемпіонат, а також ще один місцевий турнір. Наступного року команда продовжувала розвиватися і зміцнюватися кваліфікованими футболістами. Зокрема, склад «Альфи» підсилили екс-захисник харківського «Металіста 1925» Владислав Сидоренко та досвідчений гравець Артем Філоненко. Завдяки цьому розвитку команда в 2018-му зуміла виграти п’ять з шести районних турнірів, у тому числі чемпіонат. А 2019 рік став абсолютно новим етапом в історії «Альфи».

– Після сезону 2018 року під час зустрічі з Віктором Бєлінським мені запропонували стати граючим тренером, – згадує Владислав Сидоренко. – А в 2019 році команда повністю змінилася, починаючи від тренерського штабу – і до гравців. Я запросив у команду колишніх партнерів по «Металісту 1925» Назарія Шевченка, Єгора Чегурка, Владислава Ємельянова, а також гравців віце-чемпіона Харківської області, харківського «Універ-Динамо» Максима Логінова і Владислава Процюка. Ще команду підсилили кілька досвідчених гравців, включаючи воротаря Дениса Сойка.

До того ж за фінансової підтримки Віктора Бєлінського команда отримала все те, що має професійний футбольний клуб – повноцінний тренувальний процес із фітнесом і тренажерним залом, весь потрібний професійний інвентар, товариські матчі тощо.

– Реально в нас в області, і, думаю, навіть в Україні, немає жодної команди районного рівня, у якої є такі умови, як у нас, – додав Владислав Сидоренко.

Всебічна допомога

Такий внесок у команду відразу дав результат – у 2019 році колектив виграв усі шість районних турнірів, у яких брав участь. Владислав Сидоренко каже, що найбільш пам’ятним матчем минулого року став фінал районного Кубка проти феськівської «Легенди». «Альфа» по ходу матчу програвала 1:2, але завдяки ефектним голам Ємельянова, Сидоренка та Чегурка олександ­рівці в кінцевому рахунку здобули розгромну перемогу 5:2.

– Віктор Бєлінський любить бути першим і любить вигравати все, де команда бере участь. Він великий любитель футболу, цей спорт – частина його життя і його сім’ї загалом. Він, звичайно, багато вкладає в команду, але, водночас, вимагає тільки найвищих результатів, які ми наразі й демонструємо. А на святковому бенкеті в кінці минулого сезону Віктор Іванович сказав, що наразі команда переживає кращі моменти своєї історії, – розповів граючий тренер «Альфи».

Високі результати футболістів не залишаються непоміченими – в кінці тріумфального 2019-го гравці «Альфи» отримали хорошу премію.

– Якщо у когось із футболістів трапилась якась біда, то Віктор Бєлінський завжди надає підтримку. Таким чином він дякує футболістам за внесок в олександрівський клуб, оскільки в такому складі «Альфа» ніколи не грала у своїй історії, – сказав Владислав Сидоренко.

Наразі в команди заслужена відпустка, але вона не сидить, склавши руки, а намагається підкорити нові висоти. За ініціативи граючого тренера «Альфа» заявилася на популярний харківський турнір з міні-футболу «Металіст-Ліга». До речі, «Альфа» стала першою командою із Золочівського району, яка грає у вищій лізі цих змагань. Рішення заявитися на турнір було прийнято з двох причин – для підтримки ігрової форми і для підготовки до чемпіонату Золочівського району з футзалу, який стартує в лютому. Як зі­знається Владислав Сидоренко, перехід з великого поля на маленьке дався команді дуже нелегко.

– Ми у міні-футбол ніколи не грали. Тут інші схеми, перестановки, тактики тощо. Це дуже важкий перехід, але ми намагаємося і докладаємо масу зусиль, щоб якомога швидше втягнутися в міні-футбол, – підкреслив Владислав Сидоренко.

Старання олександрівців добре відбиваються у турнірній таблиці. Наразі зіграно шість з дев’яти турів регулярної першості, і команда показує гідний результат, ідучи на другому місці. Золочівців обганяє тільки чинний чемпіон «Вітек», з яким «Альфі», до речі, доведеться зустрітися вже найближчої неділі.

– Для нас це буде найскладніший матч, оскільки проти таких висококласних футзалістів, якими укомплектований «Вітек», ми ще не грали, – поділився очікуваннями Владислав. – На цей турнір керівництво нам якихось конкретних завдань не ставило, але, оскільки Віктор Бєлінський любить перемагати, ми постараємося радувати його хорошою грою і результатом.

Поздоровлення від Едмара

До повноцінного тренувального процесу, який протікав минулоріч, команда повернеться в середині лютого. Колектив пройде збори, а навесні планує зіграти ряд контрольних матчів – з чемпіонами Дергачівського райо­ну 2018 і 2019 років «Фортуною» і «Безруками» відповідно, а також з командами чемпіонату Харківської області.

Читайте також: Екс-гравець «Металіста» очолив аматорський футбольний клуб Харківщини

Владислав Сидоренко зізнав­ся, що «Альфа» хоче спробувати свої сили в чемпіонаті області, але команді треба підніматися поступово.

– З приводу подальших планів команди розмови з керівництвом ще не було, оскільки поки що невідомий формат чемпіонату Золочівського району. Якщо склад учасників першості буде низького рівня, то «Альфа» спробує сили у відкритому чемпіонаті Дергачівського району, оскільки рівень футболу там на голову вищий, ніж у нашому Золочівському, – розповів Владислав Сидоренко. – Вважаю, що з мого боку як тренера неправильно відразу стрибнути із Золочівського району на обласну першість. Треба все робити поступово – щоб формувалася команда, і щоб місцеві гравці під час тренувального процесу зростали у футбольному плані. Утім, якщо команда заявиться на область, думаю, що відразу «Альфа» може потрапити у призери першості.

Головні завдання Владислава Сидоренка як тренера на майбутнє – перемоги та розвиток команди, оскільки Олександрівка – це футбольне село. Багато людей відвідує домашні та виїзні матчі, на які Вік­тор Бєлінський виділяє автобуси.

– За командою стежить уся Харківська область, оскільки знають, які футболісти тут грають. Також за командою спостерігає екс-гравець «Металіста», «Металіста 1925» і національної збірної України Едмар, який вітав з 2020-м новим роком керівництво, гравців та вболівальників «Альфи». Капітан «Металіста 1925» Сергій Давидов цікавиться нашими виступами й переживає за команду. Сподіваємося, що Давидов, завершивши кар’єру, приєднається до «Альфи», – додав граючий тренер. – Також ми ведемо активну групу у Facebook, якою, окрім мене, займаються Ігор Тарасенко, Юлія Бєлінська та Вадим Регер. Там ми викладаємо фотографії та відеоогляди матчів. Думаю, що з висвітлення життя команди ми нічим не поступаємося найкращим на даний момент колективам Харківської області – «Універ-Динамо» та «Вовчанську».