Зарахували гол, якого не було: суддівський скандал у півфіналі Кубка Харківщини

23.11.2020 17:36 Спорт
Фото: facebook.com/fcud.hnuvs Фото: facebook.com/fcud.hnuvs
У півфіналі Кубка Харківської області з футболу між харківським «Універ-Динамо» і первомайським «Квадро» трапився скандальний епізод. Боковий арбітр Артем Запоріжський зарахував гол гостей, хоча на відео добре видно, що м’яч повністю лінію воріт не перетнув.

Минулої суботи, 21 листопада, відбулися перші півфінальні матчі Кубка Харківської області з футболу пам’яті М. Уграїцького. За одну з двох путівок до фіналу сперечалися чемпіон області харківський «Універ-Динамо» і первомайський «Квадро». У минулому чемпіонаті команда з обласного центру двічі обіграла первомайців – 1:0 на виїзді і 3:0 удома.

Це двоматчеве протистояння динамівці починали в рідних стінах, і доволі несподівано пропустили вже на 7-й хвилині матчу. Гол викликав серйозне обурення з боку «Універ-Динамо». Річ у тому, що після удару Олександра Семенова з кількох метрів воротар господарів зумів витягнути м’яч з лінії воріт, однак боковий арбітр Артем Запоріжський підняв прапорець. А це означало, що, на його думку, м’яч повністю перетнув лінію, і гол зарахований. Хоча на відео цього моменту, який виклав у своїх соцмережах харківський клуб, видно, що м’яч повністю лінію не перетнув.

Читайте також: Найбільший тріумф: як футболісти з Дворічанського району виграли Кубок чемпіонів області

Відігратися динамівцям удалося лише за 12 хвилин до кінця гри. Пішла передача з глибини поля у штрафний майданчик суперника, звідки Федір Сивоконь в один дотик перекинув воротаря суперника – 1:1. За час, що залишився, командам визначити сильнішого в цьому матчі не вдалося.

Шукають поле

Асистент головного тренера «Квадро» Артем Черняєв каже, що команда повністю виконала установку тренерського штабу на гру.

– Була хороша гра. Результат у принципі гідний. Могли і виграти, оскільки при рахунку 1:0 були три хороші моменти, проте реалізувати їх не змогли. А на 78-й хвилині через помилку воротаря пропустили і втратили перемогу. Заділ перед повторною грою не зробили, але результатом і самовіддачею команди дуже задоволені, – наголошує Артем Черняєв.

Наразі «Квадро» займається вирішенням питання, де проводити матч-відповідь.

– Стан поля на нашому стадіоні «Хімік» залишає бажати кращого, там трава витоптана, її практично немає. До четверга треба знайти поле, де провести повторну гру, розглядаємо варіанти в Харкові та області, – розповідає Артем Черняєв.

Він каже, що домогтися підсумкового позитивного результату в матчі-відповіді з «Універ-Динамо» можна буде тільки за умови, якщо команда продемонструє таку ж самовіддачу, як і в першому матчі.

Ще більше мотивації

Президент «Універ-Динамо» Сергій Бортник розповів подробиці моменту із зарахованим голом.

– Несправедливо, коли зараховують незабитий гол. Мене наш воротар Олег Середнюк запевнив, що м’яч навіть до лінії воріт не долетів. І хлопець, який бив, Саша Семенов, і не зрозумів, що гол забив. Він навіть сильно не радів, оскільки розумів, що гола то не було. Артем Запоріжський спочатку стояв на своєму, а потім визнав провину, переглянувши повтор цього моменту, – зазначає Сергій Бортник. – Це не єдина помилка арбітрів. У нашу бік дали шість жовтих карток, а їм не показали жодної, хоча порушення були, і у них, і у нас. Утім нікуди скаржитися ми не будемо.

Він каже, що у команди було чимало хороших моментів у цьому матчі, але підвела реалізація.

– Ця помилка суддів ще більше буде нас мотивувати виграти в матчі-відповіді. І взагалі у нас мета тільки одна – виграти Кубок, – запевняє президент «Універ-Динамо»

Взяли реванш

У другому півфіналі зустрічався чинний володар Кубка харківський «Авангард» і солоницівський «Енергетик» з Дергачівського району. Цікаво, що «Авангард» у чвертьфіналі вилетів по пенальті від харківської «Арени», але пройшов далі. Річ у тому, що в матчі-відповіді в команді «Арени» брали участь незаявлені на сезон футболісти, тому їй присудили технічну поразку 0:3.

Як каже тренер «Авангарду» Роман Мельник, мотивація у його команди перед домашньою грою з «Енергетиком» була позамежною.

– У чемпіонаті ми програли «Енергетику» обидва матчі. Ми хотіли взяти реванш за ці поразки, тому мотивація просто зашкалювала, – ділиться Роман Мельник

І харків’янам удалося домогтися бажаного. Вони здобули переконливу перемогу 3:0.

Фото: facebook.com/fcavangardkharkiv

– Настрій і концентрація були максимальні на відміну від матчів чемпіонату проти «Енергетика». Хлопці показали дуже хороший рівень футболу, могли вигравати більше, але не використали шанси. У суперника особливо моментів не було. Вони грали, розраховуючи на контратаки, та ми не давали передумов для них, – зауважує тренер.

Читайте також: Футболіст з Харкова дебютував за національну збірну України

Роман Мельник стверджує, що, незважаючи на розгромну перемогу, ще нічого не вирішено.

– Ми не вважаємо, що вийшли в фінал, зроблено тільки півкроку до нього. Перед матчем-відповіддю будемо концентрувати і мотивувати хлопців, оскільки це молоді футболісти, все може бути. Вони можуть подумати, що вже все вирішено, а це не так. Тому будемо їх максимально мотивувати на перемогу. Безумовно, у команди стоїть завдання захистити титул, – запевняє тренер «Авангарду».

Автор: Савелій Мякушко