46,7 % жителів Харківщини вважають, що носити маску – неефективно: результати опитування «СК»

17.08.2020 14:02 COVID-19
Погіршення ситуації з COVID-19 у Харківській області передусім пов’язано з недотриманням правил карантину. Про це заявило 60 % учасників опитування, яке «СК» провів минулого тижня.

Місяць тому «Слобідський край» запустив серію опитувань для жителів області, аби з’ясувати вплив карантину на навчання, роботу, бізнес, відпочинок та сімейні стосунки. Цього тижня ми публікуємо результати п’ятого опитування – про те, на скільки ефективними, на думку людей, є карантинні обмеження.

В опитуванні взяли участь жителі міст – 75 %, сіл – 16,7 % і селищ – 8,3 %. Під час заповнення анкет 46,7 % учасників опитування заявили, що носіння маски, на їх думку, є найменш ефективною рекомендацією Міністерства охорони здоров’я у протидії з COVID-19.

30 % вважають, що найменш дієвим у протистоянні вірусу є дотримання безпечної дистанції. Ще 16,7 % – що найменш ефективною є самоізоляція, 6,7 % –  використання антисептиків.

Щодо найбільш ефективних заходів у боротьбі з COVID-19 думки респондентів розділилися. Лише 23,3 % учасників опитування вважають ефективним носіння маски. Така ж кількість дієвим вбачає ретельне миття рук. Ще 20 % думають, що зарадити поширенню вірусу може правило дотримання безпечної дистанції. 16,7 % вбачають найдієвішою самоізоляцію, 3,3 % – використання антисептиків.

13,3 % учасників опитування заявили, що жодний із заходів не є ефективним. Серед заходів, які, на думку опитаних, допомогли б зупинити поширення хвороби в країні, найпопулярнішою виявилася пропозиція заборонити  виїзд населення із зони, де фіксують велику кількість випадків. Так думають 46,7 % респондентів. Ще 20 % упевнені, що необхідно збільшити штрафи за неносіння маски. 10 % вважають, що ситуацію може змінити скасування транспортного сполучення. Пропозицію про обов’язкове вимірювання температури в усіх установах з масовим перебуванням підтримало 20 % респондентів.

Серед місць, де існує найбільший ризик підчепити коронавірус, 70 % опитаних назвали транспорт. Близько 20 % респондентів небезпечними щодо цього вважають ресторани та кафе, 3,3 % – магазини, 3,3 % – вулицю.

У разі спілкування із сусідом, в якого підтвердили COVID-19, 56,7 % жителів області насамперед будуть телефонувати своєму лікарю. 23,3 % учасників опитування готові самоізолюватися, 10 % – слідкуватимуть за температурою та самопочуттям, ще 10 % відповіли, що нічого не робитимуть.

Якщо у час пандемії в опитаних з’являться ознаки респіраторної хвороби, 46,7 % з них телефонуватимуть своєму сімейному лікарю. 23,3 % підуть на самоізоляцію. Ще 3,3 % готові здати тест на коронавірус, 10 % – нічого не робитимуть.

Серед звичок, які з’явилися в людей під час карантину, найпопулярнішою є миття рук. Усі респонденти відповіли, що, коли повертаються з магазину додому, передусім ретельно миють руки.

Також більшість жителів області – 90 % – заявили, що слідкують за ситуацією з карантинними обмеженнями в регіоні. 10 % – роблять це інколи. Тих, хто ігнорує  інформацію про COVID-19, серед опитаних не знайшлося. Щодо системи покарань за порушення правил карантину, зокрема системи штрафів, 86,7 % респондентів заявили про її неефективність. Тільки 13,3 % думають інакше.

Читайте також: 56,8 % жителів Харківщини дотримуються карантину: результати опитування «СК»

Якщо у рідному населеному пункті зростатиме кількість хворих на коронавірус, 86,7 % жителів області підтримають посилення карантину. 13,3 % будуть проти таких заходів. Більшість учасників опитування – 60 % – заявили, що основною причиною поширення коронавірусу в Україні є мала кількість людей, які дотримуються карантину. Ще 20 % вбачають причини в недієвій системі обсервації при в’їзді в країну. 16,7 % вважають «винною» неефективну медичну систему, 3,3 % – бездіяльність влади.

Загалом 56,7 % респондентів мають думку, що місцева влада недостатньо протидіє поширенню інфекції в регіоні. 30 % відповіли, що влада протидіє частково, 13,3 % – що робиться достатньо кроків у цьому напрямі.

Проєкт «Перезавантаження життя» фінансується Фондом міжнародної солідарності в рамках програми „Free Media Programme".