Чого очікувати від реформи медицини в 2019 році

10.11.2018 12:10 Суспільство
Фото: vz.kiev.ua Фото: vz.kiev.ua
«Доступні ліки» – в кожній аптеці. Замість паперових – електронні рецепти та картки пацієнта. А ще безкоштовне діагностування у вузьких спеціалістів. У МОЗі розповіли, що зміниться в українській медицині наступного року.

Сьогодні майже кожна третя аптека в Україні бере участь в урядовій програмі «Доступні ліки». Наступного року ця цифра стане ще більшою – до програми долучаться всі аптечні заклади. Такі зміни анонсували в Міністерстві охорони здоров’я.

За повідомленням МОЗ, нові правила почнуть діяти з 1 квітня 2019 року. Однак є нюанс – препарати відпускатимуться лише за електронними рецептами. Наразі в аптеки, що беруть участь у програмі, пацієнти звертаються з паперовими рецептами і тільки в межах своєї області, міста або району. «Доступні ліки» сьогодні можна знайти у 8003 аптеках по всій Україні, які підписали договір з місцевою владою. Остання і відшкодовує вартість ліків коштами, які МОЗ переправляє з держбюджету.

– За півтора року програми вже понад 6,5 мільйона пацієнтів отримали якісні ліки безкоштовно або з незначною доплатою. Ми відшкодували вартість більш ніж 28 мільйонів рецептів на суму 1 мільярд 300 тисяч гривень, – заявила в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Якщо зараз вартість ліків відшкодовують органи місцевого самоврядування, то з 2019 року контроль над програмою візьме Національна служба здоров’я України (НСЗУ).

– Із 1 квітня 2019 року програму «Доступні ліки» буде перетворено на класичну програму реімбурсації лікарських засобів. Субвенцію на неї отримуватимуть не місцеві органи влади, а НСЗУ буде контактувати з усіма аптеками, – сказав голова Національної служби здоров’я Олег Петренко.

Тож, за прогнозами Києва, з квітня українці зможуть отримати необхідні ліки в будь-якій аптеці країни без прив’язки до території, а НСЗУ безпосередньо вже сплатить кожній аптеці вартість препаратів.

– Пацієнт, який матиме електронний рецепт, дійсно зможе звертатися в будь-яку аптеку. Розуміння того, коли це з’явиться на Харківщині, поки що немає, наразі це проект, який розробляє міністерство. Як він реалізовуватиметься – чи в якомусь пілотному регіоні, чи відразу в усіх областях України, ми поки що не знаємо, – повідомив «СК» заступник начальника Управління охорони здоров’я ХОДА Геннадій Бондарчук.

У проекті Держбюджету на 2019 рік на програму «Доступні ліки» передбачено 1 мільярд гривень. За словами заступника міністра охорони здоров’я Романа Ілика, ці асигнування можуть збільшитися. Та основні п’ять правил програми залишаться незмінними: це добровільна участь у програмі; ліки – лише ефективні і якісні, з оновленого Національного переліку та рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я; рецепт буде виписуватися тільки за МНН, а не комерційною назвою – вибір конкретного препарату залишається за пацієнтом; держава буде 100 % відшкодовувати ліки з найнижчою ціною; реімбурсація діятиме на амбулаторному рівні, на первинній ланці.


В тему

З моменту запуску програми «Доступні ліки» кількість препаратів, які беруть у ній участь, зросла вдвічі – від 157 торгових назв, з яких повністю безоплатними були 23, до 261. Наразі 59 препаратів є повністю безкоштовними, 202 можна придбати з незначною доплатою (у середньому близько 30 % від вартості препарату). При цьому 117 торгових найменувань з нового реєстру – виробництва Німеччини, Франції, Фінляндії, Швеції та інших країн.

Від бронхіальної астми ліки пропонують на основі трьох діючих речовин: будесоніду, беклометазону та сальбутамолу.

Для людей, які страждають на діабет ІІ типу, є ліки на основі гліклазиду, глібенкламіду та метформіну.

Для сердечників доступні препарати на основі 17 діючих речовин: аміодарону, атенололу, гідрохлортіазиду й інших.

Ознайомитися з повним переліком препаратів, а також дізнатися, чи повністю вони безкоштовні, можна на сайті liky.gov.ua. Там же можна дізнатися і адреси аптек, які працюють за держпрограмою.


 Безкоштовна діагностика

У МОЗі анонсували й наступні кроки медичної реформи – безкоштовну діагностику у вузьких спеціалістів, але за умови направлення від сімейного лікаря. На медзакладах, які приєднаються до реформи, буде наліпка «Безкоштовна діагностика», на кшталт тих, що є сьогодні – «Тут можна обрати свого лікаря».

Наразі базові аналізи та дослідження можна зробити в сімейного лікаря. Але часто для якісно поставленого діагнозу потрібні додаткові дослідження, які роблять у поліклініці або лабораторії. Програма безкоштовної діагностики у вузького спеціаліста почне діяти з другої половини 2019 року.

«За направленням вашого сімейного лікаря ви зможете проходити рентген, УЗД, мамографію, ехокардіографію серця та інші аналізи й діагностичні процедури в будь-якому медзакладі за вашим вибором, – повідомив у своєму блозі на «Українській правді» заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк. – Послуги оплатить Національна служба здоров’я. Як і у випадку із сімейними лікарями, реформа буде запроваджуватися поступово – регіон за регіоном. Коли ваше місто приєднається до реформи, ви побачите на дверях своїх поліклінік наліпки програми “Безкоштовна діагностика”».

Відвідати вузького фахівця можна буде й без направлення, але така консультація обійдеться пацієнту в копієчку.

Платними стануть й інші послуги, наприклад, ті, що стосуються сфери естетики і косметології. Єдиний перелік платних послуг у лікарнях відомство обіцяє винести на громадське обговорювання вже найближчим часом.

«Послуги поліклінік, ефективність яких не доведено або вони є застарілими, а також послуги, які відносяться не до медицини, а до сфери естетики та косметології – бальнеолікування, масаж та інші – стануть платними. Медзаклади зможуть надавати ці послуги платно офіційно. Це вивільнить ресурси на послуги лікування, критичні для здоров’я українців», – пояснив посадовець.

Замість паперових документів

Очікується, що наступного року в обігу з’являться не тільки електронні рецепти, а й електронні медичні картки пацієнтів та електронні лікарняні. У відомстві переконані, що лікарі мають витрачати час на пацієнтів, а не на папери.

«Наступного року ми запланували запуск нових електронних інструментів в електронній системі охорони здоров’я. Кожний пацієнт матиме електронну медичну картку. У неї заноситимуть дані про його здоров’я та лікарські призначення. В електронний формат перейдуть також направлення до спеціалістів, рецепти на «Доступні ліки», лікарняні листи», – анонсував Павло Ковтонюк.

На думку посадовця, електронні інструменти зроблять роботу лікаря простішою. Перехід на електронні картки передбачає автоматичне збирання статистики. Для пацієнтів це теж важливо – інформація буде зберігатися в одному місці без ризику втрати.

«Ціль на 2019 рік: 80 % звернень до медиків, які регулярно потрібні кожному з нас – консультації сімейного лікаря, а також візити до спеціалістів, аналізи та діагностичні процедури – повинні стати дійсно безоплатними для пацієнтів. Це буде надійна база для останнього найважливішого кроку – реформи лікарень, яка розпочнеться у 2020 році», – наголосив заступник міністра охорони здоров’я.

До речі, у проекті Державного бюджету на наступний рік на охорону здоров’я передбачено 92,3 мільярда гривень – на 9,5 мільярда гривень більше, ніж цьогоріч. На «первинку» хочуть виділити 15,3 мільярда гривень, на вторинний рівень – 2 мільярди гривень, на екстрену медичну допомогу – 1 мільярд гривень.

Нагадаємо, цього року в рамках медреформи понад 20 мільйонів українців уже обрали сімейного лікаря. Станом на 5 листопада понад 1 мільйон 590 тисяч жителів Харківської області підписали декларації із сімейними лікарями.

Читайте також: Що варто знати про цьогорічні зимові субсидії

Мирослава Кольцова