Ціна диплома: скільки коштує навчання в харківських вишах

25.07.2019 13:00 Суспільство
Фото: Migrant.biz.ua Фото: Migrant.biz.ua
Уже завтра, 26 липня, вступники дізнаються, чи отримали місце державного або регіонального замовлення. Решта абітурієнтів обиратиме контракт, який у середньому цього року додав у ціні 15 %. Скільки коштує навчання у вишах Харківщини – у матеріалі «СК».

«Рекомендовано до зарахування» – саме такий статус має бути навпроти заяви випускника, якого зараховують на бюджет. Такі вступники до 18-ї години 31 липня мають особисто принести до вишу оригінали таких документів: копію документа, що посвідчує особу; оригінал документа про освіту та додаток до нього; копію військово-облікового документа (крім випадків, передбачених законодавством); сертифікати ЗНО; 4 кольорові фото 3×4; інші документи, що передбачені правилами прийому конкретного закладу. Зарахування триватиме до 12-ї години 1 серпня.

Заяви абітурієнтів, навпроти яких буде статус «Допущено до конкурсу», автоматично братимуть участь у конкурсі на контракт, зарахування на який триватиме до 30 вересня.

Згідно з інформацією, яка розміщена на офіційних сайтах провідних вишів Харківщини, які потрапили до десятки кращих за рейтингом інформаційного освітнього ресурсу «Освіта.ua», в 2019 році ціна стаціонарного навчання на бакалавраті стартує від 8500 гривень за рік.

До найдорожчих серед тих, які пропонують виші Харкова, належать спеціальності, пов’язані з міжнародною економікою, іноземними мовами, юриспруденцією та стоматологією.


Приміром, у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна найдорожчі спеціальності на факультетах іноземних мов і міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу. Вартість бакалаврату тут сягає 23 600 гривень за рік.Загалом ціни на навчання в цьому виші, порівняно з минулим роком, зросли майже на 10 %, а найдешевші спеціальності стартують від 11 520 гривень на рік. За таку вартість можна обрати, наприклад, спеціальність на факультеті математики і інформатики; радіофізики, біомедичної електроніки та комп’ютерних систем; а також на біологічному, економічному, фізичному, фізико-енергетичному, фізико-технічному або хімічному факультетах.


Найдорожчою в Національному фармацевтичному університеті спеціальністю є «Фізична терапія та ерготерапія», де вартість бакалаврату за рік складає 27 100 гривень. Загалом вартість навчання в цьому виші стартує від 17 100 гривень на рік. Стільки коштують спеціальності «Біотехнологія та біоінженерія», «Економіка», «Освітні педагогічні науки» та інші.


Навчання на найдорожчих спеціальностях Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого за рік обійдеться у 27 150 гривень. Це спеціальності «Право» та «Міжнародне право». Ціна найдешевшої спеціальності «Економіка» у виші складає 11 500 гривень. Подорожчання у цьому виші за рік не перевищило 4 %.


Лідерство за вартістю навчання в Харківській області традиційно тримають стоматологи. 38 500 гривень за рік обійдеться навчання стоматологів у Харківському національному медичному університеті. Це найдорожча спеціальність у цьому виші та загалом серед першої десятки вишів Харкова. Найдешевше за вартістю навчання серед спеціальностей медуніверситету – це «Медсестринство», де рік для студента-бакалавра коштує 9500 гривень. Загалом річна вартість навчання в цьому виші на окремі спеціальності піднялася на 15–22 %.


Чотири роки навчання на бакалавра в Харківському національному технічному університеті (ХПІ) для більшості спеціальностей, які пропонує виш, обійдуться у 12 600 гривень на рік. Серед них – «Галузеве машинобудування», «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» і «Теплоенергетика». Найдорожчою в цьому закладі є підготовка філологів за спеціальністю «Германські мови та літератури», це коштує 13 860 гривень на рік.


Рік навчання в Національному аерокосмічному університеті ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» стартує від 9500 гривень. Саме стільки коштуватиме навчання на бакалавра у виші на низку спеціальностей, серед яких «Авіаційна та ракетно-космічна техніка», «Авіаційний транспорт», «Автомобільний транспорт», «Мікро- та наносистемна техніка» та інші.

Найдорожчі спеціальності в цьому виші сягають за вартістю 13 000 гривень. Це «Інженерія програмного забезпечення», «Кібербезпека», «Міжнародні економічні відносини» та інші. Також контракт у цьому виші передбачає підняття вартості протягом навчання. Так, якщо абітурієнт обирає будь-яку спеціальність, приміром, «Галузеве машинобудування», то вартість навчання у 2019/20 роках коштуватиме 9500 гривень, у 2020/21 роках – 10 400 гривень, у 2021/22 роках – 11 400 гривень. 


Приблизно таку ж цінову політику має і Харківський національний університет радіоелектроніки. Тут ціна контракту бакалавра стартує від 11 900 за рік. Така вартість навчання, наприклад, на спеціальності «Економіка», «Прикладна математика», «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», «Біомедична інженерія», «Електроніка» чи «Телекомунікації та радіотехніка».
Найдорожчими в цьому виші є контракти на спеціальності «Інженерія програмного забезпечення», «Комп’ютерні науки», «Кібербезпека» та «Комп’ютерна інженерія». Тут вартість навчання за рік сягає 14 900 гривень. Загалом, порівняно з минулим роком, навчання в цьому виші подорожчало від 10 до 25 %.


Від 11 700 гривень за рік пропонують навчання в Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця. Це вартість за рік навчання на бакалавра за спеціальністю «Системний аналіз». Найдорожчі спеціальності цього вишу на факультеті міжнародних економічних відносин та факультеті економіки і права. Тут вартість навчання сягає 18 800 гривень за рік. Ціна контракту цього вишу, порівняно з минулим роком, зросла від 10 до 20 %.


Рік навчання в Харківському національному університеті міського господарства імені О. М. Бекетова стартує від 12 100 гривень. Найдешевшою спеціальністю в цьому виші є «Лісове господарство». Найдорожчим – навчання на спеціальностях «Готельно-ресторанна справа», «Публічне управління та адміністрування» та «Менеджмент організацій міського господарства». За рік навчання тут доведеться віддати 16 900 гривень.


Не змінилася за рік вартість бакалаврату в Харківському національному університеті Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. Тут рік навчання варіюється від 8500 до 12 000 гривень.


На бюджет до коледжу

23 липня коледжі мають оприлюднити рейтингові списки вступників, які вступають на основі базової загальної середньої освіти (9 клас). Рейтинговий список абітурієнтів, які вступають на основі вступних випробувань (у тому числі за співбесідою, творчими конкурсами, квотами-1 та квотами-2), формується на основі конкурсного бала за кожною конкурсною пропозицією з повідомленням про отримання чи неотримання вступниками права на здобуття ОКР молодшого спеціаліста за державним або регіональним замовленням.

Вступники, які отримали рекомендації до зарахування, мають особисто подати оригінали документів до приймальної (відбіркової) комісії закладу вищої освіти не пізніше 12-ї години 27 липня. Зарахування вступників за державним замовленням має відбутися не пізніше 18-ї години 29 липня. Зарахування вступників на навчання за кошти фізичних або юридичних осіб (контракт) має відбутися не пізніше 1 серпня, додаткове зарахування – не пізніше 30 серпня.

Переведення на вакантні місця державного (регіонального) замовлення осіб, які зараховані на контракт на основі базової загальної середньої освіти, проводиться не пізніше 6 серпня 2019 року.

Автор: Марічка Зорянська