До університету в 2020 році: прохідні бали, єдиний іспит і держзамовлення

20.12.2019 10:30 Суспільство
Фото: incmty.com Фото: incmty.com
З наступного року, аби вступити на бюджет до вишу, випускники шкіл мають скласти необхідні предмети щонайменше на 125 балів.

Ці та інші новації, передбачені умовами прийому до закладів вищої освіти у 2020 році, були закріплені відповідним наказом МОН, який набув чинності 17 грудня. Не змінилася у правилах вступу – 2020 кількість заяв, які зможуть подати випускники – усього п’ять на будь-які спеціальності.

Уперше наступного року на бакалавра прийматимуть сертифікати ЗНО чотирьох років: 2017 – крім іноземних мов; 2018, 2019 та 2020 – з усіх предметів. Важливо, що такі вступники зможуть подати сертифікати в будь-якій комбінації. Наприклад, можна подати в одному пакеті один сертифікат 2017 року, один 2018-го та 2019-го, або ж усі одного року.

Також у Міністерстві визначилися з основними вступними дедлайнами. Так, реєстрація електронних кабінетів і завантаження до них документів розпочнеться 1 липня, а прийом заяв і документів – 13 липня.  Завершиться подання заяв о 18.00 22 липня – для тих, хто вступає лише за сертифікатами ЗНО, та о 18.00 16 липня – для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів.

«Також наступного року розширили можливості для вступників з особливими освітніми потребами. Наступного року заклад повинен буде забезпечити таким вступникам умови для проходження іспитів», – додали в Міністерстві.

У відомстві зазначили, що продовжать новацію 2019 року, коли вперше відбувся єдиний широкий конкурс, і бюджетне місце в закладах МОН і МОЗ на медичні спеціальності йшло за вступником з найкращими балами.  Проте наступного року широкий конкурс планують провести з Державною фіскальною службою та Міністерством культури, молоді та спорту.

Вищі пороги

Залишається незмінною і норма про порогові бали, яка діє на низку спеціальностей. Як і торік, 150 балів ЗНО з другого і третього конкурсних предметів треба мати для вступу на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія». Трохи підвищився конкурсний бал на спеціальності «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини». Зі 130 балів він зріс до 140.

Продовжать у 2020 році і практику, започатковану цьогоріч, відповідно до якої творчі заліки та творчі конкурси обов’язково відбувались перед подачею документів у виші.
«Так вдалось уникнути будь-якої можливості маніпулювати результатами творчих конкурсів, підганяючи їх під результати ЗНО», – пояснили в МОН.
Разом з тим буде перенесено і вступні іспити для певних категорій вступників – учасників АТО, вступників із захворюваннями, які є перешкодою для складання ЗНО тощо – до початку подання заяв.

«Вступникам на бакалаврат на основі молодшого спеціаліста потрібно буде обов’язково подавати сертифікат ЗНО з української мови та літератури. Крім того, для навчання за спеціальністю «Економіка» та спеціальностями галузей знань «Управління та адміністрування» і «Публічне управління та адміністрування» додатково потрібно буде подавати сертифікат ЗНО з математики (математики або історії України для вступу на контракт)», – повідомили в Міністерстві.

Єдиний вступний іспит і держзамовлення

Уперше в Україні почне діяти держзамовлення на підготовку молодших бакалаврів як на ступінь вищої освіти. Важливо, що для цих вступників не діятиме поріг 125 конкурсних балів для участі в конкурсі на бюджет.
2020-го також планується розширити перелік спеціальностей, на які потрібно буде складати єдиний вступний іспит (ЄВІ) з іноземної мови за технологією ЗНО на магістратуру.
Так, у 2018 році таких спеціальностей було 18, у 2019-му –32, у 2020 році складати єдиний вступний іспит будуть вступники більш як 80 спеціальностей.
На спеціальності «Право» та «Міжнародне право», крім цього, складатиметься єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ) з права та загальних навчальних правничих компетентностей.

Реєстрація на вищезгадані іспити триватиме з 6 травня до 3 червня (до 18.00). Єдиний іспит відбудеться 1 липня, а єдине фахове вступне випробування – 2 липня. Прийом заяв і документів для таких вступників почнеться 5 липня і триватиме до 22 липня. Для всіх інших вступників у магістратуру терміни подачі документів, складання іспитів та інших вступних процедур визначаються правилами прийому вишів.

Читайте також: Пробне ЗНО-2020: яка вартість для школярів Харківщини

«Важливою новацію є те, що подача електронних заяв тепер буде доступною не тільки для вступників на базі 11 класів, але й для вступників у магістратуру після бакалаврату. Окрім того, можливість подачі документів через е-кабінети буде у вступників, які мають право на пільги», – повідомили у відомстві.