Гепатит на селі: чи приборкають спалах вірусу в Андріївці

23.11.2017 11:47 Суспільство
Фото:render.ru Фото:render.ru
На Балаклійщині вже другий місяць як втихомирюють гостре інфекційне захворювання. Чотири криниці закрили, чекають гроші на дезінфекцію та очищення решти джерел.

Не пустили для розслідування

Цього року в Україні частіше реєструють спалахи вірусного гепатиту А, або, як ще називають це гостре інфекційне захворювання з ураженням печінки, – хвороби Боткіна, або жовтухи. За дев’ять місяців з початку року в чотирьох областях країни було зареєстровано 11 випадків спалаху інфекції. Серед них і Харківщина. Перші масові виявлення вірусу серед жителів смт Андріївка Балаклійського району медики почали реєструвати 12 жовтня. Тоді за тиждень з підозрою на гепатит до місцевої районної лікарні звернулися семеро осіб, серед них – двоє дітей. Інфекція продовжувала ширитися, і 21 листопада там, за даними санітарного лікаря області, уже зареєстрували 29 випадків захворювань на вірусний гепатит А, серед них 14 – у дітей. Це сім сімейних вогнищ хвороби: із чотирма захворілими (з них двоє дітей), три осередки з трьома захворілими (п’ятеро дітей) і два вогнища з двома захворілими (одна дитина).

Більш ніж через місяць після перших випадків, 17 листопада, начальник управління Державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Тетяна Колпакова розповіла, що вдалося з’ясувати фахівцям її відомства в осередку поширення вірусу – Андріївці. За даними фахівця, епідпроцесом охоплено дві загальноосвітні школи селища, дитсадок, чотири місцеві під­приємства, серед яких і Шебелинське відділення з переробки газового конденсату та нафти.

Щоб зупинити поширення захворювання серед населення, фахівці Держпродспоживслужби розпочали епідрозслідування в домашніх осередках, місцях навчання та роботи захворілих, а також провели обстеження джерел водопостачання цього населеного пункту.

– На жаль, не вдалося провести обстеження управління з переробки газу та газового конденсату Шебелинського відділення з переробки газового конденсату та нафти. Серед працівників підприємства було зареєстровано три випадки захворювання на гепатит А. Наших спеціалістів не допустили на підприємство, що є порушенням Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб», – заявила під час засідання Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій області Тетяна Колпакова.

Тому невідомо, як потрапила і передалася інфекція на цьому підприємстві, а протиепідемічні заходи не визначено. А це, за словами санлікаря, може призвести до поширення захворювання серед співробітників підприємства. Стосовно допуску до епідрозслідування Держпродспоживслужба подала заяву до поліції.
Заразом санепідеміологи на більшості обстежених у селищі об’єктів виявили порушення санітарного законодавства, які можуть сприяти поширенню захворювання: «В Андріївській загальноосвітній школі зону суворого режиму свердловини не огороджено, подача води здійс­нюється за відсутності технологічного регламенту і без лабораторного контролю якості». Те саме фахівці зафіксували і в чотирьох глибоководних свердловинах Андріївки, звідки здійс­нюється централізоване водопостачання.


Не те у воді

Перевіряючи стан водопостачання в селищі, фахівці з’ясували, що джерела в населеному пункті утримуються в нена­лежному стані з порушеннями вимог Закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», а керівництво селищної ради не здійснює відповідні протиепідемічні заходи в повному обсязі.

Має Андріївка і громадські колодязі, які не взято на баланс селищної ради. Відповідно, вони не мають належних санітарних паспортів, і лабораторний контроль там не проводиться.

– Відповідно до результатів досліджень Державної установи «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», питна вода в селищі не відповідає гігієнічним вимогам споживання. Отримані результати підтверджують її роль як фактора передачі інфекції, і, відповідно до Закону, украй необхідно було забезпечити населення якісною та безпечною водою в достатній кількості, – продовжила Тетяна Колпакова та додала, що станом на 17 листопада цей припис не виконано, є порушення з боку, зокрема, селищного голови Андріївки Євгена Бабакова. Його вже двічі штрафували й навіть порушили проти нього адмі­ністративне провадження.

Однією з причин, що могла спричинити погіршення якості питної води, експерти називають недостатнє забезпечення Андріївки мережами та спорудами централізованої каналізації. На території селища ними користується незначна кількість жителів, а в решти – вигрібні ями, які влаштовані з порушеннями та забруднюють водоносні горизонти.

– Лабораторні дослідження підтвердили у воді колодязів (у домоволодіннях) антиген вірусного гепатиту А, – сказала Тетяна Колпакова.

У лабораторному центрі уточнили, що з досліджених 24 проб у чотирьох криницях за різними адресами (три приватні, одна – громадська) знайшли фекальне забруднення.

У ГУ Держпродспоживслужби підтвердили побоювання, що протягом місяця можемо очікувати з цього регіону ще захворілих, адже інкубаційний період триває до двох місяців.

Станом на 17 листопада профілактику поширення гепатиту в селищі в повному обсязі не виконано. Тим часом на всій території області керівники підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби отримали завдання посилити нагляд за водопостачанням населення.

Це не епідемія

Кореспондент «СК» зв’язався із селищним головою Андріївки Євгеном Бабаковим. Він відкидає звинувачення Держпродспоживслужби та запевняє, що робота відповідно до їхнього припису проводиться.

– Лабораторні дослідження води у водонапірних баштах і у громадських колодязях проводилися щоквартально. Дві криниці ми закрили, одну демонтували. Ще одна функціонує, адже вода в ній за всіма показниками придатна, плануємо отримати на неї санітарний паспорт, – розповів у телефонній розмові Євген Бабаков. – У приписі санепідеміологів указано, що ми повинні забезпечити альтернативним водопостачанням людей, але законом не прописано, як саме зробити це. У нас багато торговельних точок, у яких є бутильована вода. Крім цього, здійснюється підвезення води по низці вулиць Шебелинським відділенням з переробки газового конденсату і нафти. Щовівторка та щоп’ятниці підвозять у машинах воду харківського виробника.



За словами Євгена Бабакова, якщо місцева влада має завозити воду в кожний двір, то це проб­лематично здійснити, адже Андріївка – це 9640 осіб, 98 % яких живе у приватному секторі, а це 125 вулиць і провулків, 3500 домоволодінь.

– За державними будівельними нормами, тільки питної води має бути 12 л на людину на добу. У нас живе 9640 чоловік – це тільки питної потрібно понад 115 000 л на добу. А за санітарними нормами – від 16 до 240 л на добу на одну особу, – продовжує селищний голова. – Якщо навіть укласти договір і здійснювати підвезення води в кожний дім – літр води коштує приблизно гривню. На день потрібно 100 000 грн на закупівлю води. Із карантином у 35 днів потрібно щонайменше 3,5 млн грн на придбання води. Це фактично третя частина нашого бюджету, – рахує Євген Бабаков.

Каже, що в такому разі без державної чи обласної підтримки не обійтися. Однак, на його думку, ситуацію це не врятує.

– Як на мене, якби вірус був у воді, було б не 29 хворих, а 2029, або й більше, – висловлює свою думку селищний голова і вбачає причину поширення інфекційного захворювання в порушенні особистої гігієни людей. – Можливо, інфекція потрапила через фрукти, можливо, поширилася через якусь мережу магазинів.

Голова Балаклійської райдержадміністрації Степан Масельський, у свою чергу, розповів, що з початку спалаху цього інфекційного захворювання провели два засідання районної комісії, де розглянули й затвердили перелік заходів для нерозповсюдження цієї хвороби.

– Підвезення води, дійсно, здійснено не повною мірою, але ми повністю обійшли кожне домоволодіння, проінформували населення, просимо, аби не вживали воду з колодязів, а купували бутильовану, й Андріївка забезпечена в достатній кількості пляшками з водою на продаж, – підтвердив Степан Масельський. – Питання на контролі. Всі захворілі пройшли лікування, повністю всім забезпечені.

Голова РДА запевнив, що буде виділено гроші й на очищення та дезінфекцію колодязів. Водночас зауважив, що кого не спитає, не отримує відповіді щодо того, як можна зробити дезінфекцію у приватних свердловинах, яких тисячі.

Вакцинація як вихід

Серед шляхів стримання поширення вірусу керівництво Харківської облдержадміністрації розглядає вакцинацію населення. За словами в. о. начальника Управління охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації Галини Сіроштан, після перших випадків прояву гепатиту А в Андріївці «медиками було зроблено подворові обходи й оглянуто абсолютно всіх жителів». Нові випадки захворювання виявилися саме після проведення таких оглядів. І хоча, за словами чиновниці, зазвичай вакцинація проти гепатиту А дорослим не проводиться, а тільки новонародженим, насправді є практика, коли відповідне щеплення допомагає.

Тому перший заступник голови ХОДА Марк Беккер порадив очільниці управління охорони здоров’я розглянути цей варіант.

Крім того, фахівці лабораторного центру давно пропонували провести щеплення. За їх словами, є досвід боротьби з масовим виявом гепатиту А в Тернопільській області. Там спалах (500 осіб) змогли погасити завдяки щепленню.


Довідка. За даними Всесвітньої організації здоров’я, вірус гепатиту А є однією з найбільш частих причин інфекції харчового походження. Епідемії, пов’язані із забрудненими харчовими продуктами або водою, можуть мати вибуховий характер, як, наприклад, епідемія в Шанхаї в 1988 році, під час якої було інфіковано 300 000 осіб.

 

 

 

Автор: Тетяна Василець