Карантин через коронавірус: з якими труднощами зіткнулися харків’яни, щоб повернутися з-за кордону

31.03.2020 15:35 COVID-19
Фото зі сторінки Ірини Рофе-Бекетової у Facebook Фото зі сторінки Ірини Рофе-Бекетової у Facebook
Наразі через пандемію коронавірусу багато українців, які перебувають за кордоном, намагаються повернутися на батьківщину. Однак зробити це не так просто. «СК» відшукав харків’ян, яким не вдається прилетіти назад, а якщо це і вийшло, то вони зіткнулися з великим труднощами.

Пізно повідомили про рейси

Ірина Криворучко разом з чоловіком і трирічною донькою приїхали в Таїланд 9 січня. У них заздалегідь була оформлена туристична віза, що дає можливість перебувати в країні два місяці з можливістю продовжити її в міграційній службі ще на один місяць. Тобто зараз легально вони можуть бути в цій країні до 8 квітня включно, далі – штраф. За один день нелегального перебування людина повинна заплатити 500 бат (16,5 долара, або близько 465 гривень), це не стосується дітей. Загальний штраф не може перевищити 20 тисяч бат (660 доларів, або близько 18 тисяч 600 гривень), проте в паспорті зроблять відмітку, що ти нелегально перебував у країні. Також у разі довгого нелегального перебування можуть заборонити в’їзд у країну на кілька років.

Зворотні квитки сім’я Криворучків взяла на 4 квітня – Крабі – Бангкок – Стамбул – Харків, але, як розповідає Ірина «СК», усі перельоти на сьогодні скасовані, повернутися вони не можуть.

– Ми зверталися в консульство України в Таїланді. Там нам запропонували кілька варіантів повернення додому. Наприклад, був варіант летіти регулярними рейсами інших авіакомпаній з пересадкою в Досі, Стамбулі чи Катарі, а потім спецрейсом до Києва. На сім’ю з трьох чоловік це виходило близько чотирьох тисяч доларів – це дуже дорого. За раннє бронювання квитків в обидві сторони на всю сім’ю ми віддали дві тисячі доларів. Також я не дуже уявляю, як сьогодні доїхати з Києва до Харкова, – ділиться харків’янка.

Також, за словами Ірини, посольство України в Таїланді пропонувало ще два спецрейси до Києва на минулі вихідні.

– Один з Пхукета за 650 євро з людини, і другий – з Бангкока за 577 доларів з людини. Але проблема була в тому, що нам повідомили про ці рейси у вівторок увечері, а в середу в Таїланді оголосили надзвичайний стан і не рекомендували переміщатися між провінціями. Тобто, щоб полетіти цими рейсами на вихідні, нам треба було вже у вівторок екстрено купити квитки і через кілька годин виїжджати із селища Ао Нанг, провінція Крабі, де ми живемо, у Бангкок або Пхукет. До речі, там наразі найгірша епідситуація. Як я знаю, рейс із Бангкока був повним, і бажаючих потрапити було більше, ніж квитків, – розповідає Ірина.

Для тих, хто зараз перебуває на островах або у віддалених провінціях Таїланду, дуже проблематично дістатися до Бангкока, оскільки на період надзвичайного стану майже всі авіаперевізники повністю закрили авіасполучення. А Пхукет узагалі зараз закрили на в’їзд і на виїзд.

Читайте також: «Страшнувато виходити на вулицю»: харків’яни – про коронавірус у Європі

Населення не панікує

Наразі сім’я Криворучків планує продовжувати візу ще на місяць, а потім летіти додому своєю авіакомпанією – зрозуміло, якщо епідситуація у світі зміниться на краще і скасують карантин в Україні і Таїланді.

– Я не впевнена до кінця, що можна продовжити візу в нашому випадку. Точно можуть продовжити на місяць тільки ті, хто заїхав по безвізу на 30 днів. Якщо візу не вийде продовжити, будемо платити штраф за нелегальне перебування, – каже дівчина. – Наше посольство повідомляє, що вони ведуть переговори з тайською стороною щодо врегулювання візових питань, але це все тільки розмови. Ходять чутки, що скасують штраф за нелегальне перебування у країні після закінчення терміну візи, але це теж усього лише чутки. Також українська сторона сподівалася, що продовження візи буде безкоштовним, але тайці беруть за продовження 1900 бат з людини (майже 33 долари, або близько 930 гривень).

Наразі посольство допомогло сімейству Криворучків лише тим, що надіслало лист, у якому просить тайську міграційну службу продовжити візу, оскільки Україна не може евакуювати їх. Та й цей лист Ірина «вибивала» три дні, писала їм усіма можливими способами. А на запитання про продовження її типу візи так і не відповіли

Як говорить харків’янка, у провінції Крабі, де вона зараз, офіційно підтверджено 7 випадків коронавірусу.

– Як на мене, населення не панікує. Так, усі ходять у масках. Але тут багато ходили в масках ще в січні. Це швидше частина культури. Приблизно місяці два тому почали міряти температуру при вході у великі магазини, на пляжі. Скрізь стоять санітайзери для рук. Дефіциту масок і засобів дезінфекції тут немає. З іншого боку, одноразових масок я тут не знайшла. Усі ходять у тканинних, які можна прати. З продуктами все нормально – як було, так і залишилося. Черг загалом немає, хіба що в останні дні з’явилися черги в банки, – розповідає харків’янка.

Фото надано Іриною Криворучко

Зараз у провінції, де перебуває наша землячка, закрилися всі кафе, масажні салони, розважальні центри тощо. Продовжують роботу аптеки, магазини, лікарні, пральні. Також не закривають пляжі. Було повідомлення про закриття ринків, але вони теж працюють. За словами Ірини, влада просить сидіти всіх вдома, але чітких заборон немає. Режим надзвичайного стану триватиме в Таїланді як мінімум до 1 травня.

– Ми чекаємо кінця епідемії і відкриття кордонів. Змінюватимемо свої квитки на нові дати. Теоретично це безкоштовно, і якщо не змінювати рейс, то повинні повернути гроші. Але я думаю, що це дуже нешвидкий процес. Зараз ми плануємо тут бути як мінімум до 1 травня, а потім летіти додому – звичайно, якщо раніше не відкриється авіасполучення.

Читайте також: Які зміни чекають на вчителів та школярів через національний карантин

Ретельна перевірка

А ось іншій нашій землячці, спортсменці Ірині Рофе-Бекетовій, вдалося повернутися додому з-за кордону, втім ця поїздка виявилася дуже важкою. Коли стало відомо, що 17 березня Україна закриває авіасполучення, Ірина була в турецькій Анталії на зборах у складі збірної команди України з легкої атлетики. Спочатку федерація легкої атлетики прийняла рішення продовжити навчально-тренувальний збір.

– Я була цьому дуже рада, адже в Анталії, як не глянь, безпечніше, ніж в Україні. У готелі проживала лише збірна України та декілька людей зі збірної Туреччини, для всіх інших він був закритий. Увесь персонал закладу був у рукавичках, скрізь санітайзери, вологе прибирання кожного дня тощо. Плюс умови тренувань тут дуже хороші, – пише спортсменка в соцмережі.

Але, за словами Ірини, не все було так райдужно. Атлети були в настільки хиткому становищі, що за п’ять хвилин їм могли сказати, що вони летять додому, потім – що залишаються, а потім знову, що їм треба летіти. І 25 березня спортсмени дізналися, що збори припинено, і їм треба повертатися в Україну.

Коли збірникам розпочали давати інформацію про виліт, стало відомо, що восьмеро людей полетять не прямим рейсом, а з пересадкою у Стамбулі. Серед них опинилася і Ірина.

– Перед входом в аеропорт Анталії всі дружно наділи маски, рукавички й пішли реєструватися на наш перший рейс. Тут потрібно відзначити, що так ретельно в мене вперше перевіряли сумки. Навіть ноутбук попросили включити чогось, не кажучи вже про те, що валізу тренера всю обшукали, адже на сканері побачили щось у вигляді пістолета (насправді це був електромасажер з різними насадками в чохлі). Аеропорт, можна вважати, що був порожнім: з людей тільки наш рейс і працівники, – згадує харків’янка.

Посадка в Анталії розпочалася чітко за розкладом, і прилетіли люди також вчасно. А потім почалися сім годин очікування другого рейсу, який затримався на кілька годин.

– Підійшовши до наших воріт посадки приблизно о 10.50 (виліт об 11.50), ми отримали ще одне здивування. Посадка не тільки не почалася, а стюарт і стюардеса ще навіть не думали про те, щоб натовп наших співвітчизників куди-небудь пропускати. Це всіх трохи напружило, але, зайшовши на сайт аеропорту «Бориспіль» і побачивши там заповітний рядок «очікується о 12.30», усі трохи розслабилися. А от коли ми згодом вирішили ще раз перевірити сайт «Борисполя», то в нас було таке здивування – ми взагалі не знайшли приліт літаків зі Стамбула. Нашого рейсу просто не було. На щастя, через 5 хвилин рейс ми все ж знайшли – правда, він вже очікувався о 14.30 за Києвом, – розповідає спортсменка.

Прилетіли пасажири раніше від запланованого часу, о 13.39 за Києвом. У літаку просиділи приблизно до 14.30, чекали медперсонал і прикордонників, які перевіряли літак, що приземлився перед ними. Всім поміряли температуру в літаку, також усі написали заяви про самоізоляцію на 2 тижні, а потім, уже в аеропорту, прибулим запропонували за бажанням пройти тест на COVID-19, але тільки тим, у кого були симптоми.

З восьмих наших співвітчизників, які летіли з пересадкою з Анталії, четверо – жителі Харкова. Потім Ірина із земляками десь о 15.30 на автомобілі виїхала з «Борисполя» й о 22.30 прибула до Харкова. Загалом дорога додому в дівчини зайняла майже 30 годин. Наразі Ірина перебуває в самоізоляції вдома в окремій кімнаті, утім, попри таке «заточення», дівчина й далі активно тренується, що демонструє на своїй сторінці у соцмережі.

Читайте також: У Харкові четверо людей госпіталізували з підозрою на коронавірус

Автор: Савелій Мякушко