Небезпечний для життя елемент знайшли у воді харків'ян

13.02.2019 09:00 Суспільство
Фото:pixabay.com Фото:pixabay.com
Водопровідна, джерельна, колодязна – вода, яку ви вживаєте, може стати непомітним на перший погляд, але систематичним руйнівником вашого здоров’я. Експерт Держпродспоживслужби розповів про наслідки вживання неякісної води та як можна себе від них убезпечити.

Невідповідність питної води санітарно-мікробіологічним вимогам – основна причина підвищення захворюваності серед населення на вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерію, холеру, ротавірусні інфекції, а також хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води, серед них і водно-нітратна метгемоглобінемія (кисневе голодуванні тканин, або гіпоксія).

У Харкові централізоване водопостачання населення забезпечує КП «Харківводоканал». Підприємство здійснює водозабір з річки Сіверський Донець у селищі Кочеток Чугуївського району та з каналу Дніпро – Донбас у Краснопавлівці Лозівського району. КП також забезпечує подальше очищення та знезараження води. Виробничий контроль проводиться власною відомчою акредитованою лабораторією за чотирма показниками: епідемічна безпека, санітарно-хімічна, вірусологічна та радіаційна.

Як запевнили «СК» в Управлінні державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства в Харкові Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області, за результатами відомчого лабораторного контролю, а також даних лабораторних досліджень Харківської міської філії ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України», якість води, що подається населенню Харкова централізованим водогоном, відповідає вимогам  ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Читайте також: Селище у Харківському районі частково залило водою. Фото

Разом з тим, враховуючи, що технологічним процесом водопідготовки передбачено знезараження з використанням хлору, у воді присутній залишковий хлор, який при нагріванні утворює хлоровмісні сполуки, а вони є небезпечними для здоров’я людини.

– Ми рекомендуємо воду з міськводогону для приготування їжі попередньо відстоювати з метою видалення залишкового хлору або очищати приладами водоочищення. Зауважу лишень, що несвоєчасне обслуговування фільтра, як-от заміна картриджів, призводить до накопичення шкідливих речовин, що має зворотний ефект: скажімо, якість води до очищення виявляється кращою, ніж після фільтра, – розповіла начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства у Харкові Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області Ірина Зубкова.

Вона також зауважила, що джерельна вода, особливо в умовах мегаполісу, має високий рівень бактеріального, вірусологічного забруднення та інші небезпечні чинники.

– Причинами незадовільної якості джерельної води залишаються непостійний склад природних вод залежно від пори року, недостатня їх захищеність від забруднення, проникнення забруднення вище розташованих водовмісних горизонтів і поверхневого стоку, підземних комунікацій, – пояснила Ірина Зубкова й навела дані Обласного лабцентру.

Так, у 2018 році 12,5 % проб води, відібраних з джерел, не відповідали санітарним вимогам за показниками епідемічної безпеки (джерела в Олексіївській Балці на вул. Клочківській, у Манжосовому Ярі на вул. Мінераловодській, у с. Олешки Харківського району), за санітарно-хімічними – 8,3 % (вул. Мінераловодська; с. Олешки, вул. Полтавський шлях (парк «Юність»), вул. В. Зубенка). У воді з джерел в Олешках та по вул. Полтавський шлях медики відзначили перевищення нормативу по вмісту нітратів. Це, до слова, може при вживанні дітьми до трьох років спричинити в них виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії.

В Управлінні також звертають увагу власників індивідуальних колодязів та свердловин, які облаштовані у приватному секторі міста, на те, що тільки вони несуть відповідальність за утримання таких споруд і повинні забезпечувати лабораторний контроль за якістю води за показниками безпеки.

– Незабезпечення вищезазначених вимог може призвести до негативних наслідків. Так, минулого року було зареєстровано випадок отруєння нітратами в немовляти на штучному вигодовуванні. Для приготування молочних сумішей використовувалася вода з власного колодязя, – навела приклад Ірина Зубкова.


 

Рекомендації


 1. Вживати воду винятково гарантованої якості.

2. Джерельну воду для пиття використовувати тільки після кип’ятіння або після додаткового очищення та знезараження.

3. Щоб попередити негативний вплив на здоров’я нітратів, які можуть бути у воді приватних колодязів і свердловин, не вживати таку воду для харчових цілей узагалі.

 4. Для приготування їжі та для пиття дітей до трьох років використовувати фасовану або бутильовану воду гарантованої якості.

5. Власникам індивідуальних колодязів і свердловин необхідно здійснювати контроль води, особливо в несприятливий період року: під час весняного паводку або осінніх дощових злив. Для проведення досліджень звертатися до будь-якої лабораторії Харкова, що має акредитацію на такі дослідження.

Читайте також: На Харківщині мають з'явитися нові ЦНАПи