Обласні лікарні Харківщини готують до коронавірусу

30.01.2020 09:00 Суспільство
Фото: esp.md Фото: esp.md
Новий коронавірус із Китаю і далі шириться світом, і вже відомо про понад 6 тисяч підтверджених випадків захворювання та більш ніж сотню смертей.

Евакуація

Станом на 29 січня у світі було зареєстровано понад 6 тисяч лабораторно підтверджених випадків нового коронавірусу, 132 з них – летальні.
Через швидке поширення вірусу китайські міста закривають на карантин. Нагадаємо, перші карантинні заходи запрацювали в 11-мільйонному місті Ухань, у якому було виявлено осередок епідемії.

Згодом заборону на в’їзд і виїзд ввели в Хуангані з населенням 7 мільйонів. Транспортне сполучення було припинено з 13 містами провінції Хубей, де розташований осередок захворювання.

25 січня було оголошено найвищий рівень реагування на надзвичайні ситуації в 25 провінціях Китаю населенням 1,2 мільярда осіб, у тому числі в містах центрального підпорядкування Пекін, Шанхай, Чунцин і Тяньцзінь.

Останнє місто 28 січня оголосило про введення воєнного стану. Це перший населений пункт, який вдався до такого кроку. На період епідемії лікарні та півтисячі медичних бригад 15-мільйонного міста підпорядковані військовому керівництву.

Окрім Китаю, захворювання зафіксовано у 15 країнах світу – загалом понад 70 підтверджених випадків. Через це декілька країн, зокрема Франція, США і Японія, оголосили про евакуацію своїх громадян з Уханя. Евакуювати своїх громадян збираються і в Україні. Як повідомили в національній авіакомпанії «МАУ», 30 січня та 3 лютого літаки виконають рейси з міста Саньї та вивезуть туристів з Китаю. Про повернення українців з острова Хайнань рейсами 29 січня і 1 лютого оголосив і туроператор Join UP!.
Окрім цього, у Міністерстві закордонних справ України дали свої рекомендації громадянам: утриматися від поїздок до міста Ухань і вивчити епідеміологічну ситуацію для поїздки до будь-якого іншого міста Китаю.

Літаки зустрічають санітарні бригади

У Центрі громадського здоров’я при МОЗ заявили, що ризик потрапляння коронавірусу з Китаю в Україну оцінюється як середній.
«Ризик занесення або імпорту випадків до країн європейського співтовариства або конкретно до України оцінюється як середній. Це не вимагає накладення певних обмежень на переміщення для мандрівників», – додали у відомстві.

Прямого авіасполучення між Україною і містом Ухань немає, але є з іншими містами Китаю. Через це Україна посилила заходи у столичному аеропорту «Бориспіль», і літаки з Китаю зустрічатимуть санітарні підрозділи. Нагадаємо, температурний скринінг пасажирів на прямих рейсах з Китаю тут було введено з 26 січня. На санітарно-карантинних пунктах в аеропорту «Бориспіль» посилено команди швидкого реагування та епідеміологів і переведено їх у цілодобовий режим роботи. Також забезпечено чергування бригад швидкої медичної допомоги.

Про всяк випадок

Профілактичні заходи для недопущення коронавірусу 2019-nCoV здійснюють і на Харківщині. Так, 28 січня в Харківській облдержадміністрації відбулося засідання Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Станом на 29 січня, за інформацією Департаменту охорони здоров’я ХОДА, у Харківській області не було підтверджених випадків захворювання на коронавірус 2019-nCoV.
Також у департаменті відзначили, що перші ознаки, які виявляли в тих, хто був уражений новим вірусом у китайському місті Ухань, були характерні для ГРВІ: чхання, кашель, підвищена температура тіла. Також у багатьох випадках специфічним симптомом став гострий кон’юнктивіт (запалення слизової оболонки очей). Тією ознакою, яка має викликати особливу настороженість, є утруднене дихання.

Читайте також: Грип на Харківщині: в одному з районів перевищено епідпоріг

«При виявленні подібних ознак головне – не панікувати і вчасно звертатися по медичну допомогу», – додали у відомстві.

Окрім цього, під час засідання про готовність медичних служб поінформували керівники двох установ: обласної клінічної інфекційної лікарні та обласної клінічної дитячої інфекційної лікарні.

Читайте також: Вісім шкіл у Харківській області закрито на «карантин»

– Обидві установи вже зараз про всяк випадок готують матеріальну базу для прийому пацієнтів, – повідомив заступник голови ХОДА Михайло Черняк. – Буде виділено окремі бокси у відділеннях гострих респіраторних вірусних інфекцій, додатково придбано медикаменти, планується закупівля цільових тест-систем для верифікації коронавірусу. Приймальні відділення інфекційних лікарень також укомплектують спеціальним одягом, респіраторами, масками тощо. Обов’язковий додатковий інструктаж пройдуть бригади екстреної допомоги.

Для діагностики буде також залучено можливості Державного лабораторного центру, підрозділи якого є в обласному центрі та районах Харківщини. На даний час у разі підозри на захворювання 2019-nCoV забори крові пацієнтів можуть спрямовуватись до Державного центру громадського здоров’я МОЗ – результат аналізу стає відомим менш ніж за дві доби.