Офіси префекта і нові вимоги до громад: які зміни пропонують в рамках децентралізації

17.12.2019 09:00 Суспільство
Фото: esp.md Фото: esp.md
У рамках реформи місцевого самоврядування в Україні підготували чергові новації. Зокрема, для об’єднаних громад, аби вони вважалися спроможними, пропонується встановити обов’язковий мінімум щодо кількості дітей і обсягу території. А обласні державні адміністрації пропонується замінити на офіс префекта.

Портрет спроможної громади

До кінця 2020 року вся територія України має бути охоплена об’єднаними територіальними громадами. Про це під час засідання Ради донорів з питань впровадження реформи з децентралізації в Україні, яке відбулося 13 грудня, заявила міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак. За її словами, нещодавно парламент схвалив закон, яким спрощуються деякі бюрократичні процедури, що заважали у плануванні та охопленні перспективними планами спроможних громад території країни. Завдяки таким змінам у законодавстві Міністерство пришвидшить процес планування.

– Удосконалення потребує і підхід для оцінки рівня спроможності територіальних громад. Нині все ще ставлять запитання жителі в тих громадах, які не об’єднались, за якими важливими критеріями формуються спроможні громади, і ми проваджуємо одним із таких критеріїв – демографічний, – додала Альона Бабак.

Так, у Міністерстві вважають, що в новоутворених спроможних ОТГ повинно проживати від 250 дітей шкільного віку та 100 дітей дошкільного віку. Саме такі громади мають трудовий потенціал для економічного розвитку. Також важливо, щоб громади об’єднувались за принципом нерозривності територій, і щоб у країні не було білих плям після об’єднання. Окрім того, у відомстві при об’єднанні радять звертати увагу на індекси податкоспроможності громад.

– Площа цих громад має становити не менше 200 квадратних кілометрів, оскільки земля – це один з основних ресурсів для збирання місцевих податків, – зазначила міністр.
Ще одним завданням член Уряду назвала формування оптимальних мереж надання публічних сервісів та послуг в ОТГ.
– Під оптимальністю ми розуміємо, що ці послуги будуть доступними для людей. Спільно з іншими міністерствами ми визначили певні стандарти, як, наприклад, доступ до освіти – учні мають добиратись до школи не довше 30 хвилин. ЦНАП також має бути доступним у межах 30 хвилин, а час приїзду «швидкої» в селі має бути не більше 20 хвилин, – розповіла Альона Бабак.

Читайте також: ЦВК призначила вибори нардепа на Харківщині

За її словами, фахівці Міністерства вже нанесли на карту України понад 150 тисяч об’єктів соціальної інфраструктури й зараз завершують моделювання оптимальних мереж, щоб можна було забезпечити надання послуг за вищезгаданими критеріями.
– Далі ми орієнтуємось, що державна підтримка з державного бюджету буде спрямовуватись саме на об’єкти, які ввійдуть до оптимальних мереж надання послуг. Також ми орієнтуємось на те, що зможемо забезпечувати високі стандарти якості надання адміністративних послуг через ЦНАПи в об’єднаних громадах після ліквідації адміністративних одиниць районного рівня, – повідомила посадовець.

Наразі в Україні вже створено 806 ЦНАПів, а їх кількість має збільшитися до 1400 відповідно до кількості ОТГ. Тому серед основних завдань на наступний рік, за словами міністра, є посилення фінансової підтримки розвитку громад і територій з державного бюджету, створення умов для підсилення власної фіскальної спроможності наших ОТГ, а також сприяння участі громадян у процесі прийняття управлінських рішень та розвитку форм прямої демократії. Альона Бабак вважає, що потрібно вносити зміни в законодавство щодо місцевих виборів у частині забезпечення представництва жителів у радах громад і в обласних радах.

– Ми сформуємо нову систему адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального рівня, і в нас з’являться округи, за розміром наближені до аналогічних субрегіональних одиниць у Європі і з чіткими кордонами для належного управління. Також відбудеться розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади. Нам необхідно внести зміни та удосконалити законодавство з питань чіткого розподілу повноважень органів місцевого самоврядування і органів виконавчої влади в питаннях соціально-економічного розвитку і секторальних реформ, – повідомила міністр.

Громада, округ, область

Також, за словами Альони Бабак, аби продовжити процес децентралізації, необхідно внести зміни до Конституції України. 13 грудня на сайті Верховної Ради вже з’явився відповідний законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)».  Ініціатором законопроекту є Президент України Володимир Зеленський.
16 грудня проект закону було підтримано Комітетом Верховної Ради з питань правової політики.

Відповідно до проекту, майбутній адміністративно територіальний поділ країни складатиметься з трьох одиниць: громади, округу, області (та Автономної Республіки Крим). У свою чергу такі одиниці, як райони, планується ліквідувати.  Також документом передбачається утворення представницьких і виконавчих органів місцевого самоврядування – окружної ради, облради та їх виконкомів. Окружна рада, обласна рада призначає і звільняє голову виконавчого комітету ради та за його поданням формує склад цього органу. Строк повноважень голови громади, депутатів ради громади, окружної і обласної рад становитиме чотири роки.

Також закріплюється, що обрання голови окружної та обласної ради відбувається на основі ротації. При цьому строк повноважень голови окружної та обласної ради становить один рік.
Окрім цього, законопроект передбачає ліквідацію місцевих державних адміністрації. А представниками держави в округах і областях, у місті Києві будуть префекти. Склад офісу префекта формує сам префект. Він призначається та звільняється з посади Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України. Строк перебування префекта на посаді в одному окрузі, області, місті Києві не може перевищувати трьох років.
Між ними буде постійна ротація, а один префект не може двічі поспіль бути на цій посаді на одній і тій самій територій. Однак він може бути префектом іншої території.
Префект зможе призупиняти акти місцевих органів влади з одночасним зверненням до суду.

Крім того, Президент України за поданням префекта зможе зупиняти дію відповідного акта з одночасним зверненням до Конституційного Суду України, тимчасово зупиняти повноваження голови громади, складу ради громади, окружної, обласної ради та призначати тимчасового державного уповноваженого.

Автор: Марічка Зорянська