Що відомо про новий коронавірус

28.01.2020 14:33 COVID-19
Фото: 5 канал Фото: 5 канал
Кількість людей, уражених новим коронавірусом, уже перейшла за 2000, 81 з них – померли. Хвороба, яка спочатку спалахнула в Китаї, менш ніж за місяць дісталася Таїланду, Японії, Південної Кореї, Сінгапуру, США, В’єтнаму та Саудівської Аравії. І хоча Всесвітня організація охорони здоров’я вирішила поки що не оголошувати надзвичайний стан, в Україні почали підсилювати протиепідемічні заходи для недопущення поширення смертельного вірусу.

Наприкінці минулого року влада Китаю заявила про спалах невідомої пневмонії в місті Ухань. У січні стало відомо, що збудником захворювання став новий тип коронавірусу – 2019-nCoV. Для медицини сам коронавірус – не новий, оскільки перші спалахи було зафіксовано ще в середині 1960-х років.

Попередниками нового коронавірусу є SARS-CoV (Severe Acute Respiratory Syndrome) та MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome). Епідемію першого тяжкого гострого респіраторного синдрому було зафіксовано в листопаді 2002 року в китайській провінції Гуандун. Переносниками хвороби були кажани, від вірусу тоді померло 774 особи, понад 8 тисяч було інфіковано. Ще один спалах коронавірсу стався в червні 2012-го. Тоді вірус під назвою MERS, який уперше зафіксували в Саудівській Аравії, поширився на країни Близького Сходу, Африки та Південної Азії. Про випадки захворювання також повідомляли в Італії, Великій Британії, США, Японії, Південній Кореї. Тоді збудником хвороби стало молоко та м’ясо верблюда.

Новий коронавірус, який зараз активізувався та має назву 2019-nCoV, пов’язують з ринком морепродуктів у провінції Ухань, де проживає понад 11 мільйонів людей. Після спалаху епідемії пневмонії в кінці грудня міський ринок закрили, проте вірус почав активно ширитися серед населення. Так, станом на 23 січня загальна кількість хворих Китаї вже перевищила 830 оcіб, з яких, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, лабораторно було підтверджено 557 випадків. Загалом, за даними організації, від вірусу померло 26 людей. Через стрімке збільшення хворих в Ухані влада будує спеціальну лікарню для інфікованих коронавірусом. Її планують здати в експлуатацію до початку лютого. Також у провінції Хубей закривають на карантин міста, скасовано всі літаки, поїзди та автобуси, які відбувають з Уханя.

Минулого четверга, 23 січня, щодо спалаху нового коронавірусу відбулося засідання Комітету з надзвичайних ситуацій, скликане Генеральним директором Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедросом Адханомом Гебреєсусом. Роль Комітету полягає в наданні консультацій Генеральному директору, який приймає остаточне рішення щодо визначення надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров’я в міжнародному середовищі.

– Сьогодні я не оголошую надзвичайну ситуацію у сфері суспільної охорони здоров’я, що має міжнародне значення. Це надзвичайна ситуація для Китаю, але вона поки що не стала надзвичайною ситуацією глобального масштабу, – сказав за підсумками засідання пан Гебреєсус.

За його словами, новий тип вірусу викликав важку хворобу у чверті інфікованих. Більшість померлих мали гіпертонію, діабет або серцево-судинні захворювання, що послабили їхній імунітет. Глава ВООЗ також зазначив відсутність випадків передавання вірусу від людини до людини поза Китаєм.

– Нам ще багато що невідомо. Ми не знаємо джерело цього вірусу, не розуміємо, наскільки легко він поширюється, не до кінця розуміємо його клінічні особливості або ступінь тяжкості, – сказав Генеральний директор ВООЗ.

При цьому він підкреслив, що поки організація не рекомендує вводити нові обмеження на пересування людей і товарів. Наступного дня, 24 січня, відбулася міжвідомча нарада оперативного координаційного штабу при МОЗ України, створеного за розпорядженням Уряду. До складу координаційного штабу також увійшли представники Державної прикордонної служби України, Міністерства внутрішніх справ, Держпродспоживслужби та Державної міграційної служби. На першому засіданні штабу було ухвалено чіткий план заходів та взаємодії між відповідними структурами.

– Важливо посилити контроль та вживати протиепідемічних заходів на пунктах в’їзду, – зазначила міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька.

Так, з 26 січня в аеропорту «Бориспіль» запрацював температурний скринінг пасажирів на прямих авіарейсах з Китаю. Фахівці санітарно-карантинного підрозділу вже підготовлені та укомплектовані інфрачервоними термометрами. Окрім цього, прикордонники в разі виявлення громадян, які за зовнішніми ознаками будуть мати стан захворювання на ГРВІ, радитимуть їм звернутися до лікарів. У випадку необхідності особи з ознаками ГРВІ будуть негайно направлятися до фахівців.
Також тварини, що ввозяться в Україну, проходять спеціальний огляд ветеринарних служб.

– На сьогодні ми розслідували три випадки підозри на коронавірусну інфекцію 2019-nCoV. Два випадки не підтвердились. Лабораторна діагностика показала, що це грип. Щодо третього випадку ще триває епідеміологічне розслідування, – повідомила 24 січня Зоряна Скалецька.

Станом на 27 січня підтверджених випадків захворювання на новий вірус в Україні не фіксували. Натомість Державний комітет Китаю з питань охорони здоров’я повідомив про погіршення ситуації із захворюваністю в межах країни. Станом на 26 січня у провінції Хубей було зафіксовано 24 нові смертельні випадки за добу. Також у комітеті повідомили про 2820 підтверджені випадки захворювання у 30 провінціях (автономних районах і муніципалітетах) і 81 випадків смерті.

Читайте також: У Харкові збирають кошти для багатодітного батька, який потрапив у аварію

27 січня глава Всесвітньої організації охорони здоров’я вирушив до Китаю з огляду на спалах пневмонії нового типу.

«Я перебуваю в дорозі до Китаю, щоб провести зустрічі з урядом та експертами в галузі охорони здоров’я, що беруть участь у реагуванні на спалах коронавірусу», – написав Тедрос Адханом Гебреєсус у своєму мікроблозі у Twitter, передає Інтерфакс-Україна.
За його словами, у ВООЗ хочуть зміцнити партнерство з Китаєм у цьому питанні.


 

Симптоми вірусу

У пацієнтів з підтвердженим коронавірусом були респіраторні захворювання від легкого до важкого ступеня із симптомами: лихоманка, кашель, ускладнене дихання.
У деяких пацієнтів першими симптомами були: діарея, нудота, розлади шлунку.
Симптоми коронавірусу можуть з’явитися якнайраніше через два дні, найпізніше – через 14.
Хвороба викликає ураження легенів і пневмонію. Більш легкі випадки можуть нагадувати грип або застуду.