Сімейні лікарі Харківщини можуть отримати кошти на відкриття приватної практики

12.02.2020 12:09 Суспільство
Фото: naglyad.org Фото: naglyad.org
Як створити пацієнтоорієнтовані лікарні, успішну приватну практику, а жителів Харківщини привчити до своєчасних медоглядів. Ці та інші питання піднімалися під час засідання Ради партнерів-бенефіціарів проекту “Ефективна первинна медицина в громаді”.

В Харківській області другий рік поспіль успішно реалізується проект “Ефективна первинна медицина в громаді”, завдяки якому сільські лікарі мають можливість отримувати необхідні знання і ресурси для того, щоб надавати сучасні, високоякісні медичні послуги. 10 лютого у Будинку рад підбили підсумки реалізації другого проектного року.

Початок проекту був направлений на навчання адміністративних команд Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Нові знання та навички отримали понад 200 сімейних лікарів та 100 керівників з 19 закладів з різних куточків області. Також окреме навчання проходили сімейні лікарі, які хочуть відкрити приватну практику.

В той же проект не тільки реально допомагає формувати ефективну ланку первинки на Харківщині, а й демонструє болючі місця. Серед таких — низький рівень поінформованості людей щодо того, яку саме допомогу вони можуть отримати, звернувшись до сімейних амбулаторій або лікарів приватної практики.

Підтвердженням тому стали результати Ярмарків здоров’я в різних районах області. Під час цих заходів у людей діагностувалися захворювання, уникнути яких можна завдяки своєчасній профілактиці. Під час огляду на Ярмарках медики обстежили понад 1500 дорослих та дітей та виявили у 10 дітей - короткозорість, у 20 - початкову стадію глаукоми, у 19 жінок - мастопатію, у п’ятнадцяти - кісту, у чотирьох - фиброаденому, у 27 - діагностували катаракту, у 40 - синдром сухого ока, у 30 - виявили короткозоркість, у двох людей діагностували гіпертонічну хворобу та цукровий діабет.

З огляду на це голова Харківської обласної ради Сергій Чернов підкреслив, що позитивний досвід, з інформування громад зокрема, набутий під час втілення проекту, потрібно провадити і надалі. Самоврядовець виступив з ініціативою щодо подальшого функціонування Ресурсного центру, який було створено в рамках проекту, у якості платформи для продовження широкої інформаційної кампанії відносно надання медичних послуг, залучення фахових спеціалістів для продовження практики профілактичних оглядів в населених пунктах області.

- На жаль, не має системної роботи з інформування людей про хід медичних перетворень. Позитивний досвід, який напрацьовано завдяки проекту, потрібно систематизувати і продовжувати плідну роботу після його завершення. Проект можна вважати ефективним, якщо він має продовження навіть після завершення гранту. Харківська обласна рада розуміє необхідність підсилення медичної складової у громадах, як партнер проекту обов’язково використовуватиме потенціал Ресурсного центру та надасть для цього відповідну фінансову підтримку. Продовжувати розвивати медичну галузь регіону також можна і через обласний конкурс міні-проєктів «Разом у майбутнє», -підкреслив Сергій Чернов.

Як вже зазначалося вище, один з компонентів проекту “Ефективна первинна медицина в громаді” - навчання сімейних лікарів, які планують піти у “вільне плавання”. За словами секретаря Ради партнерів-бенефіціарів, начальника управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату обласної ради Олени Кулик, проект сприяв зростанню у регіоні кількості фізичних осіб-підприємців, які впроваджують приватну медичну практику. Після пройденого навчання 16 лікарів зареєструвалися як ФОП: по два у Лозовій та Мерефі, по одному у Вовчанську, Бугаївці Ізюмського району, Близнюках, селищі Донець Балаклійського району та селищі Слобожанське Зміївського району.

Тож під час засідання було ухвалено рішення додати до участі у конкурсі міні-грантів, а це компонента обласної ради проекту, третю групу, а саме лікарів приватної практики сімейної медицини. Сума гранту для третьої групи складає до 150 тисяч гривень кожному учасника. Нагадаємо, перша група конкурсантів - Центри первинної медико-санітарної допомоги, Центри первинної медичної допомоги, які є некомерційними підприємствами та комунальною власністю громад; друга група – органи місцевого самоврядування, на території яких функціонують заклади первинної ланки медицини).

На 2020 рік заплановано другий етап конкурсу міні-грантів для медичних стартапів (приватних практик сімейної медицини) та громад (органів місцевого самоврядування та центрів первинної медико-санітарної допомоги).

Читайте також: Медреформа на Харківщині: чому лікарням області може не вистачити коштів