У пошуках нового Перспективного плану Харківщини

23.04.2020 13:45 Суспільство
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край
В Кабміні пообіцяли допрацювати прийнятий нещодавно документ.

Через те, що прийнятий 15 квітня урядом Перспективний план Харківщини довго не з’являється в публічному просторі, зростає напруження в деяких громадах. Відповідно до тієї інформації, яку опублікував народний депутат Олексій Гончаренко, певні населені пункти, жителі яких заздалегідь висловили бажання об’єднатися у визначеному форматі або приєднатися до вже існуючих ОТГ, чомусь «опинилися» у складі зовсім інших громад.

Наприклад, жителі двох сільських рад Нововодолазького району – Ватутінської та Рокитненської – висловили бажання приєднатися до Нововодолазької ОТГ. Усі процедури було витримано – проведено громадські обговорення, прийнято відповідні рішення спочатку на сесіях сільрад, а потім і на сесії Нововодолазької селищної ради тощо. Їх приєднання внесли до Перспективного плану, який затверджувала Харківська облдержадміністрація.

– Рішення про приєднання по Ватутінській сільській раді було прийнято в грудні 2019 року, а по Рокитненській – у січні 2020 року, – розповів «СК» голова Нововодолазької селищної ради Олександр Єсін.

Тож ці населені пункти живуть по суті вже однією громадою. Так, нещодавно Нововодолазька ОТГ запровадила безкоштовний вивіз сміття на території Рокитненської сільської ради.

Однак, у Перспективному плані, який з’явився у мережі, Ватутінська та Рокитненська сільради «відійшли» до Мереф’янської ОТГ. Як і ще дві, що «відірвали» в Зміївському районі, – Тимченківська та Бірківська сільради.

Нестикування є й у Первомайському районі. Так, минулоріч сім сільських рад – Суданська, Закутнівська, Миронівська, Роздольська, Верхньоорільська, Дмитрівська та Красненська – прийняли рішення об’єднатися в Біляївську ОТГ. У документі, що «гуляє» мережею, останні три громади «приєднано» до Первомайської ОТГ.

Читайте також: Сергій Чернов: Постанова Уряду про затвердження Перспективних планів вже збурила громадськість Харківщини

Ввечері 16 квітня заступник голови Харківської облдержадміністрації Тарас Пастух провів екстрену онлайн-зустріч з представниками рад, щодо яких виникли питання, та з експертами з децентралізації, які п’ять років займалися процесом об’єднання громад у регіоні.

– ХОДА були розглянуті ті зауваження, які Мінрегіон до нас висловив. Спільною робочою групою були напрацьовані всі зауваження, і ми подали узгоджений Перспективний план на розгляд Кабміну. Документ був оприлюднений на сайті облдержадміністрації. Потім до нас надійшли зауваження по чотирьох громадах. У ХОДА була дискусія з Мінрегіоном, народними депутатами, експертами. За результатами цієї дискусії ОДА направила свою пропозицію – залишити ті територіальні громади, які були визначені раніше. Тобто не вносити жодних змін до раніше визначеної пропозиції ХОДА, – підкреслив Тарас Пастух.

За його словами, рішення Кабміну від 15 квітня для ОДА було певною новиною. Бо губернатор Олексій Кучер двічі підписував проект рішення Кабміну (спочатку Уряду Олексія Гончарука, а потім Дениса Шмигаля), і в обох випадках документи на 100 % відповідали пропозиціям ХОДА.

– Не зрозуміло, як так може бути, закон про добровільне об’єднання громад Біляївка виконала, а окремий експерт, лише бачачи карту, вирішував долю людей. У нас телефони обірвані, люди переживають. Народний депутат має свою позицію – добре. Але є ще й позиція людей, і вони закон виконали, – зазначив під час онлайн-зустрічі представник Біляївської сільської ради.

За словами експертки з децентралізації Діани Баринової, відбулося порушення процедури погодження Плану.

Трохи згодом вона у себе на сторінці в Фейсбуці повідомила, що занепокоєння жителів Харківщини почули у Кабміні. Свій коментар з цього приводу дав заступник міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода.

– В інформаційних мережах розповсюджено різні коментарі щодо зазначеного рішення, зокрема щодо конфігурації Мереф’янської, Нововодолазької та Зміївської проектних територіальних громад. Під час проведення, відповідно до Регламенту КМУ, погоджувальних процедур між центральними органами виконавчої влади, ОДА та всеукраїнськими асоціаціями обговорювалися їх пропозиції та зауваження до проекту перспективного плану. Під час розгляду цих пропозицій були різні версії щодо можливого складу проектних громад, у тому числі і протилежні за змістом, які неможливо було врахувати, – зазначив посадовець. – Щодо зазначених громад, їх пропонується залишити у форматі, запропонованому Харківською ОДА, зокрема: віднесення Бірківської та Тимченківської територіальних громад до Зміївської спроможної територіальної громади, а Ватутінської та Рокитненської територіальних громад – до Нововодолазької спроможної територіальної громади. Прийняте розпорядження КМУ буде доопрацьовано.

Читайте також: Харківську область пропонують поділити на сім районів – СХЕМА