Уряд планує скоротити третину чиновників на Харківщині

07.11.2019 17:30 Суспільство
Фото: cheline.com.ua Фото: cheline.com.ua
В Україні насуваються масові скорочення чиновників на місцях. Уряд анонсував звільнення майже 18,5 тисячі працівників райдержадміністрацій. Деякі структурні підрозділи ліквідують, а деякі – об’єднають.

Під час позачергового засідання Кабміну, що відбулося 3 листопада, урядовці прийняли рішення скоротити граничну чисельність працівників райдержадміністрацій (РДА). Пояснюється цей крок тим, що внаслідок децентралізації функції РДА активно переходять до об’єднаних територіальних громад. За задумом, зекономлені від оптимізації бюджетні кошти будуть спрямовані на розвиток громад на відповідних територіях.
За словами міністра Кабінету Міністрів Дмитра Дубілета, під скорочення підпадуть 18 449 чиновників РДА.

– Рішення про скорочення було непростим, але необхідним. Ми маємо суттєво підвищити ефективність роботи державних органів. Протягом останнього місяця ми провели велику роботу з аналізу всіх функцій районних державних адміністрацій. Усього в РДА ми нарахували їх 111 за 11 напрямами. Кожен з цих напрямів ми розклали на атоми. До обговорення ми залучили всі профільні міністерства, а також співробітників облдержадміністрацій і райдержадміністрацій, – зазначив Дмитро Дубілет.

При цьому міністр наголосив, що частина функцій РДА дублюються з об’єднаними територіальними громадами, частина функцій виявилися застарілими, невимірювальними та неефективними, низку функцій перенесуть на вищий рівень (ОДА, територіальні органи центральних органів влади або навіть Київ), кілька функцій об’єднають.

Так, Уряд пропонує ліквідувати в РДА напрями агропромислового розвитку, економічного розвитку й торгівлі, взаємодії з громадськістю, туризму та курортів, охорони здоров’я. Деякі напрями – об’єднати: житлово-комунальне господарство + містобудування та архітектура + інфраструктура; молодь та спорт + культура; енергетика + екологія та природні ресурси. Окрім цього, планується повне скорочення чиновників, чия робота стосується сфери Міністерства економіки та МОЗу, на 52 % – штат, який «відноситься» до Мінрегіону, на 45 % – Міністерство освіти.

Наразі в Україні є 465 РДА. У кожному регіоні є свої особливості, тому оптимізація штату для всіх областей буде різною. Відсоток скорочень коливається від 26 % до 39 % у різних областях.
Відповідно до рекомендацій, які в жовтні оприлюднював Кабмін, на Харківщині має бути скорочено 31,84 % місцевих чиновників. За задумом урядовців, гранична чисельність працівників РДА повинна скласти 1861, з них 378 – це працівники апарату.

За словами Дмитра Дубілета, чиновників, які потраплять під скорочення попередять про звільнення за два місяці, виплатять усю компенсацію, у тому числі за невикористану відпустку, і допоможуть знайти роботу. 

– Разом зі службою зайнятості ми працюємо над тим, щоб знайти кожному держслужбовцю нову роботу, навіть до моменту звільнення. Кожного буде супроводжувати кар’єрний радник, який складе індивідуальний план працевлаштування. Пошук роботи, проведення професійного навчання і навіть підготовка особи до започаткування власного бізнесу будуть проводитися із залученням найширшого кола організацій – бізнесу, ОТГ, профільних асоціацій тощо. Для цього всі співробітники будуть запрошені пройти профілювання, – повідомив Дмитро Дубілет.

Міністр зазначив, що до цього процесу залучено профспілки. Через мережу своїх регіональних представництв вони працюватимуть з кожним держслужбовцем індивідуально. Окрім цього, у січні стартують курси з ІТ-грамотності. Ці базові курси дозволять держслужбовцям безкоштовно опанувати цифрові навички і стати більш конкурентними на ринку праці.

Під час години запитань до Уряду у Верховній Раді 1 листопада міністерка розвитку громад та територій України Альона Бабак зазначала: «Вивільнені в результаті оптимізації працівники РДА можуть бути працевлаштовані за результатами конкурсного відбору до виконавчих органів громад та надалі до префектур».


 Будьте у курсі

Рекомендовано залишити такі підрозділи РДА:

– архівний (крім районної у м. Києві державної адміністрації);
– екології та природних ресурсів і енергетики;
– житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури;
– інфраструктури;
– культури, молоді та спорту;
– освіти;
– соціального захисту населення;
– фінансів;
– з питань надання адміністративних послуг або з питань організації
діяльності центру надання адміністративних послуг;
– з питань цивільного захисту.
Служба у справах дітей.

Читайте також: Як переможці медіафестивалю «Дитятко» вчилися у Страсбурзі протистояти фейкам

Юлія Міронюк