Громади Харківщини навчатимуть правильно складати бюджет

Promo
24.11.2020 15:43 Влада
2020 рік приніс кардинальні зміни в адміністративно-територіальний устрій України. Так, на мапі Харківщини з’явилося 56 територіальних громад та сім укрупнених районів. І з 1 січня 2021 року більшості громад доведеться працювати в нових бюджетних реаліях. Проте як це правильно робити, знають далеко не всі. Щоб допомогти самоврядовцям розібратися в складних бюджетних питаннях, Харківська облрада та обласна Асоціація органів місцевого самоврядування готують для них спеціальне навчання.

За новим адміністративно-територіальним устроєм на Харківщині створено 56 територіальних громад, з них тільки 24 об’єдналися добровільно. Всі інші вже після відмашки з Києва – за Перспективним планом. Тож з 1 січня 2021 року абсолютно всі громади переходять на прямі бюджетні відносини з Держбюджетом. Часу на необхідну підготовку залишилося обмаль.

За словами голови Харківської облради Сергія Чернова, після виборів місцевим радам нового скликання починати роботу завжди непросто, а тут ще й новий адміністративно-територіальний устрій. Тож більшості громад доведеться писати свою історію з чистого аркуша.

«Об’єднані територіальні громади переходять на прямі відносини з державним бюджетом та отримують нові широкі повноваження. Згадаємо, що перед виборами на Харківщині було утворено 24 об’єднані територіальні громади з 56, передбачених Перспективним планом», – зазначає Сергій Чернов.

Він також констатує, що зазвичай під час таких «переходів» новоствореним громадам не вистачає практичного досвіду та підготовлених належним чином кадрів у виконавчих структурах. Щоб допомогти колегам самоврядовцям, Харківська обласна рада у тандемі з обласною Асоціація органів місцевого самоврядування готують навчання для представників громад з теми формування бюджетів. Навчання проходитиме у форматі семінарів та вебінарів.

Та питання формування бюджету – це не єдині складнощі, з якими стикаються самоврядовці після формування органів місцевого самоврядування на новій територіальній основі. Серед викликів сьогодення й взаємодія новоутворених громад та районних рад з державними органами виконавчої влади, зокрема, районними державними адміністраціями.

Нагадаємо, на Харківщині 27 районів були укрупнені до семи – Богодухівського, Ізюмського, Красноградського, Куп’янського, Лозівського, Харківського та Чугуївського. І на думку Сергія Чернова, щоб всі адміністративно-територіальні одиниці функціонували добре, потрібні зміни на законодавчому рівні.

Кроком для розв’язання складних питань стало прийняття 17 листопада Верховною Радою законопроєкту № 3651-д, який вносить зміни до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій. Іншими словами – цей документ розблоковує роботу новостворених громад та районів.

 «Цей законопроєкт має врегулювати комплекс проблем, що в основному стосуються упорядкування відносин сільських, селищних, міських рад, що були до реформи, з об’єднаними територіальними громадами, зокрема, закриття бюджетного року, правонаступництва, внесення змін до чинних рішень районних державних адміністрацій», – пояснює очільник Харківської обласної ради.

Також Сергій Чернов підкреслює, закон регламентує взаємодію між районними радами, чия каденція завершується, та новообраними. Впорядковує такі питання як розмежування та передача соціально важливих об’єктів медичної, освітньої, культурної сфери з районної у комунальну власність об’єднаних громад.

Закон № 3651-д з розряду тих, які потрібно були приймати «ще вчора». Наразі офіційну версію документа ще не оприлюднено, він знаходиться на підписі у Президента.

Втім цей закон не вирішить всіх проблем, що постали після виборів перед новоутвореними органами місцевого самоврядування. Задля подальшої вдалої реалізації реформи місцевого самоврядування потрібна ще ціла низка важливих змін у законодавстві.

Так, самоврядовці дуже чекають на прийняття законопроєкту № 4100, який має внести зміни до Бюджетного кодексу та врегулювати бюджетні відносини з урахуванням адміністративно-територіальної реформи. Документ вже пройшов комітетські слухання.

Також триває робота над новими редакціями законів «Про місцеві державні адміністрації» та «Про місцеве самоврядування в Україні».

Читайте також: «Ключ» до нового устрою Харківщини