Президентські вибори.Тур другий

19.04.2019 12:08 Влада
21 квітня відбудеться другий тур виборів президента України. На найвищу посаду країни претендують чинний Президент України Петро Порошенко та художній керівник ТОВ «Квартал 95» Володимир Зеленський.

Петро Олексійович Порошенко

П’ятий і наразі наймолодший Президент України. Найвищу посаду країни він обійняв за кілька місяців до свого 49-річчя – 7 червня 2014 року.

Народився 26 вересня 1965 року в містечку Болград Одеської області. Його батько – Олексій Іванович – очолював управління сільськогосподарської техніки в Болграді, а мати – Євгенія Сергіївна – працювала головним бухгалтером.

У 1974 році сім’я Порошенків переїхала до Молдови, у місто Бендери.

Після закінчення школи Петро Олексійович вступив до Київського університету ім. Т. Шев- ченка на факультет міжнародних відносин і міжнародного права (роки навчання – 1982–1989). На третьому курсі вишу призвався до армії, а після закінчення служби повернувся в університет і закінчив його з червоним дипломом економіста-міжнародника.

Із 1993 по 1998 рік Петро Порошенко був генеральним директором сімейної компанії «Укрпромінвест», заснованої ним спільно з батьком і братом.

У велику політику прийшов у 1998 році – був народним депутатом України ІІІ скликання. У 2000–2004 роках був заступником голови Ради Національного банку України. Із лютого по вересень 2005-го був секретарем РНБО, а з 2009 по 2010 рік очолював Міністерство закордонних справ.

У 2012 році Петро Порошенко був міністром економічного розвитку і торгівлі. У цьому ж році він був і співголовою Комітету парламентського співробітництва Україна-ЄС.

На позачергових виборах президента України – 25 травня 2014 року – отримав перемогу вже в першому турі.

Із дружиною Мариною має четверо дітей – двох синів і двох доньок.

Володимир Олександрович Зеленський 

Може стати наймолодшим президентом України – йому 41 рік.

Народився 25 січня 1978 року у Кривому Розі Дніпропетровської області. Його батько – Олександр Зеленський – доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри інформатики та інформаційних технологій Криворізького економічного інституту, мати – Римма Зеленська – працювала інженером.

Юридичну освіту кандидат у президенти здобув у Криворізькому економічному інституті Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана. Однак за фахом ніколи не працював, за винятком двох місяців практики.

Ще в студентські роки захопився КВК. Його запросили в криворізьку команду «Запоріжжя – Кривий Ріг – Транзит». У 1997 році з’явилась команда «95-й квартал», Володимир Зеленський став у ній капітаном і автором більшості номерів.

Наприкінці 2003 року «95-й квартал» почав готувати серію концертів для телеканалу «1+1». А у 2005 році на телеканалі «Інтер» стартувало телешоу «Вечірній квартал». Зеленський був його ідеологом, автором, режисером і провідним актором.

Команда «95-й квартал» переросла у «Студію Квартал-95». Її власниками є сам Володимир Зеленський, Борис Шефір і Сергій Шефір.

У 2017 році юристи «Студії Квартал-95» зареєстрували політичну партію «Слуга народу». А в новорічну ніч 2019 року на каналі «1+1» показали заяву Володимира Зеленського про те, що він вирішив балотуватись у президенти.

Володимир Зеленський одружений на авторці «95-го кварталу» Олені Кияшко, виховують двох дітей – доньку та сина.


 Кого обираємо

Україна є парламентсько-президентською республікою. Тож у виконанні багатьох своїх повноважень та функцій президент залежить від Верховної Ради.
Основними сферами відповідальності президента України є зовнішня політика, безпека та оборона:
– представляє державу в міжнародних відносинах і здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю України;
– призначає та звільняє глав дипломатичних представництв України в інших державах і при міжнародних організаціях;
– є Верховним головнокомандувачем Збройних Сил, призначає на посади та звільняє з посад вище командування ЗСУ;
– вносить до парламенту подання про оголошення стану війни в разі збройної агресії проти України та ухвалює рішення про використання армії;
– ухвалює рішення про загальну або часткову мобілізацію та введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях;
– очолює Раду національної безпеки і оборони України.
Президент може подавати до Верховної Ради законопроекти, ветувати ухвалені закони (крім законів про внесення змін до Конституції) та акти Кабміну з мотивів невідповідності Конституції з одночасним зверненням до Конституційного Суду. Також Глава Держави пропонує кандидатури міністра оборони, міністра закордонних справ, голови Служби безпеки та Генерального прокурора.
Водночас до компетенцій президента не належить призначення та зміна Прем’єра та міністрів. Кандидатуру Прем’єр-міністра спочатку пропонує коаліція парламентських фракцій Верховної Ради. Потім Глава Держави подає цю кандидатуру на розгляд та затвердження парламентом.

Читайте також: Жителі кількох громад Куп’янського району домовилися про об’єднання

Андрій Соха