Сергій Чернов: Призначення виборів до райрад – поступ децентралізації

18.08.2020 12:27 Влада
За день до крайнього терміну Центральна виборча комісія поставила крапку у питанні: бути чи не бути виборам депутатів районних рад 25 жовтня 2020 року. Голова Харківської облради Сергій Чернов назвав це рішення єдино правильним.

Нагадаємо, 8 серпня Центрвиборчком призначив місцеві вибори депутатів та голів різних рівнів, але в цьому переліку не було депутатів районних рад. Таке рішення викликало чималий резонанс. Українська асоціація районних та обласних рад звернулася до керівництва держави. В УАРОР були дуже стурбовані заявами «деяких стейкхолдерів про те, що районні ради можна не обирати». 14 серпня ЦВК виправила цю прогалину і прийняла постанову про призначення перших виборів депутатів районних рад нових районів на 25 жовтня 2020 року.

Вибори відбудуться до 119 районних рад по усій території України, крім 10 районів Криму та семи районів на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей. На Харківщині депутатів обиратимуть до семи райрад.

Президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов від імені представників місцевого самоврядування привітав таке рішення ЦВК та подякував усім, хто, об’єднавшись, відстоював конституційні права жителів територій обирати своїх представників до субрегіонального рівня рад. Самоврядовець зазначив, що 15 серпня спливав термін, коли виборча комісія могла призначити вибори до районних рад.

– Послідовна і системна робота практиків та науковців у сфері місцевого самоврядування, переконливий діалог з парламентаріями, урядовцями, членами виборчої комісії у підсумку дав саме той результат, який зараз потрібен країні – продовження децентралізації і побудову цілісного й логічного адміністративно-територіального устрою країни. Саме таке рішення ЦВК є єдино правильним, зважаючи на чіткі норми Конституції України, законодавче підґрунтя та вимоги часу, – наголосив Сергій Чернов.

Водночас він підкреслив, що після виборів 25 жовтня доведеться чимало змінювати на всіх щаблях організації влади. Там, де зараз немає об’єднаних громад (це 55 % території країни), з’являться ОТГ, які впродовж певного періоду будуть створювати виконавчі органи, аби зрештою на місці надавати максимальну кількість послуг своїм жителям. В Україні буде створено 1450 ОТГ, зокрема 56 – на Харківщині.

– Проведення виборів до районних рад означає, що ми зберігаємо збалансовану трирівневу систему управління – базовий рівень громад, субрегіональний рівень укрупнених районів та обласний або ж регіональний щабель, – зауважив голова Харківської облради.

Так, 490 колишніх районів укрупняться до 136. Зокрема, на Харківщині утвориться сім районів – Богодухівський, Ізюмський, Красноградський, Куп’янський, Лозівський, Харківський і Чугуївський.

– У майбутніх центрах укрупнених районів будуть формуватися органи центральної влади – міжрайонні суди, прокуратура, податкова, центри Пенсійного фонду, центри ДСНС, – зазначив Сергій Чернов.

Президент Української асоціації районних та обласних рад також наголосив, що в Україні забезпечено умови для формування спроможного базового рівня.

– У післявиборчий період, коли субрегіональний рівень місцевого самоврядування виконуватиме належні йому повноваження, зокрема з управління спільним майном територіальних громад, є підстави говорити, що в Україні забезпечено умови для формування спроможного базового рівня без катаклізмів та шалених випробувань для людей, – переконаний Сергій Чернов.

Читайте також: ЦВК призначила вибори до сімох районних рад Харківщини