Цілюща заготовка: калина з медом

09.11.2020 18:51 Корисно
Фото: tbn-tv.ru Фото: tbn-tv.ru
Цю смачну заготовку можна використовувати, якщо є перші ознаки застуди, допомагає вона й вилікувати кашель у дорослих і дітей. На основі калини з медом можна готувати смачний і корисний морс. А ще вона відмінно підійде і для маринування м’яса, приготування соусів.

Знадобляться: 

2 пучки калини (250 г) 

300 г меду.

Калину промити теплою водою, щоб змити весь пил і бруд. Викласти ягоди на друшляк, дати стекти воді, потім розкласти їх на рушник. Залишити ягоди на 10–15 хвилин, щоб вони обсохли. Обірвати ягідки з гілочок. Помістити ягоди в глибоку тарілку і подрібнити їх за допомогою дерев’яної товкачки (можна не до однорідної маси). Додати до подрібнених ягід калини мед, ретельно перемішати, залишити хвилин на 10–15, потім розфасувати ягоди калини з медом по чистих сухих баночках, закрити кришками (бажано такими, що закручуються). Залишити баночки у кімнатній температурі на 4–5 днів, а потім прибрати на зберігання в холодильник. Зберігається калина з медом 6–7 місяців. Її можна приймати по 1 столовій ложці при кашлі 3–4 рази на день. Для приготування корисного напою можна додати одну столову ложку калини з медом на 200 мл теплої води (не окропу). Калина дуже корисна, однак пам’ятайте, що її категорично не можна приймати під час вагітності та ще при деяких захворюваннях.

Читайте також:  Заготовки на зиму: варення з горобини