Що приготувати з калини: шість нестандартних рецептів

27.01.2024 11:00 Корисно
Фото: dimmedu.com.ua Фото: dimmedu.com.ua

Як використати цю рубінову ягоду-красуню з максимальною користю та з мінімальними витратами, щоб поповнити організм запасом вітамінів узимку.

Калина, символ України та невід’ємна частина нашої культури, не лише вражає своєю красою, але й має безліч корисних властивостей для нашого здоров’я.  

Калина славиться своїм багатим складом. Це джерело вітаміну С, який підтримує імунітет та допомагає боротися зі стресом. Якщо порівнювати з цитрусовими, які начебто є чемпіонами з вітаміну С, то в ягодах калини у півтора раза більше цього вітаміну, у п’ять-десять разів – заліза, в чотири-п’ять разів – фосфору. Також в ягодах калини багато цинку, калію, магнію, йоду, міді, марганцю. А ще вони містять вітаміни А, К, Е, групи В.

У своєму складі калина має потужні антиоксиданти, такі як флавоноїди та каротиноїди, які захищають клітини від вільних радикалів. Це допомагає запобігти старінню та зменшити ризик розвитку хронічних захворювань.

Регулярне вживання ягід цієї рослини сприяє покращенню роботи серця та судин. Флавоноїди допомагають знижувати артеріальний тиск та зменшують ризик серцевих захворювань.

Калина має також значні протизапальні властивості, що робить її ефективною для боротьби із запаленнями в організмі. Це особливо важливо для підтримки суглобів та запобігання захворюванням суглобово-хребетної системи.

Раніше ми писали про те, що приготувати з шипшини,  щоб допомогти здоров’ю

Калина містить значну кількість дієтичних волокон, які покращують травлення та допомагають утримувати нормальний рівень цукру в крові. Вона може бути корисною для тих, хто має проблеми шлунково-кишкового тракту.

Саме взимку, коли запас вітамінів, накопичений восени, закінчується, настає «зірковий час» скромної калини, адже передбачливі господарки запасли гілочки на зиму.

І якщо хтось кривить носа – мовляв, запах калини йому нагадує старі онучі, запевняємо: це просто тому, що ви не знайшли до цієї ягоди «ключика». Тобто таких поєднань, які перетворюють цю рубінову скромницю на справжнісінькій та ще й лікувальний делікатес. Тож відкриваємо охоту на вітаміни, використовуючи наші рецепти.

А ще можно приготувати корисні солодощі з гарбуза: мармелад та запіканку

Напої з калиною

Чай з калиною «Вітамінна бомба»

Якщо ви хочете підвищити імунітет, то такий напій не тільки підбадьорить, але й наповнить вас силами. Калиновий чай дуже добре допомагає при застуді та нездужанні.

Знадобляться: 

100 г калини
300 г води
30 г меду

Калину промийте і відокремте ягоди від гілочок. Розімніть ягоди, щоб вийшов сік. Перекладіть їх у заварник. Залийте калину окропом і залиште настоюватися на 20 хвилин. Заварник прикрийте рушником.

Додайте мед у чай, коли його температура стане близько 60 градусів. Перемішайте, щоб розчинився мед. Теплий чай розлийте в чашки.

На основі цього чаю можна фантазувати нескінченно, додаючи у заварник і імбир, і м’яту, і інші ягоди. 

Калиновий морс

Знадобляться:

  • 2 склянки калинових ягід
  • 4 ст. л. меду
  • 1 л води
  • 1 лимон (сік)

Зваріть калинові ягоди у воді протягом 15–20 хвилин. 

Процідіть відвар, додайте мед та лимонний сік. 

Зберігайте в холодильнику. 

Калиновий соус до м’яса

Цей вишуканий соус дуже добре смакує і з свининою, і з птицею. 

Знадобляться: 

  • 1 склянка калинових ягід
  • 2 ст. л. томатного соусу
  • 1 ст. л. меду
  • 1 ч. л. розмеленого часнику

Змішайте підготовлені (відокремлені від гілочок, вимиті та перетерті, щоб видалити кісточки) калинові ягоди, томатний соус, мед та часник.

Заготовку тримайте на слабкому вогні протягом 10–15 хвилин – так, щоб трохи кипіло.

Калинова панакота

Цей десерт має неочікуваний смак, але зазвичай подобається навіть тим, хто не дуже любить калину.

Знадобляться: 

  • 2 склянки калинового соку
  • 1 ч. л. желатину
  • 4 ст. л. цукру
  • 1 склянка вершкового масла

Відіжміть з ягід 2 склянок сік. Розчиніть у ньому желатин. Додайте цукор та доведіть до кипіння. Подавати можна зі збитими вершками.

Смаколики з калини

Приготуйте це дітям, і вони забудуть про магазинні цукерки. 

Калина в цукровій пудрі

Знадобляться: 

  • 500 г плодів калини
  • 200 г цукрової пудри
  • 20 г картопляного крохмалю

Підготовлені ягоди викладіть в ємну посудину, пересипте їх сумішшю цукрової пудри з крохмалем і добре обкачайте. Після цього просушіть упродовж 12 годин.

Калина в меду 

Ягоди калини на гілочці вмочіть у підігрітий мед і викладіть на блюдо для підсушування. У такий спосіб калина може довго зберігатися, не втрачаючи своїх цілющих властивостей. А ще вона дуже приємна на смак. 

Автор: Інна Можейко