Готуємо гарбуз у духовці: по-грецькому, з макаронами і картоплею

Готуємо гарбуз у духовці: по-грецькому,  з макаронами і картоплею

фото foodandmood.com.ua

Гарбуз можна готувати різними способами, але одними з найсмачніших рецептів, звичайно ж, можна назвати рецепти гарбуза запеченого. Запікати його можна як самостійно, так і з додаванням інших інгредієнтів.

Гарбуз по-грецькому

Дуже проста в приготуванні і смачна страва. Родзинки їй надає часник і базилік, завдяки їм запечений гарбуз виходить ароматним, з гостринкою на смак.

Знадобляться:
гарбуз – 400–500 г,
томатна паста – 0,5 ст. л.,
часник – 2 зубчики,
оливкова (або соняшникова) олія – 2 ст. л.,
сіль і суміш мелених перців – за смаком,
сушений базилік – 0,5 ч. л.,
вода – 2 ст. л.


фото iamcook.ru

Гарбуз порізати великими кубиками. Розігріти олію, викласти шматочки гарбуза і обсмажити до зарум’янювання з усіх боків, додати спеції, сіль, сухий базилік і томатну пасту. Порізати крупно часник, висипати його до гарбуза, перемішати і смажити ще 1–2 хвилини. Обсмажений гарбуз перекласти в підходящу за розміром форму для запікання, рівномірно розподілити його по дну, влити 2 ст. л. води, накрити фольгою і поставити в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 20 хвилин. Подавати на стіл гарбуз по-грецькому можна як у гарячому, так і в холодному вигляді.

Запіканка з гарбуза з макаронами і сиром

У таку запіканку можна додавати й інші сезонні овочі. Незважаючи на те, що в ній зовсім немає м’яса, страва виходить дуже ситна і смачна.

Знадобляться:
макарони сирі – 150 г,
гарбуз – 300 г,
цибуля ріпчаста – 1 шт.,
часник – 1–2 зубчики,
сир моцарелла – 100 г,
сир твердий – 60 г,
базилік (сушений) – за смаком,
вершкове масло – для змащування форми,
олія – 1–2 ст. л.,
сметана – 1 ст. л., сіль,
чорний мелений перець – за смаком.


фото iamcook.ru

Макарони відварити в підсоленій воді до напівготовності і відкинути на сито. Гарбуз почистити, порізати невеликими кубиками. Цибулю почистити і дрібно порізати, часник подрібнити. Розігріти в сковороді олію і обсмажити спочатку гарбуз і цибулю протягом 5–7 хвилин, посолити і поперчити за смаком, потім додати подрібнений часник, сушений базилік, перемішати і прибрати з вогню.

У підходящу за розміром миску висипати макарони, обсмажені овочі, порізаний кубиками сир моцарелла і сметану, як слід перемішати. Форму для запікання змастити вершковим маслом, викласти туди макарони з овочами і посипати зверху натертим сиром. Готувати запіканку в розігрітій до 200 градусів духовці приблизно 15–20 хвилин. Подавати на стіл у гарячому або теплому вигляді.

Гарбуз, запечений з картоплею

Ароматний і ситний гарнір з гарбуза, запеченого разом з картоплею та запашними спеціями.

Знадобляться:
гарбуз – 500 г,
картопля – 500 г,
ріпчаста цибуля – 1–2 шт.,
часник – 6 зубчиків,
сир твердий – 100–150 г,
олія – 2 ст. л.,
вершкове масло – 2 ст. л.,
сіль, чорний мелений перець – за смаком,
сушені трави (приправи) – за смаком,
петрушка (сушена) – за смаком,
свіжа зелень (будь-яка) – за бажанням.


фото iamcook.ru

Картоплю та гарбуз почистити і порізати шматочками завтовшки приблизно 0,5 см. Цибулю почистити і порізати кільцями, часник подрібнити, сир натерти на крупній тертці. Приготувати заправку: розтопити вершкове масло, додати до нього олію, трохи солі, чорний мелений перець, сушені трави, подрібнений часник і 2/3 натертого сиру. Викласти порізаний гарбуз і картоплю в підходящу за розміром ємність або пакет, туди ж додати заправку і ретельно перемішати, щоб скибочки рівномірно були покриті заправкою. Потім перекласти шматочки картоплі і гарбуза у форму для запікання, чергуючи з кільцями цибулі (можна викладати по колу, якщо форма кругла), полити залишками заправки.

Поставити запікатися в розігріту до 200 градусів духовку на 30–40 хвилин до м’якості. Потім дістати, посипати сиром, що залишився, і поставити ще на 5–7 хвилин, щоб сир розплавився. Подаючи на стіл, можна посипати порізаною свіжою зеленню.

Матерiaли по темі

Автор: Олеся Скачко
subscription
Підписка на розсилку
Хочу отримувати головні новини:
Підписка на розсилку
Хочу отримувати головні новини: