Готуємо каші: рисову, сочевичну й перлову

Готуємо каші: рисову, сочевичну й перлову

фото nepoznannoe.su

Кашу можна приготувати з будь-яких злаків або бобових. А якщо додати до неї овочі або інші інгредієнти, з простої буденної страви вона перетвориться на святкову.

Рисова каша з гарбузом на молоці


фото russianfood.com

Якщо ви хочете поживний і корисний сніданок, обов’язково приготуйте кашу з гарбузом. Додатково до неї можна додати сухофрукти або цукати, що зробить цю кашу ще смачнішою. Кількість молока та цук­ру можна регулювати на свій смак.

Знадобляться:
гарбуз – 350–400 г,
рис круглий – 1 склянка,
молоко – 3–4 склянки,
сіль – 0,5 ч. л. (або за смаком),
цукор – 3–4 ст. л.,
вершкове масло – 40–50 г.

Гарбуз почистити, видалити насіння і порізати невеликими шматочками. Покласти його в каструлю, залити водою на 2/3, додати сіль і варити до м’якості. Потім гарбузовий відвар злити в окрему миску, а зварений гарбуз розім’яти в пюре. Рис промити, перекласти в каструлю з гарбузом, залити гарбузовим відваром, додати склянку гарячого молока, сіль, цукор і варити приблизно 10 хвилин, помішуючи, поки каша не почне густіти. Додати ще 2–3 склянки молока, залежно від того, наскільки густу або рідку кашу ви хочете отримати. Варити кашу ще хвилин 15, потім у самому кінці додати вершкове масло, зняти з вогню й накрити кришкою. Дати настоятися 15–20 хвилин, потім можна подавати на стіл.

Сочевична каша з овочами


фото iamcook.ru

Якщо ви ніколи не готували кашу із сочевиці – спробуйте. Сочевиця дуже корисна та поживна, і з неї можна готувати безліч смачних страв.

Знадобляться:
сочевиця червона – 1 склянка,
часник – 2 зубчики,
цибуля ріпчаста – 1 шт.,
морква – 1 шт.,
болгарський перець – 1 шт.,
селера – 1 стебло,
помідори – 2 шт.,
томатна паста – 1 ч. л.,
перець чилі – 0,5 шт.,
аджика (суха) – 1 ч. л.,
олія – 2 ст. л.,
сіль – за смаком,
кінза (або будь-яка зелень) – кілька гілочок.

Сочевицю промити кілька разів до прозорої води й відставити. Часник почистити і дрібно порізати, цибулю почистити й порізати кубиком. Селеру порізати кубиками, перець чилі почистити й порізати маленькими кільцями. Болгарський перець помити, вирізати серединку, порізати дрібними кубиками, моркву почистити й натерти на грубій тертці. Помідори ошпарити і зняти з них шкірку, натерти на тертці в пюре. У сотейнику розігріти олію і обсмажити спочатку цибулю до прозорості, додати часник та інші овочі і, помішуючи, смажити ще 5 хвилин, домішати аджику, солити страву на цьому етапі не потрібно. Всипати до овочів сочевицю, залити водою у пропорції 1:2, довести до кипіння і варити до готовності сочевиці (вона має стати м’якою, консистенції крему), потім посолити за смаком, додати помідори й томатну пасту, готувати ще 7–10 хвилин. Подаючи на стіл, посипати нарізаною зеленню.

Перлова каша з куркою і овочами


фото iamcook.ru

Перлова каша з куркою і овочами – це поживна страва, яку можна подати на обід або вечерю.

Знадобляться:
перлова крупа – 300 г,
морква – 1 шт.,
цибуля ріпчаста – 1 шт.,
болгарський перець – 1 шт.,
помідори – 1 шт.,
куряче філе – 2 шт.,
олія – 2–3 ст. л.,
сіль, чорний мелений перець,
паприка – за смаком.

Перлову крупу ретельно промити під проточною водою, потім замочити в холодній воді на 3–4 години або на ніч. Куряче філе помити, обсушити, порізати невеликими шматочками. Цибулю почистити і дрібно порізати, моркву почистити й натерти на грубій тертці, помідори помити, обдати окропом, зняти шкірку й теж порізати кубиком. Болгарський перець помити, вирізати серединку з насінням і порізати тонкими смужками. У сковороді або сотейнику на невеликій кількості олії спочатку обсмажити порізане філе, потім перекласти його в окрему миску. Додати ще трохи олії і спочатку обсмажити цибулю до прозорості, потім додати моркву і смажити до м’якості, потім додати болгарський перець і помідори та готувати разом 5–7 хвилин, посолити й поперчити. Злити воду з перловки, викласти крупу до овочів з м’ясом, залити водою (її рівень має бути вищим від перловки на 1,5–2 см), накрити кришкою і готувати на середньому вогні до готовності.

Автор: Олеся Скачко