Масляна: печемо смачні млинці
Обряди Масляної були покликані попрощатися з холодами, освятити землю і наповнити її силами, щоб у майбутньому земля дала хороший урожай, а також згадати померлих предків і вшанувати їх пам’ять. Оскільки наші пращури вшановували сонце і вважали його за божество, вони випікали коржі, які за формою нагадують небесне світило. Вважалося, що з’ївши такий корж, вони отримають частинку світла і тепла. Згодом коржі замінили млинцями, які і зараз залишаються їстівними символами свята.
Після прийняття християнства Масляна поступово перетворилася на веселе народне гуляння, в якому, проте, збереглися стародавні традиції та звичаї. Дата святкування Масляної щороку різна, вона залежить від дати святкування Великодня. Головні атрибути – опудало Масляної, яке спалюється в останній день тижня, у неділю, народні гуляння з поїданням млинців і коржів та всілякі розваги. Наші предки вважали, що той, хто не радіє на Масляну, проживе рік бідно й безрадісно.

фото mlynci.com.ua
Гречані млинці
Знадобляться: 
гречане борошно – 1 склянка, 
пшеничне борошно – 1 склянка, 
яйця – 4 шт., 
кефір або кисле молоко – 2 склянки, 
вершкове масло – 50 г, 
олія – 3 ст. л., 
окріп – 1 склянка, 
цукор – 1 ст. л., 
сіль – 0,5 ч. л., 
сода – 0,5 ч. л.
Гречане борошно відрізняється низьким показником клейковини, тому до нього треба обов’язково додавати пшеничне борошно, а також багато вершкового масла і яєць. У глибокій мисці за допомогою міксера або блендера змішати яйця, сіль і цукор, влити кефір або кисле молоко. Додати соду (гасити оцтом не треба), просіяне борошно (порціями, замішуючи віночком) і гречане борошно, ретельно перемішати. Влити одну склянку окропу, перемішати, додати олію і розтоплене вершкове масло. Спочатку тісто може здатися рідким, оскільки гречане борошно розбухає трохи довше, тому тісто має постояти хоча б хвилин 20. Розігріти сковороду, змастити її олією і спекти млинці. Щоб млинці були більш ажурними, кількість жиру на сковороді можна збільшити. Подавати їх зі сметаною або будь-якою начинкою.
Млинці із сиром у сметанній заливці
Знадобляться для тіста: 
борошно – 2 склянки, 
молоко – 1 склянка, 
кефір – 1 склянка, 
яйця – 2 шт., 
олія – 2 ст. л., 
вершкове масло – 1 ст. л., 
цукор – 50 г, 
сіль – 1 щіпка; 
для начинки: 
сир – 500 г, 
ванілін – 1 пакетик, 
яйця – 2 шт., 
цукор – 100 г;  
для заливки: 
сметана – 1 склянка, 
мак – 2 ст. л., 
цукор – 50 г.
Продукти для приготування млинців мають бути кімнатної температури, тому їх слід заздалегідь (за 1–2 години до використання) дістати з холодильника. Збити в мисці яйця з цукром, влити молоко та кефір, перемішати, додати олію, висипати просіяне борошно, розпушувач і сіль
і замісити однорідне тісто. Спекти млинці. Сир змішати з яйцем, цукром і ваніліном. Приготувати заливку: сметану перемішати з маком і цукром. Млинці розрізати на чотири частини (на трикутники), на край кожної заготівки викласти приблизно 1 ч. л. начинки, згорнути, як голубець. Форму для випікання або горщик змастити вершковим маслом і укласти туди млинці, змащуючи кожний шар сметанною заливкою. Наповнити до країв, зверху знову покрити сметанною заливкою і поставити в розігріту до 150 градусів духовку приблизно на годину. Головне – не пересушити. Подавати на стіл гарячими.
Млинці з капустою
Знадобляться  для тіста: 
борошно – 3 склянки, 
яйця – 3 шт., 
молоко – 2 склянки, 
цукор – 2 ст. л., 
сіль – 0,5 ч. л., 
сода – 0,25 ч. л., 
олія – для смаження; 
для начинки: 
капуста – 400 г, 
морква – 1 шт., 
цибуля ріпчаста – 1 шт., 
яблука – 0,5 шт., 
олія – для смаження, 
сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Приготувати начинку: капусту дрібно нашаткувати, посолити й розім’яти руками, щоб вона пустила сік. Цибулю почистити і порізати дрібними кубиками, моркву почистити й натерти на дрібній тертці. Цибулю і моркву протушкувати в невеликій кількості олії до прозорості, потім додати до них капусту й тушкувати далі під кришкою до готовності. За необхідності можна додавати трохи води. Посолити й поперчити за смаком, додати натерте на грубій тертці яблуко, перемішати і прибрати з вогню. Приготувати тісто: збити в мисці яйця, додати молоко, сіль і цукор, соду, гашену оцтом, перемішати, висипати просіяне борошно й замісити тісто. Посмажити млинці. На кожний млинець покласти ложку тушкованої капусти, загорнути конвертиком. Додатково перед подачею на стіл можна обсмажити млинці на вершковому маслі. Подавати зі сметаною.