Проводжаємо Масницю з класичними налисниками

24.02.2023 18:20 Корисно
У різних регіонах України були свої традиції святкування Масниці. Десь головною стравою були вареники, а десь – налисники: тонкі млинці з начинкою, які потім ще додатково томили в окремому посуді, іноді додаючи спеціальну заливку. Варіацій на тему налисників, як і борщу, кулешу та інших культових українських страв, існує безліч. Пропонуємо економний рецепт з класичною сирною начинкою.

Цей рецепт стане у пригоді, якщо ваша начинка дуже соковита або ви плануєте їх додатково запікати, як у нашому випадку. Самі налисники не повинні бути дуже ніжними, тому їх можна приготувати на воді.

Знадобляться:  
борошно – 400 г
питна вода – 1 л
 яйця – 2 шт.
  олія – 2 ст. л.
 сіль, цукор – по 1,5 ч. л.

Корисно знати, що саме завдяки рідкій текстурі млинці виходять тоненькими.  

Просійте борошно, щоб воно наситилося киснем. Яйця розітріть із сіллю та цукром і поступово сипте борошно, постійно помішуючи, щоб не утворювалося грудочок. Додайте воду та решту борошна, не перестаючи розмішувати тісто.

А далі – розігріта пательня з олією, і в результаті – стопа тоненьких млинців. Але це ще не налисники в прямому значенні цього слова. 

Класична начинка для них – на основі кисломолочного сиру.

Отже, беріть 600 г сиру, 4+2 столові ложки цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 1 яйце (ну то вже якщо є, але можна і без нього), 100 г родзинок, 200 г сметани середньої жирності. 

Сир ретельно розітріть з цукром і яйцем, додайте розмочені в окропі родзинки, добре все перемішайте.
Загорніть начинку в млинці зручним для вас способом (конвертиком або трубочкою), викладіть у форму, полийте сметаною та запікайте. Смачного! 

Раніше ми писали також, як можна використати рис із "гуманітарки"

а також про різноманітні здатності вівсянки.

Автор: Ірина Мнішек