Новорічний стіл: запікаємо курку в духовці з різними смаками

21.12.2019 08:00 Корисно
фото liza.ua фото liza.ua
Ароматна курочка із золотистою хрусткою скоринкою, запечена в духовці, — це завжди смакота. А якщо таку курочку ще й нафарширувати овочами, крупами або фруктами, виходить страва два в одному, до того ж подвійно смачна.

Курка в медово-апельсиновому соусі в духовці


фото iamcook.ru

Знадобляться:
курка – 2 кг,
апельсини – 2 шт.,
лимон – 1 шт.,
цибуля ріпчаста – 1–2 шт.,
часник – 1–2 головки,
соєвий соус – 50 мл,
олія – для змазування,
мед – 2 ст. л.,
сіль – 1 ч. л.,
чорний мелений перець – за смаком,
прованські трави – 1 ч. л.,
крохмаль – 2 ч. л.

Курку промити водою і обсушити паперовими рушниками. Відокремити шкіру від м’якоті на грудці за допомогою столової ложки, на грудці зробити кілька проколів зубочисткою, так шкірка залишиться цілою. Лимон і апельсини помити, обсушити, з лимона та з одного апельсина зняти цедру, з апельсина вичавити сік. В апельсиновий сік додати крохмаль, розмішати, потім додати мед, соєвий соус, цедру лимона й апельсина, сіль, мелений перець і прованські трави. Крохмаль тут додається для густоти, але робити це не обов’язково. Курку викласти у глибоку миску, спочатку залити маринад під шкіру з двох боків, потім полити курку цілком маринадом зверху і добре помасажувати. Зверху миску затягнути харчовою плівкою і залишити на кілька годин, час від часу перевертаючи курку, щоб вона добре просочилася маринадом з усіх боків.

Поки курка маринується, підготувати овочі. Почистити цибулю, розрізати її начетверо. Часник розрізати впоперек нав­піл, чистити його не потрібно. Другий апельсин нарізати великими шматочками або дольками прос­то зі шкіркою. Форму для запікання змастити трохи олією, викласти курку, нафарширувати її апельсинами, зав’язати ніжки. Полити курку ще раз маринадом. Навколо розкласти цибулю з часником, скропити їх трохи олією.

Якщо залишається місце, то можна поряд з куркою запекти картоплю для гарніру. Форму щільно накрити фольгою і зробити зверху кілька дірочок. Запікати курку потрібно в розігрітій до 180 градусів духовці близько години, потім зняти фольгу, полити курку соком, що виділився, обернути фольгою крильця й ніжки, щоб не пригоріли, і поставити знову в духов­ку на 40–45 хвилин. Протягом цього часу потрібно періодично відкривати духовку й поливати курочку соком, що виділяється. Готову курочку розібрати й подати на стіл.

Курка з чорносливом і рисом у духовці


фото iamcook.ru

Знадобляться:
курка (ціла) – 1,5–2 кг,
рис – 0,5 склянки,
чорнослив – 10 шт.,
соєвий соус – 3 ст. л.,
мед – 2 ст. л.,
часник – 3 зубчики,
томатна паста (або кетчуп) – 2 ст. л.,
олія – 30 мл,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Приготувати маринад: часник почистити і подрібнити, перекласти в миску, додати до нього соєвий соус, мед, томатну пасту, ретельно все перемішати. Курку помити, обсушити паперовими серветками, змастити з усіх боків маринадом, накрити кришкою або харчовою плівкою і поставити у прохолодне місце на два-три години. Приготувати начинку: рис промити, потім злегка обсмажити на олії кілька хвилин, посолити й поперчити за смаком, залити водою і варити до готовності рису. Чорнослив залити окропом на 10–20 хвилин, потім воду злити, а сухофрукти додати в рис, перемішати. Коли курка промаринується, нафарширувати її начинкою, зв’язати ніжки, викласти у форму для запікання, зверху ще змастити маринадом. Запікати в розігрітій до 180 градусів духовці до готовності, під час приготування періодично поливати курку соком. Викласти на блюдо, розрізати на частини й подавати на стіл.

Курка без кісток, фарширована булгуром і овочами


фото iamcook.ru

Знадобляться:
курка (ціла) – 1 шт.,
булгур – 200 г,
цибуля ріпчаста – 1 шт.,
морква – 1 шт.,
оливки (чорні) – 100 г,
яйця – 1 шт.,
соєвий соус – 100 мл,
олія – 2 ст. л.,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Курку добре помити зовні і всередині, обсушити. Акуратно підрізати шкіру кінчиком гост­рого ножа і знімати її, і далі підрізаючи ножем частини, що скріпляють між собою шкіру та м’ясо. Дійшовши до стегнового суглоба, потрібно ножем прорізати з’єднувальні хрящі, так само по суглобах підрізати і крильця. Зняту шкіру викласти в миску, залити соєвим соусом і відправити маринуватися в холодильник, періодично перевертаючи.

Вирізане м’ясо з кістками викласти в каструлю з водою, дати закипіти, підсолити й варити до готовності. Після варіння бульйон можна процідити й використовувати для іншої страви. Очищену моркву натерти на середній тертці, цибулю нарізати дрібними кубиками й обсмажити овочі 2–3 хвилини на олії до м’якості. Булгур відварити до готовності в підсоленій воді.

Куряче м’ясо зняти з кісток, нарізати невеликими шматочками й перемолоти через м’ясорубку, слідом за м’ясом перемолоти зварений булгур, а потім – овочі. Посолити й поперчити фарш за смаком, перемішати. Щоб він був в’язким, додати куряче яйце, всипати нарізані кружальцями оливки і знову все перемішати. Мариновану курячу шкіру напов­нити фаршем, щільно натоптувати не потрібно, інакше під час запікання шкіра лопне. Зашити тонкими нитками або заколоти отвори шпажками та запікати в розігрітій до 180 градусів духовці 30 хвилин. Дати трохи охолонути, порізати на порційні частини й подавати на стіл.