Печемо пироги та пиріжки: до обіду, вечері й застілля

Печемо пироги та пиріжки:  до обіду, вечері й застілля

фото wallpaperscraft.ru

Ароматні, ситні пироги та пиріжки можна готувати в будь-який вільний час і за будь-якої нагоди — були б тільки натхнення і потрібні інгредієнти в холодильнику.

Пиріг з шинкою і сиром


фото iamcook.ru

Знадобляться:
кефір – 125 мл,
яйця – 1 шт.,
борошно – 70 г,
шинка – 100 г,
сир твердий – 70 г,
зелень (будь-яка) – за смаком,
сіль – 1,3 ч. л.,
сода – 1,3 ч. л.,
вершкове масло – для змащування форми.

Цей пиріг готується доволі легко, тому, якщо є всі необхідні продукти в холодильнику, його можна швидко спекти до вечері або як закуску перед приходом гостей.
У мисці збити разом яйце та кефір, додати сіль і соду, всипати борошно й перемішати до однорідної маси. Шинку порізати кубиками, сир натерти на грубій тертці (за бажання можна й на дрібній), порізати дрібно зелень, додати ці інгредієнти в тісто, перемішати й викласти в підхожу за розміром форму, попередньо змастивши її маслом. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку приблизно на 30–40 хвилин, пиріг має зарум’янитися. Дістати, дати трохи охолонути й можна подавати на стіл.

Татарські пиріжки з м’ясом і картоплею


фото iamcook.ru

Знадобляться для тіста:
кефір – 1 склянка,
борошно – 2 склянки,
сода – 0,25 ч. л.,
сіль – 0,5 ч. л.,
вершкове масло – 100 г,
яйце – 1 шт. (для змащування);
для начинки:
яловичина – 300 г,
картопля – 1 шт.,
цибуля ріпчаста – 2 шт.,
готовий бульйон – 100 мл,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Такі пиріжки стануть відмінною закускою для будь-якого застілля. Замість бульйону можна використовувати кип’ячену воду або вершки будь-якої жирності.
У миску просіяти борошно, додати сіль і м’яке вершкове масло, розтерти все в крихту. У центрі зробити лунку, налити туди кефір кімнатної температури, додати в нього соду й поступово замісити тісто. Якщо тісто буде дуже липнути до рук, можна додати ще столову ложку борошна, але не більше. Тісто має вийти м’яким, ніби листковим, і злегка липким. Накрити миску з тістом кришкою і залишити в теплому місці.

Приготувати начинку: м’ясо помити, обсушити, порізати маленькими шматочками, цибулю почистити й теж дрібно порізати. Картоплю почистити й порізати спочатку пластинками, потім соломкою, і ще – кубиками якомога дрібніше. Перемішати всі інгредієнти в мисці, посолити й поперчити за смаком. Розділити тісто на рівні шматочки (12–14 штук), кожен шматочок розплющити в коржик, викласти в центр начинку й загорнути тісто по колу, залишаючи дірочку в центрі. Усі пиріжки викласти на деко (зверху можна змастити яйцем) і поставити випікатися в розігрітій до 180 градусів духовці на 20 хвилин. Як спливе цей час, дістати пиріжки й усередину в кожний влити по ложці бульйону або вершків, потім знову поставити допікати ще на 20–25 хвилин. Перевірити готовність пиріжків можна так: дістати шматочок картоплі з начинки, вона повинна бути м’якою. Готові пиріжки скропити водою і накрити рушником хвилин на 10 – це зробить їх ще м’якшими.

Банановий пиріг з горіхами


фото iamcook.ru

Знадобляться:
кефір – 150 мл,
яйця – 2 шт.,
банани – 2 шт.,
волоські горіхи – 100 г,
вершкове масло – 100 г,
розпушувач – 12 г,
сода – 1 ч. л.,
борошно пшеничне – 400 г,
цукор – 300 г,
ванільний цукор – 1 ч. л.,
цукрова пудра – для подачі.

Банани для цієї випічки краще вибирати м’які та стиглі, а очищені волоські горіхи варто перед використанням трохи підсушити на сковороді.
Кефір злегка підігріти, щоб він був теплий, додати в нього соду, перемішати й залишити на 10–15 хвилин — він має спінитися і злегка збільшитися в об’ємі. В окремій мисці збити цукор, ванільний цукор і яйця до пишності. Вершкове масло розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі, дати охолонути й разом з кефіром вилити в яєчну суміш, перемішати.

Волоські горіхи почистити й підсушити на розігрітій сковороді 3–4 хвилини, помішуючи, потім злегка подрібнити ножем. Банани почистити й подрібнити в пюре за допомогою блендера або будь-яким зручним способом. Підготовлені горіхи та банани викласти в миску до решти інгредієнтів, просіяти туди ж борошно і всипати розпушувач, перемішати до однорідності — тісто повинно вийти густим, як на оладки. Підхожу за розміром форму застелити пергаментом і вилити туди тісто, розрівняти. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 45–50 хвилин, до зарум’янювання. Потім дати пирогу охолонути на решітці, нарізати порційними шматками й посипати цукровою пудрою при подачі.

Автор: Олеся Скачко